Arbejdermuseet

Dansk museum hædres i udlandet med stor international pris

Del
Arbejdermuseet er som første danske museum nogensinde netop udpeget som vinder af Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize. En prestigefyldt pris til særlige museer, som med afsæt i europæisk kulturhistorie, fremmer forståelsen for menneskerettigheder, demokratisk medborgerskab og engagement.

”Fuldstændig fantastisk og komplet uvirkeligt”. Sådan var reaktionen fra museumsdirektør, Søren Bak-Jensen efter beskeden om, at Arbejdermuseet har fået tildelt Europas måske fineste museumspris. ”Council of Europe museumsprisen er den højest tænkelige anerkendelse af Arbejdermuseets virke. Når vores indsats præmieres af både fagfolk fra museer og af de politikere, der har blikket rettet mod fremtiden, så kan vi ikke være mere stolte”.

Arbejdermuseet modtager prisen for sin indsats for at bringe historien om arbejderbevægelsens fællesskaber og kampe for et lige og retfærdigt samfund ind i en nutidig dialog om fremtidens demokrati og samfund. Og for at skubbe til opfattelsen af, hvad museer kan bidrage med for mennesker i dag.

Bygning som enestående kulturarv

Hæderen skyldes i særlig grad, at Arbejdermuseet gennem en omfattende restaurering er lykkedes med at lade sin bygning, den fredede Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879,  indgå som ramme for museumsoplevelsen. Juryen udtaler om begrundelse for valget:

Arbejdermuseet har potentiale til at blive det fyrtårn for aktivisme, som dets bygning var tidligere i historien.

Arbejdermuseets bygning er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa. Her har ophedede diskussioner og engagerede taler lydt fra gulv til loft, og forpligtende forlig og stærke fællesskaber blevet indgået. I den enestående festsal har arbejderne i skiftende generationer deltaget i sangaftener, læsekredse, juletræsfester og er blevet uddannet i at bruge de demokratiske rettigheder, de sammen har kæmpet for. 

”Det er helt almindelige lønmodtagere, der har rejst Arbejdermuseets bygning. Og det er deres historie, der bliver fortalt i udstillingerne og i de mange undervisningsforløb. Denne pris giver museet motivation til fortsat at gøre sig relevant over for denne brede del af befolkningen,”, siger Arbejdermuseets formand og næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen. 

Den formelle overrækkelse af Europarådets museumspris sker ved en særlig ceremoni i Strasbourg d. 26. april 2023.

Se pressemeddelelse på Arbejdermuseets hjemmeside:

https://www.arbejdermuseet.dk/arbejdermuseet-vinder-stor-international-pris/

Om Arbejdermuseet:

Arbejdermuseet er et statsanerkendt museum, bibliotek og arkiv, der har som nationalt ansvar at dokumentere og formidle leve- og arbejdsvilkår for danske lønarbejdere samt arbejderbevægelsens udvikling gennem de seneste 150 år. Det sker gennem formidling i udstillinger og til arrangementer samt gennem et omfattende, prisvindende undervisningsprogram. Arbejdermuseets vision er at støtte viljen til et lige og retfærdigt samfund gennem engagerende møder med historien. Museet har en strategisk målsætning om at skabe forbindelse til de dele af befolkningen, der sjældent eller aldrig besøger museerne, dvs. mennesker med i kort uddannelse og/eller erhvervsfaglig baggrund.  

Om prisen:

Europarådets museumspris er blevet hvert år siden 1977 til et museum, der har bidraget væsentligt til at opretholde menneskerettigheder og demokratisk medborgerskab og udbrede viden og forståelse af nutidige samfundsspørgsmål. Prisen har til formål at fremhæve Europas mangfoldige kulturarv og samspillet mellem lokale og europæiske identiteter.

Prisen er indstiftet af Europarådet og uddeles i samarbejde med European Museum Forum. 

De seneste vindere af prisen inkluderer Nano Nagle Place i Cork (2022), Gulag History Museum i Moskva (2021) og National Museum of Secret Surveillance "House of Leaves" i Tirana (2020).

Læs mere om prisen:

https://pace.coe.int/en/news/8913/le-musee-des-travailleurs-copenhague-danemark-prix-du-musee-2023

https://www.europeanforum.museum/en/winners/council-of-europe-museum-prize/

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Arbejdermuseet

Arbejdermuseet
Arbejdermuseet
Rømersgade 22
1362 København K

+45 3393 2575https://www.arbejdermuseet.dk/

Et statsanerkendt museum for arbejdernes og de brede befolkningslags hverdag og arbejdsliv og for arbejderbevægelsens historie.
Et specialiseret forskningsbibliotek for arbejderhistorie
Et af Danmarks største landsdækkende privatarkiver med fokus på den politiske venstrefløjs partier, organisationer og enkeltpersoner

Følg pressemeddelelser fra Arbejdermuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdermuseet

Jubel på Arbejdermuseet – Københavns Kommune fortsætter opbakningen13.9.2023 12:01:18 CEST | Pressemeddelelse

Arbejdermuseet har haft et fantastisk 2023. 40% flere besøgende har været igennem udstillingerne i Rømersgade og over 13.000 børn har allerede været med skolen til undervisning i det stemningsfulde museum. I foråret modtog Arbejdermuseet Europarådets Museumspris som det første danske museum nogensinde. Og nu giver Københavns Kommune et vigtigt tilskud til den videre udvikling.

Fri leg til frie børn i baggården14.6.2023 11:56:01 CEST | Pressemeddelelse

En vaskeægte baggård fra gamle dage. Arbejdermuseet bringer nu et stykke glemt bykultur tilbage og giver familier og skoleelever mulighed for at opleve en autentisk baggård, som den så ud i 1930’ernes København. Trang og smal og fuld af forbud for børn, men med rum til nysgerrighed, leg og fri fantasi. Børnenes Baggård er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 5,3 mio. kr. og har åbningsweekend for publikum d. 24. og 25. juni 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye