For tre år siden afbestilte kunderne: Nu har fynsk konfekt-trio landet Tommy Ahlers i Løvens Hule
Iværksætteren Benjamin Pedersen husker meget tydeligt den 12. marts 2020, da statsminister Mette Frederiksen beordrede landet lukket på grund af COVID-19:
”På to dage fik jeg afbestilt alle vores ordrer og havde 27 ubesvarede opkald på telefonen. Det var ikke sjovt.”
Da Danmark blev hjemsendt, havde Benjamin Pedersen og kompagnonen Martin Hansen solgt deres unikke veganske konfekt – baseret på kikærter - i et halvt år.
Produktionen kørte for fulde gardiner i en nedlagt slagterforretning i Ørbæk på Vestfyn. Investoren Mikkel Præst var lige stødt til, og der var lagt store planer for at erobre cafémarkedet i Danmark.
I stedet blev det til en markant kursændring, fortæller Benjamin Hansen:
”Caféerne var lukkede, og vi havde midler til at overleve uden salg i en periode. Så vi valgte at trække stikket på salget, og i stedet fokuserede vi på udvikling og gik med i EU-projektet SMV: Food Innovation.”
SMV:Food Innovation er støttet af EU’s Regionalfond, og her fik Bælg midler til et innovationssamarbejde med specialister på Syddansk Universitet og virksomheden Warmings, der laver forbruger- og markedstests. SDU-specialisterne hjalp blandt andet med at tilpasse smage og ingredienser og øge kendskabet til kikærters egenskaber, og Warmings undersøgte forbrugernes holdning til produktet.
Innovationssamarbejdet varede i halvandet år og sluttede i sensommeren 2022. I mellemtiden havde Bælg genoptaget produktionen af den kikærtebaserede konfekt – nu med fem forskellige slags smag, der er tilpasset det, kunderne efterspørger. Og i det seneste halve år er belønningen for det hårde arbejde begyndte at dukke op:
I juni 2022 vandt Bælg Sol over Gudhjems produktkonkurrence i kategorien Innovation, og i november blev Bælg bedste økologiske startup i Dansk Vegetarisk Forenings Plant Expo. Og i går var trioen bag Bælg i Løvens Hule og fik overbevist en af landets mest kendte iværksættere, Tommy Ahlers der deltog som ”gæsteløve”, om at investere i virksomheden.
Mikkel Præst:
”Vi er glade for, at Tommy Ahlers tror på os og vores produkt. Det gør vi også selv, og vi har været kompromisløse i udviklingen af vores produkt, hvor vi har fået god hjælp fra eksperterne fra SMV:Food Innovation. Deres hjælp med produktet og markedet har været helt afgørende for, at vi har udviklet produktet til det niveau, vi er på nu.”
Bælg har lige nu fuldt fokus på det danske marked, hvor hovedkunderne er grossister, caféer, kæder og store virksomheder. Bælg har stadig sit første år med overskud til gode, hvilket i høj grad skyldes pandemien. Og det er helt efter planen, for det har taget tid at udvikle konfekten og produktionen til det helt rigtige niveau, siger Mikkel Præst:
”På grund af COVID-19 bliver 2022 det første ”hele” driftsår, og her forventer vi vores første overskud.”
EU-projekt bag 24 nyskabelser
EU-projektet har stået bag i alt 24 innovationssamarbejder. Kravet har været, at den ansøgende virksomhed er fra Syddanmark, og at mindst én anden virksomhed og en videninstitution skal deltage – og at mindst en af virksomhederne skal have ekspertise inden for fødevareområdet.
Erhvervshus Sydjylland søsatte projektet i efteråret 2020, og trods den korte projektperiode på knap to år havde samtlige 24 innovationssamarbejder i august i år leveret produkter, koncepter eller services.
Det skyldes i høj grad et godt partnerskab, siger projektleder Mona Nissen Bach:
”Erhvervshus Fyn, Food Innovation House og Food & Bio Cluster har sammen med Erhvervshus Sydjylland rekrutteret 48 syddanske virksomheder fra en lang række forskellige brancher. Vi har ikke stillet krav til antal ansatte, omsætning og modenhed. Det har skabt et stærkt felt af iværksættere, der dels er helt nyetablerede og dels er mellem et og tre år gamle. Også etablerede virksomheder har deltaget.”
Fødevareklyngen Food & Bio Cluster har været en særdeles aktiv partner i projektet, hvor den maksimale støtte til et innovationssamarbejde var 160.000 kr. til deling mellem parterne. Samtidig forpligtede parterne sig til at lægge udviklingstimer for et tilsvarende beløb i projektet.
”160.000 kr. virker jo ikke som et voldsomt beløb i sig selv,” siger projektleder i Food & Bio Cluster Knud Hjortlund Hansen, der har været rådgiver for mange af innovationssamarbejderne: ”Men for en iværksætter, der måske slet ikke udbetaler løn til sig selv endnu, er det en markant støtte.”
Projektlederen oplever desuden en anden sidegevinst i projektet:
”Vi har oplevet, at projektet har bundet virksomheder og forskning stærkt sammen. Flere af innovationssamarbejderne er blevet til permanente samarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner.”
I den gamle slagterforretning på Stationsvej i Ørbæk er der stor glæde over forløbet i SMV:Food Innovation og det kommende samarbejde med Tommy Ahlers. Benjamin Pedersen forklarer:
”Selvom vi har været i gang i snart fire år, er vi stadig iværksættere, der knokler mange timer i døgnet og har meget at lære. Det er fantastisk, at vi har fået hjælp til at styrke vores produkt, strategi og markedsforståelse, og det har været vildt godt for os at få lavet en aktivitetsplan med datoer og en konsulent, der følger op, så vi får tingene gjort i stedet for at begrave os i drift og kunder”.
FAKTA Om SMV: Food Innovation
Projektet giver tilskud til virksomheder i fødevarebranchen, der indgår i innovationssamarbejder mellem med en anden SMV og en videninstitution. 48 virksomheder har deltaget i 24 innovationssamarbejder, hvor der er udviklet lige så mange nye produkter, services eller koncepter til fødevarebranchen.
Virksomhederne kan få op til 160.000 kr. i tilskud til udviklingstimer. De støttede projekter kan omfatte research, forsøg, analyser, forbrugertest mm., og produktet, servicen eller konceptet, der udvikles i samarbejdet, skal være innovativt og kommercielt.
SMV: Food Innovation startede i maj 2018 og slutter med udgangen af 2022 – og har dermed lukket for optagelse. EU’s Regionalfond har støttet projektet med 7 mio. kr. Operatør er Erhvervshus Sydjylland i partnerskab med Food & Bio Cluster, Food Innovation House og Erhvervshus Fyn.
Læs mere om SMV: Food Innovation i projektdatabasen
FAKTA Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skulle skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierede EU's Regionalfond projekter, der skulle:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
- Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere om SMV:Food Innovation og Bælg, kan du kontakte:
Søren Munch, DE Kommunikation, 3529 1775 og sormun@erst.dk
Billeder
Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
Roccai kunne hyre deres første medarbejder og skalere endnu hurtigere11.10.2024 10:19:53 CEST | Pressemeddelelse
Nanna blev iværksætter og gik ind i tech-branchen uden at kunne kode. Det lærte hun sig selv. I sin anden tech-startup, Roccai ApS, kunne hun gennem det EU-støttede projekt SMV:Vækstpilot ansætte Mathias, som hun sparrede med, mens de delte opgaverne – så han tog AI-delen, og hun byggede systemet.
Fra modebranchen til snedkerkøkkener – en rejse mod frihed og forfinet design11.10.2024 10:00:52 CEST | Pressemeddelelse
For et par år siden stod Gitte Outzen ved en skillevej: Et liv i interiør- og livsstilsbranchen med udsigter til lange arbejdsdage og jævnlig rejseaktivitet i sigte syntes ikke at passe i familielivet, og hun ønskede at have bedre mulighed for at kunne råde over sin tid. Hun er født ind i en snedkerfamilie og havde fra barnsben af været med på snedkerværksteder og byggepladser for at se på nye projekter, materialer og arkitektur.
Tobias fik en kæmpe portion selvværd og fandt kursen mod drømmeuddannelsen3.10.2024 12:31:01 CEST | Pressemeddelelse
Han har deltaget i projektet Uddannelse til grønne job i Viborg for at forberede sig på en erhvervsuddannelse i Holstebro. Her har Tobias fået en kæmpe portion selvværd og fundet retningen, så han nu er ved at uddanne sig til bygningsmaler og drømmer om eget firma.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum