Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling
Rygning kan have alvorlig indvirkning på effekten af behandling af parodontitis – en udbredt lidelse, der medfører nedbrydning af tændernes støttevæv og i alvorlige tilfælde tab af tænderne.
Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Dental Research.
Forskerne har undersøgt effekten af forskellige niveauer af rygning på de kliniske resultater af behandlingen af mere eller mindre fremskredne tilfælde af parodontitis.
Studiet viser, at storrygere med de sværeste former for betændelsestilstanden ikke har effekt af behandlingen, mens storrygere med moderat parodontitis kun havde 50 procent effekt af behandlingen sammenlignet med rygere med mindre tobaksforbrug.
”Til vores overraskelse kunne vi endda se, at sygdommen var forværret på nogle parametre i den hårdest ramte gruppe på trods af, at netop denne gruppe havde modtaget den mest omfattende individuelt tilrettelagte behandling”, siger Julie Pajaniaye, tandplejer, MHH og en af forfatterne bag studiet.
Bør tilbydes hjælp til rygestop
Det anslås, at omkring 40 procent af befolkningen rammes af parodontitis, men der er stor variation i, hvor alvorligt sygdommen udvikler sig hos hver enkelt patient. Omkring 18 procent af danskerne ryger dagligt eller lejlighedsvist.
Behandlingen af sygdommen tilpasses den enkelte patient, og det omfatter bl.a. dybderensninger af de ramte tænder, information om rygnings skadelige virkninger og i nogle tilfælde kirurgisk behandling.
Ifølge Julie Pajaniaye illustrerer studiet behovet for at politikere og beslutningstagere tænker tilbud om henvisning til rygestop bedre ind i behandlingen af parodontitis, når der skal udvikles nye kliniske retningslinjer og ydelsesbeskrivelser.
”Det her er helt ny viden for landets tandklinikker, og det bør tages i betragtning, når behandlingen for den enkelte patient skal planlægges”, siger hun.
Afgørende viden i behandlingen
Tandlæger og tandplejere henviser i dag kun i begrænset omfang til rygestopforløb som del af behandlingen af parodontitis.
Det bør der laves om på, mener Julie Pajaniaye. Ikke mindst fordi studiet for første gang viser, at der kan ske en forværring af sygdommen under en aktiv behandlingsperiode for storrygere.
”Som storryger med parodontitis er det særdeles vigtigt at forstå, at det at arbejde hen imod et rygestop er et afgørende trin i en effektiv behandling af sygdommen,” siger Julie Pajaniaye.
Bag om forskningsresultatet
- Studietype: Prospektivt klinisk kohortestudie, der inkluderede 80 rygere med parodontitis bosiddende i Aarhus Kommune
- Finansiering: Health, AU og Tandlægeforeningen
- Samarbejdspartnere: Aarhus Kommune - Folkesundhed Aarhus
- Evt. interessekonflikt? Ingen
- Link til den videnskabelige artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36333874/
Kontakt:
Tandplejer og Master i humanistisk sundhedsvidenskab og praksisudvikling, Julie Pajaniaye.
Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet.
Mail: jp@dent.au.dk
Telefon: 87168263
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum