Sådan undgår du skadestuen nytårsaften

Hvert år må de festlige begivenheder for en del danskere slutte brat med en tur på skadestuen.
Selvom antallet af fyrværkeriskader har været faldende de senere år, er der fortsat mange, der kommer til skade, når de tænder lunten på fyrværkeriet.
- Selvom vi alle godt ved, at fyrværkeri er farligt, og at man skal være opmærksom, når man skyder det nye år ind, ser vi desværre flere ulykker hvert år, hvor sikkerheden er blevet tilsidesat. Ofte fordi man er i festligt lag og måske har fået lidt for meget champagne, siger Henrik Bundgaard, der er koncerndirektør for Skadeservice i Alm. Brand Group, der omfatter forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand.
70 procent af de personer, som endte på skadestuen med en fyrværkeriskade sidste år, bar ikke sikkerhedsbriller.
Det viser beregninger fra Codan baseret på tal fra Odense Universitetshospital, der har lavet en opgørelse over samtlige skader på baggrund af fyrværkeri behandlet på landets akutmodtagelser ved nytår.
Fingre og øjne er hårdest ramt
Sidste år modtog selskabet flere anmeldelser fra kunder, hvor særligt hænder og øjne stod for skud.
- Mange af skaderne sker, fordi man har en lidt for høj promille, og fyrværkeriet ikke bliver tændt og affyret korrekt, eller fordi det er defekt. Som altid gælder det om at have sikkerhedsbriller på, også selvom man ikke selv affyrer fyrværkeriet, siger Henrik Bundgaard.
Det er hovedsageligt de 18-36 årige, der ikke har sikkerhedsbrillerne på.
Raketter skyld i flest ulykker - særligt i Jylland
Det er fortsat raketter, som er skyld i de fleste skader på landsplan, men især i Jylland. Bomberør ligger som nummer to på landsplan.
- Raketter er meget populære, men særligt i hovedstadsområdet fylder bomberør desværre meget i skadestallene. Det er fortsat børn og unge, som oftest kommer galt afsted, siger Henrik Bundgaard.
60 pct. af alle tilskadekomne ved sidste nytår, der fik skaderne behandlet, var højst 25 år.
Sådan får du en sikker nytårsaften
• Husk altid sikkerhedsbriller – også selvom du ikke selv antænder.
• Hold afstand til fyrværkeriet.
• Hold aldrig fyrværkeri i hånden.
• Sæt aldrig fyrværkeriet i en flaske fra middagen. Sørg for at brug et ordentligt rør, der sidder godt fast i jorden.
• Tjek vejret og vindretningen, inden du antænder raketten.
• Hold god afstand fra beboelse, når du fyrer af.
• Gå aldrig tilbage til en fuser.
Hvilket fyrværkeri står bag skaderne?
1. Raketter: 36 pct.
2. Bomberør/romerlys 20 pct.
3. Batterier 15 pct.
4. Kanonslag/strygere 9 pct.
5. Andet 20 pct.
Beregninger er baseret på tal fra Odense Universitetshospital, Ulykkes Analyse Gruppen, ortopædkirurgisk afdeling OUH.
Kontakter
Mikael WinklerPresseansvarligAlm. Brand Group
Tlf:+4520363831abmiwe@almbrand.dkMikkel NikolajsenPressechefAlm Brand Group
Tlf:+4522185711abmink@almbrand.dkBilleder
Information om Codan Forsikring
Hos Codan er vores vigtigste opgave at fjerne mest mulig usikkerhed og risiko i vores kunders hverdag. Så de trygt kan fokusere på det, der betyder mest – og få ting til at ske.
Codan Forsikring har cirka 300.000 danske husstande og 35.000 små og store virksomheder som kunder og er en del af Alm. Brand Group.
Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Codan Fonden og LifeBoard vil redde liv langs de danske kyster22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
16.000 danskere oplever hvert år nærdrukninger. Derfor er Codan Fonden og LifeBoard igen i år gået sammen om at redde liv på danske badestrande.
Forebyggelse giver transportvirksomheder store besparelser19.3.2025 10:56:57 CET | Pressemeddelelse
Aldrig før er der registreret så mange skader på biler, varevogne og lastbiler som i 2024. Alligevel er det kun et fåtal af virksomheder i transportbranchen, der arbejder struktureret med forebyggelse af mindre skader på deres bilflåde, hvilket kan resultere i betydelige økonomiske besparelser, viser tal fra Codan.
Codan er ny partner for F.C. Københavns kvinder20.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
F.C. København og Codan udbygger nu det tætte samarbejde til også at omfatte F.C. Københavns løvinder. Codan kommer ikke bare på ryggen af spilletrøjerne, men bliver også en synlig og aktiv partner omkring kvindeholdet.
Ulykkesstatistik skræmmer: Hver anden bilist har svært ved at se bløde trafikanter i mørke23.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere tidligere undersøgelser og en Epinion-undersøgelse viser, at mange bilister oplever problemer med at se fodgængere og cyklister, når det er mørkt. Det kan reflekser være med til at afhjælpe. Derfor lyser Børneulykkesfonden og Codan sammen Danmark op til Årets Refleksdag torsdag den 24. oktober, inden vi går over til vintertid.
Pas på skolestart: Stor stigning i skader9.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange ulykker sker i forbindelse med skolestart, hvor cykelstierne og legepladserne igen er fyldte med børn. Nu advarer Codan om 10-årig tendens til stor stigning i skader i august – særligt blandt børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum