ROMUROMU

Minder fra en dag med stor betydning - spotudstilling åbner lige op til årsdagen for Frederik 9.s død

Del
I januar 2022 ved 50-året for Frederik 9.s død satte Roskilde Museum gang i en stor indsamling af fortællinger og genstande fra den populære konges begravelse. Snart kan du opleve et udpluk af minderne i museets spotudstilling, som åbner den 10. januar 2023. Og samme aften kan du komme i dybden med et foredrag med forskeren bag udstillingen.
Frederik 9.s begravelsesoptog gennem Algade den 24. januar 1972. Foto: Lise Evers
Frederik 9.s begravelsesoptog gennem Algade den 24. januar 1972. Foto: Lise Evers

”Vores far var vildt stolt af den medalje resten af sit liv og viste den stolt frem til alle, som ville se den. Den sad på hans kiste den dag, han blev bisat.”

Sådan fortæller Anne Nygaard, hvis far var en af de DSB-medarbejdere, som sad vagt ved kisten i Kongevognen fra Københavns Hovedbanegård til Roskilde Station. Medaljen, som han modtog som tak for sin indsats, er netop en af de genstande, som har fundet vej til montren i Roskilde Museums kommende spotudstilling.

”Den er et godt eksempel på, hvor stor betydning begravelsen fik for virkelig mange mennesker – ikke mindst i Roskilde, som hele dagen var på den anden ende. For nogle mennesker mindede begravelsen dem om dødsfald blandt deres pårørende. For nogle er den en af de begivenheder, de binder minder fra deres fortid op på, og for andre igen blev den skelsættende for navngivningen af deres eget barn, som naturligvis blev... en Frederik. Det er netop denne vifte af betydninger, vi gerne vil give et lille indblik i med vores udstilling,” forklarer Laura Maria Schütze, som er museumsinspektør, ph.d. på ROMU og forsker i kongelige begravelser.

En særlig opgave til en særlig dag

Meningen med spotudstillinger på Roskilde Museum er, at museet kan udstille noget relativt hurtigt - i en skala, som ikke kræver flere års planlægning. Trods udstillingens beskedne omfang har holdet bag bestræbt sig på at skabe en sanselig og ganske alsidig udstilling:

”Her kan man for eksempel opleve både ambulancefører Erling fortælle om dengang, han stod lige bag Grace Kelly inde i domkirken og kunne dufte til hendes parfume. Og Poul, der som tømrer blev sat til at bygge ”festivaltoiletter” inde i kirken”, fortæller Laura - med henvisning til de interimistiske toiletter, som i al hast skulle bygges til de kongelige og deres gæster inde i domkirken.

”For nogen gæster vil udstillingen måske endda vække deres egne minder om denne særlige dag – hvad enten man fulgte begivenhederne i januarkulden langs ruten eller hjemme fra stuen, hvor begravelsen blev tv-transmitteret.”

Granduft og fælles sorg

Indsamlingen af minder blev sat i gang for et år siden i forbindelse med sømandskongens 50 års-dødsdag den 14. januar 2022. Og den vakte stor interesse; på to en halv uge fik museet 140 henvendelser.

Et emne, der går igen og igen i beretningerne, er den stemningsmættede begravelse. Det er fortællinger om Roskildes gader belagt med duftende gran og iklædt en flagallé med sørgeflor. Det er fortællinger om højtideligt udsmykkede butikker; om mennesker, der trodsede kulden for at samle sig i stille respekt, om stolthed over at være en del af noget betydningsfuldt - og om oplevelsen af stor samhørighed i sorgen.

Det vækker genklang den dag i dag, også hos Laura Maria Schütze:

”Jeg var i London i forbindelse med Dronning Elizabeths begravelse, og jeg blev ærligt talt lidt paf, da jeg genlæste erindringerne for Frederik 9.s begravelse. De nævner fællesskabet, der voksede ud af sorgen, stilheden og følelsen af at være del at noget helt særligt. Sådan var det at være i London i september 2022, og sådan var det at være i Roskilde i januar 1972”

Foredraget ”Kongen er død. Længe leve dronningen”

Hvis du vil høre mere om Laura Maria Schützes forskning i Frederik 9. begravelse, så tag med til foredraget ”Kongen er død. Længe leve dronningen”

Her fortæller hun om de foreløbige resultater af indsamlingen og sætter Frederik 9.s begravelse i perspektiv til både den kongelige begravelsestradition, vi har i Roskilde Domkirke, og til udlandet.

Foredraget finder sted kl. 19 på Roskilde Museum samme dag som spotudstillingen åbner, dvs. tirsdag den 10. januar 2023.

Billetter kan købes på billetto.

Spotudstillingen, der åbner 10. januar, præsenterer et lille udpluk af de mange personlige beretninger, fotografier, film og genstande, som museet har samlet ind siden januar 2022.

Læs mere om selve indsamlingen.

Spotudstillingen er en del af forsknings- og formidlingsprojektet Religion – levende kulturarv, som er støttet af VELUX FONDEN.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Frederik 9.s begravelsesoptog gennem Algade den 24. januar 1972. Foto: Lise Evers
Frederik 9.s begravelsesoptog gennem Algade den 24. januar 1972. Foto: Lise Evers
Download
Poul E. B. Neven fik denne mindemedalje efter at have våget over kongens kiste i Kongetoget. Foto: Cille Krause
Poul E. B. Neven fik denne mindemedalje efter at have våget over kongens kiste i Kongetoget. Foto: Cille Krause
Download
Sorgen var tydelig at aflæse i Dronning Ingrid og Dronning Margrethes ansigter. Foto: Lise-Lotte Lydholm Dalum
Sorgen var tydelig at aflæse i Dronning Ingrid og Dronning Margrethes ansigter. Foto: Lise-Lotte Lydholm Dalum
Download
Mange husker, at Algade i Roskilde var belagt med gran. Foto Lise-Lotte Lydholm Dalum
Mange husker, at Algade i Roskilde var belagt med gran. Foto Lise-Lotte Lydholm Dalum
Download

Links

Information om ROMU

ROMU
ROMU
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 46 31 65 00https://romu.dk/

ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.

ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

Oplev Lejres smukke natur og spændende historie på gratis sommervandreture28.5.2024 10:22:20 CEST | Pressemeddelelse

Er du nysgerrig på Lejreområdets rige historie? Vil du høre fortællinger om Beowulf, Kong Hans’ hests gravsted eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så skulle du tage med på en historisk sommervandring! I samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske Forening og lokale lodsejere inviterer Lejre Museum til gratis historiske vandreture henover sommeren i det smukke Lejreområde.

ROMU udgiver ny årbog: Et år med rumrejser, øl og spændende detektorfund15.4.2024 11:22:34 CEST | Pressemeddelelse

Vanen tro gør museumsorganisationen ROMU status over det forgangne år. I seneste udgave af årbogen, der i år har fået titlen ’Nye tider’, kan man blandt andet læse om udstillinger, arkæologiske pilotprojekter og om andre højdepunkter fra 2023, som blandt andet har budt på et prominent farvel, en gudefigur i rummet og en genfødt øl. Årbogen kan købes fra og med 18. april.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye