Halsnæs Kommune

Borgmesterens nytårshilsen

Del
Borgmesteren ser tilbage på året der gik.

Svære tider kræver mod til reformer

2022 har været omvæltningernes år på godt og ondt.

Det er året, hvor restriktioner som følge af Corona har sluppet sit tag i os og dermed har åbnet op for, at vi igen kan vende tilbage til en mere normaliseret hverdag. Det er glædeligt oven på en lang periode med både afsavn og afstand.

Men det er også året, hvor Ruslands invasion af Ukraine har sat sin egen forfærdelige dagsorden. Krigens rædsler ufortalt glæder det mig at se, hvordan vi her i Halsnæs står sammen, når det gælder om at hjælpe andre i nød. I det forgangne år er det ikke mindst kommet til udtryk over for de ukrainske borgere, som er flygtet hertil. Det har været imponerende, og jeg vil gerne takke alle, der på den ene eller anden måde har hjulpet.

Men følgevirkningerne rækker langt ud over krigens direkte konsekvenser.

Den igangværende energikrise og de stigende priser er noget, mange af os har mærket på egen lomme, og som en konsekvens heraf har vi måtte sænke vores forbrug og ændre vores vaner. Og vi kommer ikke uden om, at det er en situation, der også vil påvirke kommunens økonomi i årene frem, hvor de statslige tilskud ikke dækker de stigende priser.

Samtidig har vi fået en ny regering, der helt forståeligt kommer til at prioritere forsvars- og energipolitik, og i det hele taget have fokus på forskellige reformer af samfundet. Bl.a. af hele den offentlige sektor, hvor regler og bureaukrati i alt for mange år har stået i vejen for det primære: Nemlig at ressourcerne skal bruges på at levere service og velfærd til borgerne.

Samlet set kommer det til at betyde store forandringer i de kommende år. Og vi skal formentlig indstille os på, at færre regler og afbureaukratisering kommer til at gå hånd i hånd med krav om effektiviseringer. Derfor skal vi vænne os til en hverdag, hvor pengene bliver færre, og hvor der dermed skal justeres på den service, vi kan give til borgerne.

Når det er sagt, så har vi med en bedre økonomistyring og en realistisk budgetlægning gennem de senere år oparbejdet et godt fundament, som gør, at vi trods omstændighederne er godt rustet til at gå en ny hverdag i møde i årene frem.

Meget er fortsat godt

2022 har budt på flere lyspunkter. Ledigheden i Halsnæs er historisk lav, flere viser interesse for at investere i vores kommune, og vores lokale virksomheder er optimistiske for fremtiden. Vi kan også bryste os af, at flest unge i regionen vælger en erhvervsuddannelse i Halsnæs til gavn for det lokale erhvervsliv.

Om lidt kan vi slå dørene op til den ny Frederiksværk Skole - En af de største investeringer i vores lokalsamfund i nyere tid. Samtidig er udviklingsplanen for Hundested blevet vedtaget, og vi skal nu i gang med at føre projekterne ud i livet, ligesom der i samarbejde med kultur- og erhvervsliv arbejdes for at skabe en endnu mere levende bymidte i Frederiksværk.

Fremtidens Halsnæs

Også i fremtiden skal vi fortsætte arbejdet med at styrke og udvikle Halsnæs’ mange kvaliteter og potentialer. Ligesom vi skal se vores udfordringer i øjnene. Derfor har vi i byrådet netop udarbejdet en ny vision, som sætter retningen for, hvordan vi udvikler Halsnæs.

En af de store udfordringer, vi står over for i de kommende år, er, at andelen af ældre vil stige markant, samtidig med at der generelt bliver født færre børn. Problemet er ikke de ældre medborgere, vi har. Problemet er, at vi er for få yngre borgere til, at vi på sigt kan give vores ældre medborgere en god service. Derfor er det afgørende, at vi får skabt en bedre balance i vores befolkningssammensætning. Blandt andet ved at flere skal flytte til end fra kommunen.

Derudover skal vi fortsætte arbejdet med at styrke vores folkeskoler og løfte uddannelsesgraden, så den ikke blot er på niveau med resten af landet men også passer til fremtidens arbejdsmarked. Ligesom vi skal løfte sundheden, og sikre at også de mest udsatte får gavn af vores sundhedstilbud. Samtidig med at vi skal blive endnu bedre til at vise vores mange kvaliteter. Halsnæs har et væld af unikke natur- og kulturoplevelser, og det skal vi gøre muligt at opleve hele året rundt.

Trods både vanskelige tider og nye reformer, er jeg optimistisk på fremtiden for Halsnæs. Vi har så meget at byde på og med optimisme, hårdt arbejde og tro på fremtiden som drivkraft, når vi langt. Derfor ser jeg også frem til igen at trække i arbejdstøjet sammen med resten af byrådet i det nye år, hvor vi gennem et bredt samarbejde kan gøre Halsnæs til et endnu bedre sted at bo og leve.

Med disse ord vil jeg ønske alle i Halsnæs et godt og sikkert nytår.

Venlig hilsen

Borgmester

Steffen Jensen  

Billeder

Information om Halsnæs Kommune

Halsnæs Kommune
Halsnæs Kommune
Rådhuspladsen 1
3300 Frederiksværk

+45 47 78 40 00https://halsnaes.dk/

Halsnæs Kommune er placeret i naturskønne omgivelser i det nordvestlige hjørne af Nordsjælland. Vores motto er: "Halsnæs - rå og autentisk. Her er ikke for fint, og det føles ægte". Kom og vær med!

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye