Grænsesøgende performancekunstner modtager Sonningprisen

Marina Abramović modtager Sonningprisen 2023 for sit livslange bidrag til performancekunsten. Med prisen følger 1 million kroner.
I fem årtier har hun produceret banebrydende og grænseoverskridende værker med sig selv i centrum. I de mest radikale værker har hun stillet sig selv betingelsesløst til rådighed for publikum, som kunne bestemme, hvordan værkerne skulle udvikle sig.
Hendes største publikumsucces er The Artist is Present. Et intenst værk, hvor Abramović i otte timer om dagen over en periode på næsten tre måneder sad på en stol ved et bord med en tom plads over for sig. Publikum kunne sætte sig og kigge på hende, så længe de ville. Værket er et rammende eksempel på hendes særkende, hvor nærvær, udholdenhed og publikumsinddragelse er nøgleordene. Udstillingen fandt sted på MoMA i New York.
I 2017 var hun i Danmark, hvor hendes og hendes tidligere partner Ulays værk Imponderabilia blev genopført. Publikum skulle passere en nøgen mand og en nøgen kvinde i en smal døråbning. Dette, for mange, grænseoverskridende værk var en del af udstillingen The Cleaner på Louisiana.
- I sit kompromisløse kunstneriske nærvær udfordrer Marina Abramović kulturelle grænser, kropslige grænser, kønslige grænser, grænser mellem kunst, kunstner og beskuer, grænsen mellem kunst og ikke-kunst. Hendes værker har dermed ikke kun gjort kunstverdenen større; for tilskueren, der drages ind i hendes kunst, bliver verden selv større.
Sådan lyder det i indstillingen fra Jesper Tang Nielsen. Han er gæsteforsker ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet og har indstillet Marina Abramović til Sonningprisen.
- Det bliver en stor ære at modtage Marina Abramović og overrække hende Sonningprisen. Hun har på mange måder defineret performancekunsten og presset både sine egne og publikums grænser i sine værker. Hendes bidrag til den europæiske kulturhistorie er uden sidestykke, siger Henrik C. Wegener, rektor på Københavns Universitet.
Marina Abramović har udført sine værker på museer for moderne kunst i blandt andet USA og Europa, og listen af værker er lang, hvoraf de mest berømte er:
- The Artist is Present (2010)
- Balkan Baroque (1997)
- Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful (1975)
- Imponderabilia (1977)
- Rhythm-serien (1974-1975)
Tid og sted
Sonningprisen 2023 bliver uddelt den 24. april 2023 i Festsalen på Københavns Universitet
Om Sonningprisen
På Sonningprisens hjemmeside kan du læse mere om prisen og se, hvem der tidligere har modtaget den.
Kontakt
Jesper Tang Nielsen
Gæsteforsker ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet
E-mail: jtn@kvvv.dk
Telefon: 24 94 26 28
Nena Sue Thomassen
Kommunikationskonsulent, Københavns Universitet
E-mail: nst@adm.ku.dk
Telefon: 35 33 26 36
Billeder



Information om Københavns Universitet
Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag cirka 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
10.000 deltagere i Danmarks største befolkningsundersøgelse af sin art nogensinde23.4.2025 08:56:17 CEST | Pressemeddelelse
Knap halvdelen af alle voksne i Danmark er påvirket af enten overvægt, diabetes eller hjerte-kar-sygdomme, men der mangler stadig meget viden om de individuelle faktorer, når sygdommene udvikler sig. I dag offentliggøres Danmarks mest ambitiøse befolkningsundersøgelse nogensinde, der skal tackle præcis denne udfordring. DELPHI, der er forankret på Københavns Universitet, kommer til at følge 10.000 danskere i op til 25 år, og er det første studie, som inddrager og analyserer et så bredt udsnit af deltagernes individuelle helbredsdata fra deres dagligdag. Formålet med projektet er at frembringe helt ny viden inden for det område, som kaldes ’Precision Health’, ved at anvende de nyeste teknologier til at forstå de indre og ydre faktorer, der er på spil.
Se billederne: Fransk kemiker modtager Sonning-Prisen10.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kultur, kemi og kunst mødtes, da den franske kemiker Hervé This onsdag modtog Danmarks største kulturpris, Sonning-Prisen. Hervé This er kendt som ophavsmand til den molekylære gastronomi.
Gastronomic artist is awarded the Sonning Prize 202527.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
French Hervé This, who invented molecular gastronomy, has fundamentally changed European food culture and put gastro experiences at the top of many people's bucket lists. Now, he receives Denmark’s biggest cultural award at the University of Copenhagen.
Gastronomisk kunstner modtager Sonning-Prisen 202527.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Franskmanden Hervé This, grundlæggeren af molekylær gastronomi, har ændret den europæiske madkultur fundamentalt og sat madoplevelser i toppen på mange menneskers must-experience-lister. Nu modtager han Danmarks største kulturpris på Københavns Universitet.
Ny rektor: Københavns Universitet kan levere endnu mere til verden12.12.2024 10:15:16 CET | Pressemeddelelse
VAGTSKIFTE Professor og prorektor David Dreyer Lassen bliver Københavns Universitets rektor fra 1. marts 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum