Pelsproduktion på lånt tid

På tærsklen til genåbning af den danske minkproduktion, hvor det fra nytår igen er tilladt, at holde mink i Danmark for at producere minkpels, viser en meningsmåling foretaget af YouGov, at 50 procent af de adspurgte danskere ønsker at forbyde produktion af mink og andre pelsdyr som ræv, mårhund og chinchilla i hele EU.
Kun 24 procent svarer, at pelsproduktion ‘er OK’, mens 26 procent svarer ‘ved ikke’. Det er ikke kun i Danmark, at et europæisk forbud mod pelsproduktion møder opbakning. Efter blot syv måneder er der i EU allerede indsamlet over 1,1 millioner underskrifter i det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe. Når man 1,4 millioner indenfor et år, hvoraf 1 million kan valideres, er man sikret lydhørhed i EU Kommissionen.
“Det betyder, at EU Kommissionen skal behandle forslaget om et EU-forbud mod pelsproduktion, og det vil med stor sandsynlighed også blive til lovgivning. Alt tyder således på, at der inden for få år vil blive indført et totalforbud mod minkproduktion i alle EU-lande,” siger Pernille Fraas Johnsen, landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection Danmark.
Danmark nøler
I Danmark er det igen lovligt at opdrætte mink fra årsskiftet. 10.000 mink er allerede på vej til danske minkfarme. Det kan blive dyrt for den danske befolkning, hvis EU forbyder pelsproduktion inden for få år.
"Mere end 1000 minkfarmere har fået tilkendt millionkompensationer for deres nedlagte minkproduktion. I alt er der tale om over 18 milliarder kroner, og nu risikerer vi, at det starter forfra, og at den danske befolkning ender med igen, at skulle betale enorme erstatninger til de nye minkfarmere, når EU om få år alligevel forbyder minkavl,” siger Pernille Fraas Johnsen.
Forældet produktionssystem
Minkproduktionen i Danmark har længe mødt kritik af dyreorganisationer for ikke at møde dyrenes naturlige behov. Selvom produktionen nu genopstår med foranstaltninger for at undgå Covid-smitte, er dyrene stadig ikke blevet tilgodeset, fortsætter Pernille Fraas Johnsen:
“Det er en genopbygning af et forældet produktionssystem baseret på små trådbure i lange rækker. Minken er et vildt rovdyr med brug for meget plads og adgang til vand, og det er helt uacceptabelt, at de nu igen skal lide i små bure stik mod deres natur."
Undersøgelsen fra YouGov viser desuden, at de adspurgte danskere vil have forbudt import af pels fra resten af verden.
54 procent svarer at ‘import af pels til EU bør forbydes’, mens kun 13 procent svarer, at ‘import af pels til EU er OK’.
YouGov har lavet meningsmålingen for World Animal Protection Danmark i perioden mellem d. 4. og d. 6. december blandt 1019 danskere.
De svarede følgende på to spørgsmål om pelsproduktion:
Hvad er din holdning til produktion af pelsindustrien i EU?
Produktion af dyr til pelsindustrien er OK - 24 procent
Produktion af dyr til pelsindustrien bør forbydes - 50 procent
Ved ikke/Har ikke nogen holdning -. 26 procent
Hvad er din holdning til pelsproduktion uden for EU, men som importeres til EU?
Import af pels til EU er OK - 13 procent
Import af pels til EU bør forbydes - 54 procent
Ved ikke/har ikke nogen holdning til - 33 procent
Nøgleord
Kontakter
Lisbeth Kjær LarsenPressechefWorld Animal Protection
Tlf:26136935lisbethkjaer@worldanimalprotection.dkBilleder


Information om World Animal Protection Danmark

Amagertorv 29, 2.
1160 København K
https://www.worldanimalprotection.dk/
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
Facebook belønner brutal dyremishandling4.4.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Den sociale mediegigant, Meta, der blandt andet ejer Facebook, vil ikke fjerne videoer, der viser hundredevis af grove overgreb på forsvarsløse abe-unger. Facebook belønner til gengæld dyremishandlerne for at skabe øget internet-trafik.
Bodil-nomineret skuespiller vil kæmpe for dyrene21.3.2025 06:00:00 CET | Nyhed
Når Sebastian Bull ikke er på arbejde foran kameraerne, er det dyrene og naturen, han brænder for.
Højgravid spækhugger udnyttes til shows21.2.2025 15:01:12 CET | Nyhed
Spækhuggeren Morgan blev reddet for at blive genudsat i naturen – men er endt i en pengemaskine, hvor hun skal føde nye showdyr til Loro Parques kontroversielle shows.
Fra ét helvede til et andet: Franske spækhuggere sendes til Spanien5.2.2025 06:00:00 CET | Nyhed
To spækhuggerne fra det lukkede franske delfinarium Marineland, bliver efter al sandsynlighed solgt videre til den berygtede turistattraktion Loro Parque på Tenerife - i stedet for at blive sat fri i canadisk hav-reservat. 'Skandale', siger World Animal Protection DK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum