Plastic Change

EU vil sikre høje ambitioner for den kommende globale plastiktraktat

Del
Det er netop blevet annonceret, at EU tilslutter sig den international koalition af lande, der arbejder for en ambitiøs global aftale om at sætte en stopper for plastikforurening inden 2040.

EU tilslutter sig i dag "High Ambition Coalition to End Plastic Pollution", og understreger dermed en ambition om at sætte ambitiøse mål i de mellemstatslige forhandlinger om en global aftale, der begynder på mandag den 28. november i Uruguay. Ifølge annonceringen vil EU under forhandlingerne presse på for at få en ambitiøs aftale på plads, som sikrer en hurtig indsats og samtidig sikrer en cirkulær tilgang til brugen af plastik.

Koalitionen "High Ambition Coalition", som Norge og Rwanda står i spidsen for, samler ligesindede lande, der går ind for ambitiøse mål for det nye juridisk bindende instrument til at tackle den stigende mængde plastikaffald, der kvæler vores planet. 

Det er positivt, at et samlet EU bakker op om høje ambitioner for den kommende globale plastiktraktat. Traktaten er en unik mulighed for at dæmme op for den plastikforurening, som kun ser ud til at blive værre over de kommende årtier. Vi mangler dog fortsat at blive klogere på, hvad der mere præcis ligger i forståelsen af ”høje ambitioner”,  og om EU og de øvrige medlemmer af High Ambition Coalition eksempelvis er klar til at presse på for et loft over plastikproduktionen.” udtaler Louise Lerche-Gredal, adm. direktør i miljøorganisationen Plastic Change. 

Vedtagelsen af et juridisk bindende instrument til at sætte en stopper for plastikforurening er en af hovedprioriteterne i EU's handlingsplan for cirkulær økonomi under den europæiske Green Deal. Verdenssamfundet nåede en stor milepæl på det femte møde i FN's miljøforsamling (UNEA) i marts 2022, hvor landene blev enige om at indlede forhandlinger om det nye instrument. EU og dets medlemsstater mener, at det nye instrument bør indeholde de nødvendige forpligtelser, der gør det muligt for landene at øge indsatsen for at forhindre, at plastik kommer ud i miljøet. En cirkulær tilgang, der ser på hele plastikkens livscyklus, vil være afgørende for den nødvendige ændring.

Rwandas miljøminister og medformand for den ambitiøse koalition for at sætte en stopper for plastikforurening, Dr. Jeanne d'Arc Mujawamariya, sagde:

”Med EU's tiltrædelse har koalitionen High Ambition Coalition nu medlemmer fra alle regioner i verden, der repræsenterer mere end en fjerdedel af FN's medlemsstater og 50 lande. Vi ser frem til at arbejde sammen med EU om at nå frem til en omfattende og ambitiøs traktat om at sætte en stopper for plastikforurening inden 2040”.

Denne PM er delvist oversat fra Europa Kommissionens nyhed bragt d. 24.11.2022.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Læderstræde 20
1201 Købehavn k

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye