DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Ungdomsdelegater til COP27: Vi skal tale med og ikke om unge

Del
De to danske FN-ungdomsdelegater Nadia og Marcus har været til COP27 i Egypten, hvor de har arbejdet for større ungeinddragelse i de globale beslutningsprocesser, og for at presse politikerne til at højne klimaambitionerne. Under klimatopmødet har Nadia og Marcus været med til at samle nordiske ungdomsorganisationer om et fælles nordisk klimaopråb med 3 konkrete krav til politikerne om klimahandling.

Nadia Gullestrup Christensen og Marcus Taulborg har været i Sharm-El Sheik, hvor de i 16 dage deltog i klimatopmødet COP27. De to er som Danmarks ungdomsdelegater en del af den danske delegation, der forhandler på vegne af Danmark, og bidrager til at fremme unges stemme i internationale fora.

Ungdomsdelegaterne deltager i sideevents, sidder med til morgenmøderne i den danske delegation med ministre og embedsfolk og har travlt med at deltage i klimamøder og arrangementer. Selvom de deltager på tætteste hold og er en del af den danske delegation, møder de en lukket dør ind til forhandlingslokalerne. Der er nemlig endnu ikke banet vej for, at ungdomsdelegater kan deltage i officielle forhandlinger. Danmark er dog et af de lande der går forrest når det kommer til inddragelse af unge og civilsamfund. Ser man det generelle billede af COP27, står det nemlig skidt til med inddragelsen af civilsamfundet, hvor værtslandet Egypten er blevet kritiseret for at undertrykke civilsamfundet op til og under klimatopmødet. Her har ungdomsdelegaterne en central rolle, for de er med til at sætte det gode eksempel på, hvordan man kan inddrage unge i globale storpolitiske spørgsmål.

Unge i Norden med opråb

Selvom Nadia og Marcus ikke har adgang til forhandlingerne, har de stadig en vigtig opgave i at fremme unges stemme på klimaområdet. Det har de ved denne COP gjort gennem et fælles nordisk opråb til politikerne, som bliver underskrevet af en række ungdomsparaplyorganisationer i de nordiske lande – også DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. Her sætter de 3 krav til politikerne: For det første mener de, at de nordiske lande skal udfase brugen af fossile brændstoffer. Dernæst bør nordiske lande øge klimafinansieringen det globale syd. Sidst bør nordiske lande gå forrest og være det gode eksempel på globalt samarbejde og reel klimahandling ved COP27 i Sharm-El Sheik. Den fulde formulering af opråbet kan læses her.

Vi har lavet et opråb sammen med unge fra de andre nordiske lande. Opråbet handler om, at vi skal skrue op for klimahandlingen i de nordiske lande ved at udfase alle fossile brændsler og i stedet skalere investeringer i vedvarende energi. Derudover bør vi også som nordiske lande betale mere til det globale syd for de tab og skader, som klimakrisen medfører. Det er vigtigt, at vi som unge råber op, da den grønne omstilling går alt for langsomt, og vi bliver nødt til at handle nu, hvis vi skal holde målet om 1,5 gradstemperaturstigning i live,” siger Nadia Gullestrup Christensen, ungdomsdelegat til FN for klima og miljø

Skal leve med konsekvenserne

Når ungdomsdelegaterne bevæger sig rundt fra arrangement til arrangement ved COP27, er det med en række klare budskaber. Blandt andet, at unge bør høres mere i klimadebatten, for det er trods alt dem, der skal leve med konsekvenserne. For selvom man i FN taler meget om, hvordan man sikrer en bedre fremtid for de kommende generationer, burde den snak altså tages med ungegenerationen i stedet for om. Ungdomsdelegaterne håber dog, at selvom unge ikke er helt med inde i forhandlingslokalet, så kan man nå frem til konkrete løsninger.

”Det globale syd skal kompenseres for de skader klimaforandringer medfører og som rige lande har størst aktie i. Her til COP27 har det været det helt store dagsordenpunkt. Vi har set flere lande levere på det her punkt, hvor Danmark var et af de første lande overhovedet til at gøre det. Der er lang vej endnu til reel grøn omstilling og COP27 viser hvor langsomt det stadig går, men det er stadig en succes at aftaler er blevet lavet og at landene er blevet enige om ambitiøse og nye mål, blandt andet på tab og skader,” siger Marcus Taulborg, ungdomsdelegat til FN for klima og miljø.

For spørgsmål, kontakt til international konsulent hos DUF,  Benjamin Kinimond Meier på 60 20 14 34

 
 
 

Nøgleord

Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Scherfigsvej 5
2100 København Ø

+45 3929 8888https://duf.dk/

Om Danmarks FN ungdomsdelegater

Nadia og Marcus er i 2 år udpeget som Danmarks ungdomsdelegater til FN med fokus på miljø og klima, og skal i løbet af de år bidrage til at øge ungeindflydelse og give unge perspektiver på, hvordan man fælles kan skabe løsninger på klimaområdet. I forbindelse med COP27 har man både tæt kontakt til den danske delegation, ministre, eksperter og politikere.

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd varetager på vegne af Udenrigsministeriet Danmarks eget ungdomsdelegatprogram, der er blandt de største og mest omfangsrige ungdomsdelegatprogrammer i verden.

 
 
 

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye