Professor fra Københavns Universitet vinder Nobelprisen i kemi

Morten Meldal modtager Nobelprisen sammen med de amerikanske forskere Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi og er den 10. forsker ved Københavns Universitet - den første i 38 år - og den første dansker i 25 år til at modtage en Nobelpris.
Enkelt og anvendeligt værktøj
Nobelkomiteen fremhæver forskningens enkelhed og store anvendelig, som en bevæggrund bag udnævnelsen.
"Årets pris i kemi handler om ikke at overkomplicere sagerne, men i stedet arbejde med det, der er nemt og enkelt. Funktionelle molekyler kan bygges selv ved at tage en ligetil vej," udtaler Johan Åqvist, formand for Nobelkomiteen for Kemi.
Deler prisen med amerikanske forskere
Sammen med Barry Sharpless er Morten Meldal blevet tildelt Nobelprisen, fordi han ved at opdage den kemiske reaktion "bragte kemien ind i funktionalismens æra og lagde grunden til klikkemi".
Den tredje modtager Carolyn Bertozzi, modtager prisen for at arbejde videre med klikkemi og tilføje nye dimensioner blandt andet i forbindelse med kortlægning af celler.
Samler molekylære byggeklodser
Klikkemi, eller klik-reaktionen er en kemisk reaktion, hvor bestemte molekyle-grupper, der hver især bærer den ene del af en særlig binding i overfladen sættes sammen. Man forestille sig to legoklodser, hvor en har en forhøjning og den anden en fordybning - sammen kan de to dele klikke sammen og binde de molekyler, som de sidder på, til en ny konstellation.
Molekylære "byggeklodser" kan således samles relativt enkelt til avancerede og brugbare molekyler i et væld af funktioner, særligt indenfor medicinalforskning.
Reaktionen har siden opdagelsen været et meget anvendt som et både hurtigt og effektivt kemisk værktøj. Eksempler på brugbarheden rækker fra muligheden for at binde farver til en overflade, til oprensning af insulin, og udviklingen af nye i kræftbehandlinger blandt mange andre.
Nøgleord
Kontakter
Jes Højen RazgaMediechefKU Kommunikation
Tlf:+ 45 2875 4264jhr@adm.ku.dkBilleder

Information om Københavns Universitet
Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag cirka 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
10.000 deltagere i Danmarks største befolkningsundersøgelse af sin art nogensinde23.4.2025 08:56:17 CEST | Pressemeddelelse
Knap halvdelen af alle voksne i Danmark er påvirket af enten overvægt, diabetes eller hjerte-kar-sygdomme, men der mangler stadig meget viden om de individuelle faktorer, når sygdommene udvikler sig. I dag offentliggøres Danmarks mest ambitiøse befolkningsundersøgelse nogensinde, der skal tackle præcis denne udfordring. DELPHI, der er forankret på Københavns Universitet, kommer til at følge 10.000 danskere i op til 25 år, og er det første studie, som inddrager og analyserer et så bredt udsnit af deltagernes individuelle helbredsdata fra deres dagligdag. Formålet med projektet er at frembringe helt ny viden inden for det område, som kaldes ’Precision Health’, ved at anvende de nyeste teknologier til at forstå de indre og ydre faktorer, der er på spil.
Se billederne: Fransk kemiker modtager Sonning-Prisen10.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kultur, kemi og kunst mødtes, da den franske kemiker Hervé This onsdag modtog Danmarks største kulturpris, Sonning-Prisen. Hervé This er kendt som ophavsmand til den molekylære gastronomi.
Gastronomic artist is awarded the Sonning Prize 202527.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
French Hervé This, who invented molecular gastronomy, has fundamentally changed European food culture and put gastro experiences at the top of many people's bucket lists. Now, he receives Denmark’s biggest cultural award at the University of Copenhagen.
Gastronomisk kunstner modtager Sonning-Prisen 202527.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Franskmanden Hervé This, grundlæggeren af molekylær gastronomi, har ændret den europæiske madkultur fundamentalt og sat madoplevelser i toppen på mange menneskers must-experience-lister. Nu modtager han Danmarks største kulturpris på Københavns Universitet.
Ny rektor: Københavns Universitet kan levere endnu mere til verden12.12.2024 10:15:16 CET | Pressemeddelelse
VAGTSKIFTE Professor og prorektor David Dreyer Lassen bliver Københavns Universitets rektor fra 1. marts 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum