Hedeselskabet

Skjult digesystem skal beskytte sårbare kyst- og havneområder

Del
HiddenDyke er navnet på et nyt skjult digesystem, hvor en stor og lang ”slange” kan aktiveres, fyldes med vand og anvendes som en fysik barriere for at sikre kyst- og havneområder mod oversvømmelse.
Udvikling og afprøvning af HiddenDyke, skjult digesystem, til anvendelse i lavtliggende,  oversvømmelsestruede områder har været et par år undervejs. Systemet aktiveres når der er risiko for oversvømmelser, men er i øvrigt skjult, når der ikke er behov beskyttelse mod oversvømmelser. Her er den første slangemembran, der blev testet ovenpå jorden. Pressefoto
Udvikling og afprøvning af HiddenDyke, skjult digesystem, til anvendelse i lavtliggende, oversvømmelsestruede områder har været et par år undervejs. Systemet aktiveres når der er risiko for oversvømmelser, men er i øvrigt skjult, når der ikke er behov beskyttelse mod oversvømmelser. Her er den første slangemembran, der blev testet ovenpå jorden. Pressefoto

Opsætningen tager en brøkdel af den tid, man ville bruge på at opstille en barriere af sandsække – og man bruger kun halvdelen af vandmængden i forhold til watertubes. HiddenDyke er en ny måde at opsætte diger til sikring af kyster og havne, som gør arbejdet meget lettere for beredskabet.

Slangemembransystemet kan enten permanent nedgraves og fastgøres med jordspyd i kystnære områder, eller hurtigt udrulles og monteres i forud installerede fastgørelsespunkter i f.eks. et byområde.

Som permanent digeløsning er HiddenDyke langt billigere at installere sammenlignet med traditionelt dige, fylder mindre, og skæmmer ikke landskabet, idet det er skjult, når der ikke er behov for beskyttelse. Den nedgravede version af HiddenDyke i kystnære områder giver en mere permanent beskyttelse mod oversvømmelser, som relativt hurtigt og sikkert kan aktiveres i en mere begrænset beredskabsindsats.

I byområder giver den udrullelige version af HiddenDyke mulighed for meget hurtig etablering af en forankret barriere, der på grund af fastgørelsen giver en langt mere effektiv, højere og billigere beskyttelse end tilfældet er ved watertubes – samtidig med, at den kun bruger omtrent halvdelen af den mængde vand, der bruges i watertubes.

Samarbejde om udvikling
Konceptet HiddenDyke er udviklet af HiddenDyke ApS, der undervejs har arbejdet sammen med Sønderborg Kommune og DTU.

HiddenDyke var oprindelig tænkt som et permanent nedgravet system forankret med jordspyd til kystnære områder, å- og flodbred og aflastningsbassiner, men gennem testperiode er systemet udviklet så det også kan tilbydes i en version til hurtig udrulning og montage i fastgørelsespunkter til anvendelse i by- og havneområder.

Test af systemet blev gennemført i sommeren 2021 med en membran på 12 x 3,5 meter, hvor cirka 40 m3 vand blev pumpet ind i systemet. Testen gik som forventet, men man fandt det nødvendigt at videreudvikle på konstruktionen af membranen.

HiddenDyke er nu klar til at gennemføre et storskala forsøg, og er i dialog med Sønderborg Kommune om at afsøge mulighed for et egnet testområde, hvor det kan gennemføres. Inden da skal systemet dog laboratorietestest i et bølgebassin, der med høj præcision og i et fuldt kontrolleret set-up kan simulere forskellige og ekstreme påvirkninger af systemet.

Perspektiver i kampen mod uheldige klimapåvirkningerne
HiddenDyke-konceptet forventes at blive en stærk parameter i fremtidens beskyttelse mod oversvømmelse både i Danmark og i udlandet. Undervejs har en række samarbejdspartnere medvirket som inputgivere til konceptudviklingen, herunder specifikt om komponentvalg, installationsmuligheder, miljøpåvirkning, m.v.

HedeDanmark, der er en del af Hedeselskabet, har i årevis arbejdet inden for kystsikring og har fulgt projektet siden opstart. Her forventer man, at HiddenDyke kan blive en effektiv løsning i fremtiden, hvor risikoen for oversvømmelser og stormflod bliver større:

- Konceptet matcher rigtig godt mange af de løsninger, som HedeDanmark i forvejen arbejder med i forhold til bekæmpelse af klimaforandringer. Der bliver kortere mellem ekstreme hændelser, og derfor bliver det fremover endnu vigtigere at have et fleksibelt og effektivt værn, når der kommer ekstrameget vand, siger projektleder Johnny Pedersen, HedeDanmark.

Hedeselskabet har støttet udviklingen af konceptet med 300.000 kroner, og der er givet støtte til involvering af DTU i udviklingen gennem et Videnbroprojekt hos erhvervsklyngen Clean med 391.000 kroner.

Kontakter

HiddenDyke ApS, tlf.: 20334170 / gramkowasger@gmail.com

Billeder

Udvikling og afprøvning af HiddenDyke, skjult digesystem, til anvendelse i lavtliggende,  oversvømmelsestruede områder har været et par år undervejs. Systemet aktiveres når der er risiko for oversvømmelser, men er i øvrigt skjult, når der ikke er behov beskyttelse mod oversvømmelser. Her er den første slangemembran, der blev testet ovenpå jorden. Pressefoto
Udvikling og afprøvning af HiddenDyke, skjult digesystem, til anvendelse i lavtliggende, oversvømmelsestruede områder har været et par år undervejs. Systemet aktiveres når der er risiko for oversvømmelser, men er i øvrigt skjult, når der ikke er behov beskyttelse mod oversvømmelser. Her er den første slangemembran, der blev testet ovenpå jorden. Pressefoto
Download

Links

Information om Hedeselskabet

Hedeselskabet
Hedeselskabet
Klostermarken 12
8800 Viborg

+45 87 28 11 33https://www.hedeselskabet.dk/

Om Hedeselskabet: Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner

Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.

Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2021 for ca. 2,1 mia. kr.

Uddelinger fra Hedeselskabet:

Da Hedeselskabet er en forening vil overskuddet af Hedeselskabets kommercielle aktiviteter ikke blive udbetalt til aktionærer. I stedet investerer Hedeselskabet pengene i for eksempel innovation og i at gøre Danmark til et bedre sted at være for de fremtidige generationer. Det gør vi ved at dele penge ud til forskellige formål. Uddelingerne går både til større udviklingsprojekter og mindre konkrete initiativer – alle inden for natur, miljø og energi.

Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet

Hedeselskabet skabte gode resultater for natur og bundlinje i 202329.4.2024 19:00:27 CEST | Pressemeddelelse

2023 har været et godt år for Hedeselskabet. Organisationen kan således præsentere et regnskab med en stigning i omsætningen på lidt over 6 procent til 2,3 mia. kr. og en vækst på 23 procent i driftsresultatet til 86,5 mio. kr. – det bedste resultat i en årrække. For at styrke forretningen yderligere samles driftsselskaberne under et nyt navn - Dalgas. Hedeselskabet bevares som hovednavn.

Skovbruget lancerer ny kampagne: ”Takket være skoven”23.4.2024 08:02:47 CEST | Pressemeddelelse

I en ny kampagne vil skovbrugets parter sætte fokus på den nytte og værdi, Danmark har af et velfungerende og aktivt skovbrug. Det gælder i forhold til klimadagsordenen og den grønne omstilling, sikring af grundvand, reduktion af kvælstofudledning og fremme af natur og biodiversitet. Kampagnens centrale budskaber spiller direkte ind i regeringens ønske om at rejse yderligere 250.000 ha skov og de igangværende grønne trepartsforhandlinger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye