Energistyrelsen

Hver tredje dansker vil gentænke julen i år: Her er fem gode råd til en hyggelig og energirigtig juletid

Del
I juletiden er danskernes strømforbrug ekstra højt. Men noget tyder på, at det bliver anderledes i år. En ny undersøgelse fra Energistyrelsens SparEnergi.dk viser nemlig, at mere end hver tredje dansker vil gentænke deres julevaner i år for at spare på energien.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Julelys i haverne, varme stuer og lækre, hjemmelavede måltider. December måned er lig med hygge og samvær inden døre. Det betyder, at danskerne normalt bruger ekstra meget strøm i december. Men i år ser det ud til, at mange vil tænke over, hvordan de kan holde en hyggelig jul, hvor de samtidig bruger mindre energi end tidligere år.

I en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Energistyrelsen fortæller 37 procent af danskerne, at de vil gentænke deres energivaner i december måned for at gøre julen så energivenlig som mulig.

At mange danskere forventer at spare på energien skal ses i lyset af de høje priser på el og varme. Der vil derfor være store besparelser at hente ved at ændre en smule på julevanerne, vurderer Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Energistyrelsens SparEnergi.dk og ekspert inden for energispareråd og danskernes energivaner:

”I juletiden er danskernes strømforbrug ekstra højt. Derfor er der også ekstra mange penge at spare ved at nedbringe forbruget på en smart måde, uden det går ud over julehyggen,” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

Ud af de danskere, som planlægger at ændre på julevanerne, vil 66 procent minimere deres brug af julebelysning udendørs. Derudover viser undersøgelsen, at:

 • 52 procent vil skrue ned for varmen, selvom de har gæster
 • 48 procent vil minimere eller undlade indendørsbelysning
 • 37 procent vil forberede mest muligt af julemaden på de tidspunkter, hvor elprisen er billigst
 • 30 procent vil køle mad og rester ned udenfor i stedet for i køleskabet

”Sådanne ændringer kan gøre en mærkbar forskel for energiforbruget i juletiden. Men det er ikke det eneste, man kan gøre for at nedbringe sit forbrug. Der er også besparelser at hente ved for eksempel at planlægge madlavningen, så man tilbereder flere ting i ovnen på samme tid. Eller ved at se en god julefilm sammen på én skærm i stedet for at alle ser noget forskelligt på hver deres enhed,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Energistyrelsens spareekspert Matilde Grøn Bjørneboe giver her fem gode råd til en mere energivenlig jul:

 1. Vær opmærksom på dine lyskæder

”Du kan med fordel sørge for, at dine lyskæder bruger LED frem for glødepærer. De bruger ca. 80 procent mindre strøm og holder typisk også 25 gange længere. Du kan spotte glødepærer i lyskæder ved, at de ofte er aflange i formen, og at du kan se glødetråden i midten.Jeg vil også anbefale, at man slukker julelysene helt på dage, hvor strømprisen er meget høj.”

 1. Tænk på energiforbruget, når du kokkererer.

”Julen er tæt forbundet med både mad og søde sager. Det kan det være en god idé at have flere ting i ovnen på samme tid, selvom det måske tager lidt ekstra tid. I sidste ende sparer du på energien. Du kan i den sammenhæng også gøre brug af eftervarmen, så meget som du kan – både i ovn og kogeplader.”

 1. Skru ned for varmen i juledagene

”Mange af os samles under samme tag i juledagene. Hvis du ikke er hjemme, kan du med stor fordel skrue ned for varmen. Det kan også være en idé at skrue ned for varmen dér, hvor du holder jul. Med mange mennesker i samme rum og fuld gang i køkkenet skal der nok blive rigeligt varmt.”

 1. Udnyt kulden både inden- og udendørs

”Har du æbleskiver, juleanden eller flæskestegen i fryseren, kan du med fordel tage dem ud i god tid og lade dem tø op i køleskabet. Så udnytter du kulden bedst muligt, og du får cirka en times gratis strøm i køleskabet for hvert kilo kød, du tør op. Et andet godt sparetip er at opbevare drikkevarer og lignende på altanen eller i haven i stedet for køleskabet. Så har du bedre plads til maden, og du sparer på energien.”

 1. Julegaver, der sparer energi

”Når ønskesedlen skal skrives, er der mulighed for at spare på energien. Måske kunne du bruge noget uldent undertøj eller varme sutsko, der kan hjælpe dig med at spare på varmen resten af vinteren? Du kan også ønske dig en god bog eller et brætspil, I kan hygge med, mens computer og TV får en pause? Eller hvad med en elmåler til stikkontakten, en sparebruser eller et tøjstativ til haven? Så kan julegaverne være med til at give et lavere energiforbrug langt ind i det nye år.”

Få flere gode spareråd på - https://sparenergi.dk/jul

Om undersøgelsen:

 • Undersøgelsen er foretaget online via Norstats panel på vegne af Energistyrelsen

 • Undersøgelsen er gennemført blandt 1.000 danskere i alderen 18-99 år. Der er kun udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav

 • Undersøgelsen er gennemført i perioden 21. november. – 25. november 2022 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel.

 • Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

 • Find yderligere indsigter i danskernes energiforbrug på https://sparenergi.dk/forbruger/energibarometeret

Kontakter

Billeder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye