Aarhus Universitet: Arts

Professor Rubina Raja modtager international forskningspris

Del
Professor i Klassisk Arkæologi ved Aarhus Universitet og centerleder ved Grundforskningscenteret Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet), Rubina Raja, modtager Friedrich Wilhelm Bessel-Forschungspreis.

Alexander von Humboldt Stiftung har netop tildelt Rubina Raja, professor i Klassisk Arkæologi ved Aarhus Universitet og centerleder ved UrbNet den prestigefyldte forskningspris ’Friedrich Wilhelm Bessel-Forschungspreis’.

Prisen tildeles internationalt anerkendte topforskere uden for Tyskland, der har leveret banebrydende forskningsresultater, og som forventes at fortsætte med at bedrive nyskabende forskning, hvis resultater også rækker ud over eget fagfelt.

Især Rubina Rajas pionerarbejde inden for palmyrensk portrætforskning er blevet fremhævet. Det er et omfattende databaseprojekt, der samler informationer og kilder om tusindvis af skulpturer fra Palmyra. Også hendes bidrag til udviklingen af nye metoder, der krydser fagdiscipliner, blev understreget i bedømmelsen. Det har betydet, at fortidens byrum og bysamfund samt netværkene imellem dem har kunnet undersøges og forstås i et helt nyt lys.

Om modtagelsen af prisen fortæller Rubina Raja:

”Jeg er beæret og stolt over at modtage så prestigiøs en anerkendelse. Prisen ser jeg som en international anerkendelse af den dybe humanistiske grundforskning, jeg har udøvet i mange år – både selv og i samarbejde med kolleger i Danmark og verden over. Prisen er i en dansk kontekst også vigtig, fordi den understreger, at den danske humanistiske forskning er i international topklasse.”

Prisen åbner for nyt interdisciplinært samarbejde

Rubina Rajas forskning, som trækker tråde ind i religionsvidenskaben, er vigtige i forbindelse med prisen. I det nu afsluttede forskningsprojekt ”Lived Anicent Religion”, arbejdede Rubina Raja tæt sammen med tyske og andre internationale kolleger, idet de undersøgte religions indflydelse på antikke samfund. Prisen muliggør, at dette tværvidenskabelige forskningssamarbejde - mellem klassisk arkæologi og religionsvidenskab – kan fortsætte og udvides, og Rubina Raja vil således sammen med internationale kolleger udfolde et projekt om religion i det urbane landskab.

Fakta om prisen

Friedrich Wilhelm Bessel-Forschungspreis tildeles af Alexander von Humboldt Stiftung.
Prisen har navn efter den tyske astronom og matematiker Friedrich Wilhelm Bessel (1784-1846), og er finansieret af det tyske Bundesministerium für Bildung und Forschung. Med prisen følger 45.000 euro, og derudover inviteres prisvinderen også til at udføre et forskningsprojekt efter eget valg på en forskningsinstitution i Tyskland.

Kontakter

Rubina Raja, Professor og centerleder
Institut for Kultur og Samfund - Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet)
Mail: rubina.raja@cas.au.dk
Fastnet: +4587162046
Mobil: +4527188390

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye