Blå Kors Danmark

TUBA og Blå Kors: Alkohol er ødelæggende og har alvorlige konsekvenser for mange danske familier - Nick Hækkerup tager fejl, når han omtaler øllet som folkets sjæl

Del
Det er ansvarsløst at omtale danskernes alkoholforbrug som folkesjælen og tale om øllets positive værdi for livskvaliteten, når alkohol har så alvorlige konsekvenser for så mange mennesker i Danmark - også selvom Nick Hækkerup efterfølgende har forsøgt at moderere sine første udtalelser.

I TUBA og Blå Kors ser vi hver dag konsekvenserne af alkoholmisbrug – både fra den misbrugenes og de pårørendes side, og ligegyldigt hvordan og hvor du ser det fra, er konsekvenserne, skaderne og senfølgerne så høje, at det er dybt kritisabelt og nærmest tragikomisk, når en tidligere politiker og endda forhenværende sundhedsminister, som Nick Hækkerup, melder ud, at vi ”bare skal drikke lidt flere øller og tage lidt mere på konen for at øge livskvaliteten,” som det lød i et interview i Politiken d. 1. januar 2023.

I TUBA og Blå Kors ved vi, at Hækkerups forsøg på at romantisere alkoholindtag og ”hyggen i hjemmet” ikke svarer til virkelighedens Danmark.

I Danmark har vi en alkoholkultur, hvor vi drikker ofte, og hvor vi ofte drikker for meget. Det betyder også, at det er let for mange at skjule et alkoholmisbrug for omgangskredsen. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen har 585.000 danskere et skadeligt forbrug af alkohol, 140.000 danskere er afhængige af alkohol, mens hele 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol.

Danmark ligger i top, når man ser på hvilke lande, der drikker allermest, og det er ikke noget, vi skal være stolte af. For alkohol har konsekvenser – særligt for de mange børn og unge, der ufrivilligt havner midt i forældrenes misbrugsproblemer.

Store konsekvenser for børn og unge

Ifølge en undersøgelse blandt de unge, der henvendte sig til TUBA i 2021, oplyste næsten halvdelen af de unge, at der havde været fysisk vold i hjemmet i forbindelse med forældrenes misbrugsproblemer.

122.000 børn mellem 0 og 18 år vokser op i hjem med misbrugsproblemer. Det er efterhånden gamle tal fra Sundhedsstyrelsen, men ikke desto mindre svarer det til, at der sidder 1-2 børn i hver skoleklasse, hvis liv og opvækst er præget af forældres misbrug.

I TUBA og Blå Kors møder vi børnene og de unge – og også deres forældre. Tal fra TUBA viser bl.a., at 14% af de unge, der henvender sig for at få hjælp i TUBA, har forsøgt selvmord. 27% har været udsat for seksuelle krænkelser, mens hele 45% oplyser, at der har været fysisk vold i hjemmet. Tilsæt her, at 46% af alle de unge aldrig har talt med nogen om deres forældres alkoholproblemer. Det giver ar på sjælen.

TUBAs målgruppe kommer med det, man kan kalde et ”bredspektret symptombillede”. Det vil sige alvorlige udfordringer og senfølger fra en opvækst, hvor den ene eller begge forældre har haft eller stadig har alkohol- eller stofproblemer. Det betyder, at de unge kan være hæmmede af angstlidelser, depression, PTSD-symptomer m.m. Symptomerne opstår som følge af at have oplevet omsorgssvigt, misbrug og vold.

Det hører ingen steder hjemme at udtale sig så uforsvarligt om alkohol

I TUBA og Blå Kors mener vi, at man bør udvise forsvarlighed overfor alkoholens konsekvenser uanset branche. Det skylder vi ikke mindst de mange tusinde børn, unge og voksne, der hver dag kæmper for at komme ud af misbrug eller for at lande psykisk og fysisk bedre i livet efter en opvækst præget af forældres misbrugsproblemer.

Med den viden og erfaring vi har i Blå Kors og TUBA, virker Nick Hækkerups idé, om at det gode og nydelsesfulde liv nærmest er lig med alkohol, helt grotesk. Lidt omtanke og ansvar ville have været på sin plads, også selvom man udtaler sig for en brancheforening, der producerer og sælger et produkt, der i sidste ende kan være medvirkende til at ødelægge liv, ødelægge mental og fysisk sundhed og ødelægge familier.

Det er alvorlige tal, som vi som samfund har et ansvar for at forholde os til og forsøge at udbedre i fællesskab – også som direktør for Bryggeriforeningen – og måske netop på den post.

Information om Blå Kors Danmark

Blå Kors Danmark
Blå Kors Danmark
Suensonsvej 1
8600 Silkeborg

86811500http://www.blaakors.dk/

Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Nyt samarbejde: Gratis sundhedstjek og briller til udsatte danskere13.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Socialt udsatte mennesker har et langt dårligere helbred end resten af befolkningen, viser forskning. De springer lægebesøget over, og sundhedstjek af øjne er nedprioriteret. Det vil den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark gøre op med i et nyt samarbejde med optikerkæden Louis Nielsen, som skal hjælpe udsatte til bedre syn og øjensundhed med gratis sundhedstjek og briller.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye