Husejere energiforbedrer på livet løs: Sådan gør du huset klar til vinteren

De danske husejere har gjort meget for at gøre deres bolig klar til de kolde måneder. Hver fjerde danske husejer har allerede energiforbedret boligen det seneste år, og mere end hver tredje danske husejer overvejer at gøre det i det kommende år. Det viser en ny undersøgelse foretaget via Norstats panel for Energistyrelsen.
Og hvad er det så, husejerne især har energiforbedret? 48 procent af dem, der har energirenoveret, svarer, at de har skiftet vinduerne i deres bolig. 24 procent har renoveret taget, mens 20 procent har skiftet opvarmningsform f.eks. ved at skifte gasfyret ud med en varmepumpe eller fjernvarme.
”Det er positivt at så mange husejere energiforbedrer deres bolig. Energiforbedringer bidrager nemlig til et lavere energiforbrug. Over tid kommer det den enkelte husejer til gode i form af lavere energiregninger. Men det kommer også samfundet til gode, da et lavere energiforbrug bidrager til, at den danske energiforsyning ikke kommer under pres,” siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør hos Energistyrelsen.
I undersøgelsen er de danske husejere også blevet spurgt om, hvad der motiverer dem til at foretage energiforbedringer af deres bolig. Og her er udsigten til at spare penge topscorer med hele 78 procent. De danske husejere motiveres dog også af at reducere Danmarks afhængighed af energi fra Rusland (35 procent) og bidrage til, at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres (29 procent).
Gennemgå dit hjem, inden vinteren for alvor melder sin ankomst
Har man ikke mulighed for eller ønsker om at lave større investeringer i sin bolig, kan mere simple tiltag også nedbringe energiforbruget. For eksempel kan man med fordel gå sin bolig igennem for utætheder.
”Dårlig isolering, såvel som utætheder, kan gøre det svært at holde på varmen i sin bolig. Og med fortsat risiko for høje energipriser, kan det hurtigt blive dyrt. Derfor opfordrer vi til, at man gør sin bolig klar til vinteren ved at gennemgå den systematisk for efterisoleringsmuligheder og utætheder,” siger Stine Leth Rasmussen.
På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk finder du en række guides til, hvordan boligen bliver vinterklar. Her finder du også Energistyrelsens råd til at spare på energien. Formålet er at hjælpe bl.a. husejerne med at skære toppen af energiregningen.
- Tjek tætheden i dit hus
For husejere er der ofte skjulte potentialer for energioptimering. Derfor er det en god idé at gennemgå huset systematisk efter utætheder.
- Tjek vinduer og døre
Det er ikke altid nødvendigt med helt nye vinduer for at spare på energien. På SparEnergi.dk finder du en guide (LINK), så du kan tjekke døre og vinduer og se, hvad du kan gøre i dit hus.
- Tjek isoleringen
Et velisoleret hus holder bedre på varmen, og med ekstra isolering bliver huset rarere at være i samtidig med, at man sparer på varmeregningen.
- Tjek dit varmeanlæg
Med små justeringer kan du indstille dit varmeanlæg til at blive mere energibesparende. Se mere på SparEnergi.dk eller tal med din servicetekniker.
Om undersøgelsen:
- Undersøgelsen er foretaget online via Norstats panel på vegne af Energistyrelsen
- Undersøgelsen er gennemført blandt 2.000 danskere i alderen 18-75 år. Der er kun udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav.
- Undersøgelsen er gennemført i perioden 29 august. - 12. september 2022 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel.
- Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.
Spørgsmål (respondenter; husejere): Har du inden for de seneste 12 måneder foretaget nogen form for energiforbedring af din bolig? Fx udskiftet/renoveret tag, ydervægge, isolering af gulv, vinduer eller opvarmningsform i jeres hus
o Ja (27 procent)
o Nej, men jeg har overvejet det (31 procent)
o Nej, og jeg har heller ikke overvejet det (41 procent).
Spørgsmål (respondenter; husejere): Overvejer du inden for de næste 12 måneder at foretage energiforbedringer af din bolig? Fx udskifte/renovere tag eller vinduer, isolere ydervægge eller gulv eller skrift energikilde
o Ja, jeg overvejer at skifte varmekilde til en mere energieffektiv løsning (f. eks. varmepumpe, fjernvarme mv.) (16 procent),
o Ja, jeg overvejer at gennemføre energirenoverende tiltag på min bolig (f.eks. nye vinduer, øget isolering mv) (20 procent)
o Nej (64 procent)
Spørgsmål (respondenter; husejere): Hvad kan motivere dig til at investere i energiforbedringer af din bolig? Fx at udskifte/renovere tag, ydervægge, isolering af gulv, vinduer eller opvarmningsform i jeres bolig (Vælg gerne flere svar)
o At spare penge (78 procent)
o At øge værdien af min bolig (44 procent)
o At øge komforten i min bolig (35 procent)
o At reducere Danmarks afhængighed af energi fra Rusland (34 procent)
o At gøre noget godt for klima og miljø (33 procent)
o At bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres (25 procent)
o Der er ikke noget, der kan motivere mig til at foretage energiforbedringer af min bolig (5 procent)
o Andet (3 procent)
o Ved ikke (5 procent)
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkBilleder

Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Energistyrelsens tilskudspuljer lukker efter at have givet tilsagn til 7.000 boligejere i 20231.12.2023 10:35:03 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har nu lukket for ansøgninger til Energirenoveringspuljen og Varmepumpepuljen efter at have givet tilsagn for et trecifret millionbeløb til danskere, der drømmer om en mere energivenlig bolig. Begge puljer åbner igen næste år, og Energistyrelsen forventer, at man igen kan ansøge i foråret 2024.
Mere end 80 procent af strømmen var grøn i 20221.12.2023 09:04:11 CET | Pressemeddelelse
2022 blev på flere måder et rekordår. Det faktiske energiforbrug faldt knap 3,8 pct. og det korrigerede bruttoenergiforbrug blev det laveste i 50 år. Samtidig dækkede vedvarende energi 81,4 pct. af det danske elforbrug. Det er en historisk høj andel. Det fremgår af Energistatistik 2022, som Energistyrelsen publicerer i dag.
Eksisterende EU-ETS udvides til også at omfatte brændstofoperatører29.11.2023 10:48:38 CET | Nyhed
EU-ETS udvides til også at omfatte brændstofoperatører, der frigiver brændsel til forbrug til opvarmning eller køling af bygninger, vejtransport og andre sektorer. Udvidelsen, kaldet EU-ETS-2, træder i kraft den 1. januar 2025. Det betyder, at brændstofoperatørerne skal være i besiddelse af en CO2-udledningstilladelse inden denne dato.
Nu kan der søges om 4,8 milliarder euro fra EU’s Innovationsfond24.11.2023 11:13:30 CET | Nyhed
Nu er der åbent for ansøgninger til EU’s Innovationsfond. Der er i år blevet afsat over fire milliarder euro til nye innovative klima- og energiteknologier. Skal jeres virksomhed have del i midlerne, så søg inden ansøgningsfristerne i februar og april.
Solidt dansk aftryk på ny køreplan for Indonesiens grønne omstilling23.11.2023 16:11:03 CET | Nyhed
Dansk ekspertise har været helt central for den nye plan for omstillingen af Indonesiens energisektor. Planen viser, hvordan Indonesien kan nå et af sine klimamål ti år før tid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum