Rekordår i vente: Bøgetræerne bugner af frø

Det ser særdeles lovende ud for årets høst af bøgens frø – også kaldet bog.
Naturstyrelsen høster i disse uger frøene fra særligt udvalgte bevoksninger i statsskovene ved Gråsten, i Stenderupskovene ved Kolding og i Harager Hegn i den nordlige del af Gribskov. Frøene høstes ved hjælp af store net, der lægges ud under træerne og samler bogene, når de falder ned i skovbunden.
Bøgetræerne i de udvalgte bevoksninger er særligt egnede til at vokse i det danske klima. Frø fra disse træer giver robuste planter, der klarer sig godt under danske forhold.
- Der er stor efterspørgsel fra planteskoler på frø fra danske bøgetræer. Derfor er vi også rigtig glade for at se, at der er så mange bog på bøgetræerne i år. Det skyldes hovedsageligt, at vi havde en lun og tør forsommer sidste år, men det er aldrig helt til at vide, hvordan høsten arter sig. Vi kender endnu ikke de præcise høstmængder, men vi tør godt kalde det et regulært oldenår, siger Henrik Gade Knudsen, frøforvalter i Naturstyrelsen.
Naturstyrelsen har i år i alt lagt net ud på cirka 6,5 hektar i henholdsvis Sønderjylland, Trekantsområdet og Nordsjælland. Det kan give mange nye bøgetræer til de danske skove. Naturstyrelsen forventer, at høsten vil give omkring 4,5 ton frø, der kan blive til omkring 8 millioner nye bøgeplanter.
Den store mængde bog, som den næste tid falder ned i skovbunden fra bøgetræer over hele Danmark er også godt for skovens beboere. Skovmus, skovskade og egern er blot nogle af de dyr, der samler til forråd og spiser sig mætte i de næringsrige frø.
Fakta: Oldenår
- Oldenår er en ældre betegnelse for år, hvor skovene gav særligt mange frø til landmændenes svin, som gik løs i skovene tilbage i 1700 – 1800-tallet.
- Oldenår forekommer med forskelligt mellemrum, i Danmark oftest hvert 4.-6. år, og gerne året efter en varm og tør sommer.
- Mange af skovens træer sætter kun frø med flere års mellemrum, og det er derfor nødvendigt at høste og gemme frø i de år, hvor der er mange frø.
75 år med frø
Naturstyrelsens afdeling, som arbejder med frø og genetik, kan i år fejre 75 års jubilæum.
Afdelingen har igennem mange år målrettet arbejdet med at anlægge frøplantager og opspore bevoksninger rundt om i Danmark, hvor træerne har særligt gode egenskaber.
Frøene herfra bliver solgt til private planteskoler, som opformerer dem til planter, der bruges i blandt andet skovrejsningsprojekter over hele landet.
Læs mere om arbejdet med frø og genetik: https://naturstyrelsen.dk/drift-og-pleje/salg-og-udleje/froe-til-traeer-og-buske/
Kontakt:
Henrik Knudsen
Frøforvalter, Naturstyrelsen
Tlf.: 72 54 32 85
Naturstyrelsens pressetelefon
7254 3004
Billeder
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
Flertal i den lokale bestyrelse ønsker elge i Naturnationalpark Gribskov19.6.2024 21:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i den nyudnævnte lokale bestyrelse har på et netop afholdt bestyrelsesmøde stemt for elge i den kommende Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.
Fynske Hindsholm får ny statsskov3.5.2024 14:01:52 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum