Lif Lægemiddelindustriforeningen

Derfor betaler det sig at investere i sundhed

Del
En ny offentlig og gratis beregningsmodel, kaldet BIS, lanceres 1. november. Modellen kan vise, at investeringer i sundhed betaler sig, fordi det betyder mindre brug af sundhedsvæsenet, større arbejdsudbud og højere produktivitet.

Hvis bare 300 diabetes-patienter får bedre styr på deres blodsukker via en kommunal indsats, kan det danske samfund potentielt spare næsten 6 millioner kroner om året.

Det viser en ny sundhedsøkonomisk investeringsmodel, der lanceres 1. november.

Beregner for Investering i Sundhed (BIS) sætter tal på, hvad sundhedsinvesteringer giver af positive afkast.

Det kan eksempelvis være flere år på arbejdsmarkedet for den enkelte, færre sygedage, kortere indlæggelser, færre ambulante besøg og mindre fysioterapi.

BIS er den første af sin slags i Danmark, og er bestilt af Lægemiddelindustriforeningen, Lif hos VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

”Med BIS får vi endelig mulighed for at vise, at investeringer i sundhed betaler sig på en række forskellige måder såsom arbejdsudbud, beskæftigelse og produktivitet og et mindre pres på sundhedsvæsenet. For at investere i bedre sundhed er ikke bare en udgift. Det er også godt for landets økonomi, når flere mennesker er raske og går på arbejde, tjener penge og betaler skat. Den viden har vi manglet på sundhedsområdet, og det giver en risiko for, at der bruges for få penge til behandling og forebyggelse, fordi investeringerne på papiret ser dyrere ud, end de faktisk er,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.

Case viser besparelse på 6 millioner årligt
I casen fra Københavns Kommune viser beregningerne, at hvis de 300 diabetes-patienter i højere grad undgår komplikationer ved diabetes med den kommunale indsats, kan der potentielt spares næsten 6 millioner kroner om året i sundhedsudgifter, sparede overførselsindkomster og receptpligtig medicin, der ikke skal udskrives.

Patienterne får selv over 3 millioner i gevinst i løn og sparede medicinudgifter ved i højere grad at være i stand til at kunne varetage et arbejde samt i mindre grad være afhængig af medicin.

Opfordring til politikere
BIS er offentlig tilgængelig via Internettet og gratis, så alle interesserede kan benytte sig af den.

Det bliver også muligt at sætte tal på sundhedsøkonomiske investeringer i bedre sundhed for børn og hvilke konsekvenser, det har for deres forældre, når børnene er mindre syge.

Ida Sofie Jensen forventer, at BIS kan vise et mere retvisende billede af, hvad sundhedsinvesteringer er værd for både kommunal- og regionspolitikere og Folketinget.

”Investeringer i sundhed skal grundlæggende ses som investeringer i mennesker og ikke som en udgift, og det er derfor, de er så afgørende at synliggøre. Brugt rigtigt kan BIS fx kvalificere dialogen mellem regering, regioner og kommuner omkring, hvor stor en ramme vi har råd til i Danmark på sundhedsområdet. Den kan også bidrage til et mere balanceret politisk beslutningsgrundlag for en ny regering og vise et mere fuldkomment billede af den samlede værdi af at investere i sundhed. Derfor håber jeg, at der nu også på sundhedsområdet inddrages positive afledte økonomiske konsekvenser til gavn for patienterne,” siger koncernchef Ida Sofie Jensen.

Lif arrangerer sammen med VIVE uddannelsesforløb i beregningsmodellen efter lanceringen 1. november.

Arbejdet med BIS er blevet ledet af en styregruppe med deltagelse af bl.a. Lægeforeningen, 3F, FOA, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, CEVEA, Dansk Erhverv, Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Københavns Universitet, Novo Nordisk Fonden og Pension Danmark.

Nøgleord

Kontakter

Information om Lif Lægemiddelindustriforeningen

Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lersø Parkalle 101
2100 København Ø

39 27 60 60https://lif.dk/

Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.

Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.

Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.

Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum