AIDS-Fondet

AIDS-Fondet genåbner tilbud om test for sexsygdomme

Del
Folketinget er på vej med en midlertidig bevilling. Derfor kan unge og LGBT+ personer nu igen blive testet og få rådgivning om sexsygdomme i AIDS-Fondets Checkpoints. AIDS-Fondet efterlyser en varig løsning.
Foto: Stephen Freiheit
Foto: Stephen Freiheit

Nu er der godt nyt til de mange unge og LGBT+ personer, som står i kø for at blive testet for sexsygdomme i AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker.

Der kommer en midlertidig bevilling fra Folketinget, som betyder, at AIDS-Fondet ikke bliver nødt til at lukke Checkpoint i Aalborg og Odense og reducere åbningstiden i København og Aarhus.

AIDS-Fondet var en af de mange organisationer, som for alvor kom i klemme, da de såkaldte Satspuljer udløb ved årets udgang.

Reddet på målstregen

Den socialdemokratiske regering havde ikke afsat penge til projekterne i sit Finanslovsudkast, og måneders valgkamp og lange regeringsforhandlinger gjorde det umuligt at sikre penge til at videreføre Checkpoint.

- Nu bliver vi reddet på målstregen af en midlertidig bevilling. Vi har arbejdet hurtigt. Der er indkøbt tests, og stort set alle opsagte medarbejdere er ombord igen, så vi er tilbage til normale åbningstider allerede i næste uge, siger Thomas Hübertz, der er forebyggelseschef i AIDS-Fondet.

Han understreger, at bevillingen fra Folketinget er midlertidig, og at der er behov for at se på en permanent løsning, som sikrer Checkpoints fremtid som supplement til de testtilbud, som det offentlige og andre organisationer tilbyder.

- Det er lykkedes os at skabe et tilbud, som er populært blandt unge og LGBT+ personer, fordi målgruppen føler sig set og hørt. Samtidig tester en stor del af dem positive, og det betyder, at vi har fat i en målgruppe, som er i risiko for sexsygdomme, siger Thomas Hübertz.

Stor opbakning fra brugerne

AIDS-Fondet har mødt stor opbakning til Checkpoint, efter det i november kom frem, at det var nødvendigt at opsige 40 timelønsansatte, lukke klinikker og reducere åbningstiden i de resterende.

- Vi har holdt informationsmøder i de største byer, og det har været overvældende at mærke, hvor meget Checkpoint betyder. Folk har skrevet og sendt videoer, hvor de fortæller, hvorfor Checkpoint er vigtigt for dem. Folk har været aktivistiske, og det viser, hvor vigtig sagen er, siger Thomas Hübertz.

AIDS-Fondet arbejder lige nu på at skabe politisk opbakning blandt Folketingets partier, så der ikke bare sikres midler til at videreføre Checkpoint, som vi kender det i dag.

- Der er brug for at vi er ambitiøse og styrker indsatsen mod sexsygdomme. Vi kan ikke som samfund være bekendt, at vi ikke taler om den stigende smitte, og at vi ikke gør noget. Det er vores valg, om vi vil styrke indsatsen mod sexsygdomme og sikre seksuel sundhed til alle, siger Thomas Hübertz.

Fakta 

Flere og flere bliver ramt af sexsygdomme, og det er særligt unge i aldersgruppen 15 til 24 år samt LGBT+ personer, som fylder i statistikken.

Den hyppigste sexsygdom er klamydia, hvor der i 2021 blev fundet 36.633 nye tilfælde, hvoraf 70% var i alderen 15 til 24 år.

Sundhedsstyrelsen skønner, at der er omkring 50.000 klamydia-tilfælde om året, så der er samtidig et enormt mørketal.

De mange, som ikke bliver testet og behandlet, er med til at drive epidemien.

Kontakter

Billeder

Foto: Stephen Freiheit
Foto: Stephen Freiheit
Download

Information om AIDS-Fondet

AIDS-Fondet
AIDS-Fondet
Vestergade 18E
1456 København K

88 33 56 00https://aidsfondet.dk/

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye