Udenrigsministeriet

Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik besøger Mykolaiv i Ukraine

Del
Dan Jørgensens første rejse som minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik går til Ukraine.

Som den første danske minister siden Ruslands invasion besøger Dan Jørgensen havnebyen Mykolaiv. Danmark har taget et særligt ansvar for Mykolaiv i den kommende genopbygning. Det drejer sig blandt andet om at koordinere den internationale støtte samt bringe danske kompetencer og virksomheder i spil for at hjælpe på både kort og lang sigt.

”Ødelæggelserne fra krigen er massive. Danmark har taget et særligt ansvar for Mykolaiv. Vores hjælp har stor betydning for, hvordan indbyggerne klarer sig igennem vinteren og får genoprettet adgangen til deres vand, varme og strømforsyning. Derfor er det også naturligt, at min første rejse går hertil. Regeringens tætte dialog og koordination med myndighederne er afgørende for, at vi får leveret den hjælp, de har brug for,” siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Genopbygningen i Ukraine er en historisk stor opgave. Dertil kommer de massive humanitære behov, som krigen har medørt. FN anslår, at 17,7 millioner mennesker har brug for nødhjælp, og at over 13 millioner mennesker er fordrevne. Heraf har ca. 8 millioner forladt Ukraine

Danmark leverer akut hjælp i Ukraine gennem den humanitære støtte og bistand til den første genopbygning og reparation af vand- og varmesystemer. Akutpakkerne inkluderer op til 1.000 generatorer, 50 decentrale afsaltningsanlæg og 50 pumper til genopretning af vand- og fjernvarmesystemet. Danmark leverer også langsigtet støtte til Ukraine, herunder støtte til civilsamfundet og til bekæmpelse af korruption. Danmark har støttet Ukraine siden Ruslands invasion med 1,4 milliarder kroner i civil og humanitær bistand.

Under besøget har Dan Jørgensen samtaler med de ukrainske myndigheder, som Danmark har et tæt samarbejde med. Det er blandt andet Ukraines minister for infrastruktur Oleksandr Kubrakov samt forkvinde for Mykolaivs regionsråd samt guvernør og borgmester for Mykolaiv. Besøget giver også mulighed for at se Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælps indsats i Mykolaiv.

Ministerens besøg i Mykolaiv fandt sted fredag den 13. januar.

For yderligere henvendelser:
Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye