Dansk Retursystem

Nu er det gratis at pante

Del
Du tænker måske ikke over det, når du panter, men for at pantsystemet kan løbe rundt, har drikkevareproducenterne betalt et beløb for, at de flasker og dåser, de sender på markedet, bliver indsamlet af Dansk Retursystem og materialerne genanvendt. Selv om det kun har været få øre pr. styk, er det nu lykkedes at gøre pantsystemet helt cirkulært økonomisk, og det kommer i sidste ende de danske forbrugere til gavn.

Mens mange ting i øjeblikket bliver dyrere, er der en god nyhed til jer, der køber øl, sodavand, juice, most - og andre drikkevarer med pant. I 2023 er det nemlig gratis at få de tomme flasker og dåser håndteret i pantsystemet.  

Det skyldes, at udgifterne til indsamling og håndtering går op med de indtægter, Dansk Retursystem har fra fx salg af de genanvendelige materialer. Og når omkostningerne for producenterne falder, bør det alt andet lige også komme forbrugerne til gode. 

”Plast, aluminium og glas fra flasker og dåser med pant er i en så høj kvalitet, at vi får en god pris for materialerne, når vi sælger dem til genanvendelse. Samtidig har vi effektiviseret pantsystemet, så det nu går i nul. På den måde viser vi, at cirkulær økonomi både er rentabelt og til gavn for klima og miljø”, siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem. 

Gennem de seneste år er pantsystemet blevet billigere og billigere i drift. For fem år siden kostede det i gennemsnit 17 øre pr. emballage, for sidste år at falde til 3 øre - og altså 0 øre i år.

”Selv om vi når målet om at sikre en god cirkulær forretning i år, har vi et langsigtet mål om at være et 100 procent cirkulært økonomisk pantsystem som er mindre afhængige af udsving i verdensmarkedspriser og i forhold til konjunkturer. Så vi fortsætter arbejdet med at effektivisere pantsystemet og optimere processerne for indsamling, optælling og sortering, ligesom vi stiler efter en CO2-neutral drift i 2030”, siger Lars Krejberg Petersen.

I pantsystemet genanvendes flasker og dåser til nye i et lukket kredsløb. Sidste år pantede danskerne 1,9 mia. flasker og dåser, og Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit. 

Nøgleord

Kontakter

Flere informationer og aftaler om interview på tlf: 30 67 13 90.

Billeder

Download
Download
Download
1,7 mia. flasker og dåser kom retur i 2020. Materialerne sorteres, presses i baller og sendes til genanvendelse.
1,7 mia. flasker og dåser kom retur i 2020. Materialerne sorteres, presses i baller og sendes til genanvendelse.
Download
Download

Links

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Dansk Retursystem
Erik Husfeldts Vej 1
2630 Taastrup

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye