Danske Regioner

Regionerne tager skridt til etablering af stærke tværfaglige miljøer i psykiatrien

Del
Fem lægefaglige direktører skal stå i spidsen for etablering af stærke tværfaglige miljøer i psykiatrien. Miljøerne skal udarbejde kliniske retningslinjer samt styrke forskning og vidensdeling i psykiatrien.

Med aftalen om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed valgte aftalepartierne i Folketinget, at arbejdet for at styrke psykiatrien i Danmark skal begynde med de fem prioriterede indsatser, som fremgik af det faglige oplæg fra Sundheds- og Socialstyrelsen.

En af de fem prioriterede indsatser er at danne tværfaglige grupper for at styrke de evidensbaserede miljøer rundt om de enkelte sygdomsområder i psykiatrien. En idé, som er inspireret af kræftområdet. De stærke tværfaglige miljøer skal bl.a. udarbejde faglige retningslinjer, udbrede viden og danne grundlag for mere og bedre forskning i psykiatrien.

Tilsammen vil det understøtte den langsigtede udvikling og dermed også øge kvalitet i behandlingen for mennesker med psykiske lidelser, siger formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, Jacob Klærke.  

- Det vigtigste er, at det vil komme patienter og deres pårørende til gavn, når vi styrker de faglige miljøer i psykiatrien på tværs af sektorer og faggrænser. Men derudover vil stærkere faglige miljøer også være med til at gøre psykiatrien til en mere attraktiv arbejdsplads for dygtige medarbejdere, siger Jacob Klærke.

Regionerne vil hurtigt i gang

Danske Regioner har sammen med regionerne besluttet, at etableringen af miljøerne skal gå i gang så hurtigt som muligt. I første omgang skal der skabes faste tværfaglige miljøer indenfor skizofreni, depression og ADHD – de tre områder, hvor der i dag er kliniske kvalitetsdatabaser.

Målet er, at de første kliniske retningslinjer med tilhørende tværfaglige stærke miljøer er etableret ultimo 2023. Det bliver de regionale lægefaglige direktører i psykiatrien, som skal stå i spidsen for etableringen i tæt samarbejde med bl.a. RKKP (Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram), faglige selskaber og patient-pårørendeorganisationer.

- Vi tror, at vi får stor positiv effekt af de nye faglige miljøer. Men det kræver naturligvis, at klinikerne også engagerer sig i det, vel at mærke i en hverdag, hvor der i forvejen er travlt. Derfor skal vi i regionerne være opmærksomme på, at der skal være tid til at fokusere på udvikling, kvalitet og at dyrke de faglige miljøer.

Fremtidens psykiatri skal hvile på stærke faglige fællesskaber

De første skridt er allerede taget i retning mod etableringen af de stærke tværfaglige miljøer.

Status er, at der har været afholdt kick-off-møder med faglige selskaber herunder også med følgegruppen for arbejdet. Her er der udtrykt stor opbakning til arbejdet, og det glæder Jacob Klærke.

- Vores vision er, at fremtidens psykiatri kommer til at hvile på evidens og stærke faglige fællesskaber. Derfor er jeg naturligvis glad for, at der er bred opbakning til det arbejde, vi har sat i gang. Det vil komme patienter og pårørende til gavn, og det er en stor sidegevinst, at vi samtidig kan bidrage til at gøre psykiatrien til en mere attraktiv arbejdsplads, siger han.

Nøgleord

Kontakter

Information om Danske Regioner

Danske Regioner
Danske Regioner
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

+45 35 29 81 00https://www.regioner.dk/

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye