EU-Kommissionen godkender Danmarks Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram, og stiller dermed 1,5 mia. kr. til rådighed til bl.a. grønne indsatser i det blå Danmark
Det totale budget for programmet er 2,1 mia. kr., hvoraf EU-midlerne udgør ca. 1,5 mia. kr. Midlerne udmøntes i tilskudsordninger, der gennemføres i Danmark rettet mod fiskeri, akvakultur og vandmiljøet i perioden frem til 2027.
Programmet skal sikre, at det danske fiskeri- og akvakulturerhverv fortsætter med at innovere og udvikle sig i retning af at være mere klimamæssigt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Samtidig skal midlerne også bidrage til at tilvejebringe vigtig viden om fiskebestandene og de marine økosystemer og understøtte restaurering af danske vandløb.
Udarbejdelsen af det danske program er sket med bidrag fra en bred vifte af interessenter og i samarbejde med EU-Kommissionen. Programmet udmønter, gennem tilskudsordninger, den danske andel af Den Europæiske Hav-, Fiskeri-, og Akvakulturfond.
Direktør for Fiskeristyrelsen, Nanna Møller udtaler:
”Det er en vigtig milepæl, at EU-Kommissionen nu har godkendt det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram. Det betyder, at vi nu kan fokusere på, at få programmet ud at leve i nye projekter til gavn for fiskeri- og akvakulturerhvervene. De næste år kommer vi bl.a. til at støtte udviklingsprojekter, der understøtter den grønne omstilling, bidrager til EU’s målsætning om reduktion af CO2 udledning, fremmer væksten i de kystnære områder, samt støtte indsamling af essentiel viden om fremtidens fiskeri og fiskebestande.”
Grønne løsninger og bæredygtig udvikling i kystområderne
Grundlaget for programmet er den brede politiske aftale om Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet for perioden 2021-2023 fra 18. marts 2021. I aftalen lægger de politiske partier bl.a. vægt på, at Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet skal understøtte målsætningerne i den fælles fiskeripolitik samt klimalovens målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.
I programmet er der fastlagt fire fokusområder, som midlerne skal bidrage til:
- den grønne omstilling af fiskeri- og akvakulturerhvervene
- viden om fiskebestande og sikre effektiv forvaltning og kontrol
- udvikling af kystfiskeriet og i kystnære områder
- afsætning af fiskeprodukter og styrke det danske fiskeris konkurrenceevne.
Læs den politiske aftale fra den 18. marts 2021 her
Nye støtteordninger i 2023
EHFAF-programmet udmøntes af Fiskeristyrelsen gennem en række støtteordninger. De første støtteordninger åbnede for ansøgninger i 2021 og 2022, hvor det bl.a. har været muligt at søge om støtte til vandløbsrestaurering, fiskerikontrol og dataindsamling omkring fiskebestande.
I løbet af 2023 vil Fiskeristyrelsen åbne flere ordninger: investeringer i kystfiskeri og udvikling af mere skånsomme fiskeredskaber og -metoder, indsatser, der reducerer marint affald og ordninger, der bl.a. vil understøtte bæredygtig forvaltning af havet samt grøn omstilling af akvakultur.
Yderligere information
Læs EU-Kommissionens pressemeddelelse om det danske program
Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at kontakte Fiskeristyrelsen alle hverdage kl. 10-14 på telefon 7218 5642.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Fiskeristyrelsens presseafdeling på tlf. 7218 5805.
Nøgleord
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Ny EU-støttet havnekaj skal bidrage til nordjysk havnebys udvikling3.1.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Havnen i Strandby har fået tilsagn til at bygge en ny auktionskaj. Tilsagnet har stor betydning – ikke blot for havnen, men for hele den nordjyske by med 2.300 indbyggere.
Til nytåret 2026 kan du svøbe dine sushiruller i tang fra danske farvande27.12.2024 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Projekt ’Nordisk nori’ har fået tilsagn til at starte en produktion af noritang op herhjemme. Lykkes det, vil man blandt andet kunne spare den lange og klimatunge transport fra Asien til Danmark.
Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter21.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.
650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.
Ny proteinrig græs-is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage15.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum