Krigsmuseet

Foredrag på Krigsmuseet: Da briterne på mirakuløs vis besejrede den mægtige zuluhær

Del
Alle odds er imod de britiske soldater, der er i massivt undertal over for de disciplinerede zulukrigere under Slaget ved Rorke´s Drift i 1879 – alligevel vinder briterne. Krigsmuseets næste foredrag i februar handler om det legendariske slag.

Hør med, når ekspeditionshistoriker Jesper Kurt-Nielsen 16. februar til Krigsmuseets Fad & Foredrag tager os med til Sydafrika i 1879 til dengang briterne og zuluhæren tørnede sammen i det berømte slag, der siden er gået over i historiebøgerne.

I 1879 står 4.000 zulukrigere bevæbnede med deres berygtede korte spyd assegaien over for knap 150 britiske soldater, der har forskanset sig i den svenske missionsstation Rorke’s Drift beliggende i Natal-provinsen i Sydafrika.

Zuluhæren på cirka 20.000 har tidligere samme dag udslettet flere end 1.200 britiske soldater i slaget ved Isandlwana. Briternes 24. regiment er ophørt med at eksistere, og en af de største katastrofer i britisk militærhistorie er en realitet.

For briterne ved Rorke’s Drift ser den disciplinerede zuluhær ud til at være uovervindelig. Nogle af zuluerne har samlet engelske Henry Martini-rifler op fra slagmarken, og de beskyder ubønhørligt briterne fra højdedragene.

Pludseligt løfter zuluhæren deres skjolde og slår rytmisk på dem med deres spyd og løber frygtløst fremad i bølger mod Rorkes Drift.

Rekordmange soldater fik prestigefyldt hæder

Kampene varer hele natten, men da solen står op, ser briterne, at zuluerne er væk, og slaget er slut. De britiske soldater har vundet over den imponerende zulustyrke. 400 zuluer ligger døde tilbage, mens briterne har mistet 17 mand – stort set samtlige britiske soldater er blevet sårede under slaget.

Efter Slaget ved Rorke’s Drift bliver 11 britiske soldater belønnet med det prestigefyldte Viktoriakors for deres mod. Det højeste antal nogensinde i et slag.

Men hvorfor var zulunationen og briterne overhovedet i krig? Hvorfor vandt de få briter over de veltrænede zuluer? Og har slaget stadig betydning i dag?

Spørgsmålene er mange. Museumsinspektør på Nationalmuseets Etnografiske Samling med ansvar for de afrikanske samlinger, Jesper Kurt-Nielsen, som har besøgt både Isandlwana og Rorkes Drift, vil forsøge at give et svar, når han til dette Fad & Foredrag fortæller om det berømte slag.

Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand.

Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag

Information:

Dato: 16. februar 17-19
Pris: 150 DKK
Hvor: Krigsmuseer, Tøjhusgade 3, 1220 København K

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Krigsmuseet

Krigsmuseet
Krigsmuseet
Tøjhusgade 3
1220 København K

41 20 60 80http://krigsmuseet.dk

FAD & FOREDRAG er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye