Nyt innovationscenter uden nye møbler: Universitetets kældre gemte på genbrugsguldet
Nye idéer på gamle møbler
Da Københavns Universitet sidste år spurgte de studerende, hvad det planlagte nye innovationscenter skulle tilbyde, var mange af svarene som forventet: kontorpladser, rådgivning om iværksætteri og hjælp til forretningsudvikling. Men de studerende kom også med et andet meget bestemt ønske:
- De studerende i dag tænker grøn omstilling ind i alle nye projekter. Det er aldrig en eftertanke, som klattes på senere, som os lidt ældre nogle gange kan komme til. Det tog jeg virkelig til mig i den måde vores nye center skulle fungere og indrettes.
Sådan siger Marius Sylvestersen, der skal lede det nye center KU Lighthouse, der slår dørene op for studerende, undervisere og forskere 24. november.
Derfor gik der nu et større efterforskningsarbejde i gang. For en stor og vidt forgrenet institution som Københavns Universitet har gennem årene opbygget store lagre af møbler og andet inventar, som ikke længere bruges. Men som heller ikke er blevet smidt ud. Ofte nænsomt gemt for eftertiden af lokale ildsjæle, der netop ventede på den dag, hvor nogen ville få øjnene op for guldet i kældrene.
Upcycling og genbrug
Det er virksomheden HOLMRIS B8, der har stået for upcycling, renovering, levering og montering af alle møblerne. HOLMRIS B8 har fx bygget højborde til vindueskarnapper ud af foldedøre fra Panuminstituttet, hvor man også har hentet originale stole, der var designet til instituttet. Husets gardiner er selvfølgelig også upcyclede, og stammer fra et af Danmarks største advokatkontorer.
Anita Krak er bæredygtighedschef hos arkitekterne i Over Byen og har ledet processen. Hun påpeger, at det bestemt ikke kun er i Københavns Universitets kældre, at der gemmer sig værdifuldt inventar, der bare står og venter på at få nyt liv. Der er også et større perspektiv med projektet:
- Fremover bør det være standard at bruge det gamle inventar, når man bygger nyt. Udfordringen er, hvordan vi får åbnet disse skatkamre rundt omkring i landet. Hvordan får vi det sat i system? Kan vi lykkes med det og få bæredygtig indretning på skinner, sparer vi ikke blot ressourcer. Vi skaber også mere karakter og identitet i vores bygninger.
Om KU Lighthouse
Huset hvor KU Lighthouse har hjemme var oprindelig et af de første Co2 neutrale demonstrationsprojekter og sponsoreret bl.a. af Velux. Det skulle vise vejen for fremtidens klimaneutrale byggerier i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009. Byggeriet opnåede i 2012 en LEED guld-certificering, hvilket gør byggeriet til det første offentlige bæredygtighedscertificerede byggeri i Danmark.
KU Lighthouse forener Københavns Universitets nuværende indsatser for innovation og iværksætteri. En ny analyse fra Iris Group viser, at studerende, dimittender og forskere ved fem danske universiteter det seneste årti har startet knap 7.200 nye virksomheder. De nye virksomheder beskæftiger omkring 10.000 personer og omsætter for mere end 12 mia. kr.
Innovationscenteret åbner officielt 24. november 2022 med et større arrangement, hvor det også er muligt for pressen at tilmelde sig.
Kontakt på Københavns Universitet: Kristian Granov, kgr@adm.ku.dk & 3117 1499
Nøglepersoner til eventuelle uddybende interviews
Navn |
Rolle |
Kontakt |
Marius Sylvestersen |
Innovationscenterchef, KU Lighthouse |
+45 2193 6520 |
Jim Gram |
HOLMRIS B8, møbelsnedker. Har upcyclet møbler og kontorartikler til centeret. |
+45 3016 6413 |
Sofie Juul Hjorth |
Over Byen Arkitekter |
+45 4880 6105 |
Nøgleord
Kontakter
Kristian GranovSeniorkommunikationsrådgiverKommunikation og presse
Tlf:31171499kgr@adm.ku.dkBilleder
Links
Information om Københavns Universitet
Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag cirka 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Forskerspirer: Unge talenter har i år undersøgt plante-ører, emojibrug, mænds holdninger til prævention og kostens påvirkning på psoriasis28.11.2024 16:58:25 CET | Pressemeddelelse
Årets fire forskerspirer 2024 blev kåret ved Projekt Forskerspirers præmieoverrækkelse og afslutningsarrangement den 28. november på Københavns Universitet. I år har 82 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.
Institutleder bliver ny dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet28.11.2024 10:23:22 CET | Pressemeddelelse
Professor Bo Jellesmark Thorsen overtager 1. januar dekanposten efter dekan Katrine Krogh Andersen, som siden 1. januar 2020 har stået i spidsen for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Presseinvitation: Fejring af talentfulde forskerspirer14.11.2024 13:13:06 CET | Presseinvitation
Torsdag den 28. november kl. 13.30-15.30 inviterer Københavns Universitet pressen til fejring af vinderne af Forskerspirer-konkurrencen 2024.
Niels Bohr Bygningen indviet af H.M. Kongen29.10.2024 20:05:14 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet markerede åbningen af Niels Bohr Bygningen med en reception og officiel indvielse af H.M. Kongen.
Presseinvitation: H. M. Kongen indvier Niels Bohr Bygningen18.10.2024 12:15:21 CEST | Presseinvitation
H.M. Kongen står for den officielle indvielse, når åbningen af Niels Bohr Bygningen bliver markeret med en reception den 29. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum