Folketingskandidater: Flere statslige arbejdspladser på vej til hele landet
I sidste uge offentliggjorde Balance Danmark en analyse, der bl.a. viser, at selvom der er blevet flyttet ca. 5.750 statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af Danmark fra 2015 til 2022, kommer København og omegn i perioden ud med et plus på ca. 4.200 statslige arbejdspladser. Dermed har hovedstaden fået tilført knap 10.000 nye statslige arbejdspladser siden 2015.
Analysen dokumenterer også, at 48 % af alle statslige arbejdspladser i 2022 er placeret i hovedstadsområdet, hvor 36 % af befolkningen bor.
Den skæve fordeling bliver der måske ændret på efter folketingsvalget. I hvert fald svarer hele 75 % af folketingskandidaterne i en spørgeskemaundersøgelse, som Balance Danmark har foretaget, at de i den kommende valgperiode vil arbejde for, at de statslige arbejdspladser placeres i bedre overensstemmelse med befolkningsfordelingen i Danmark.
”Det er meget positivt, at et klart flertal af folketingskandidaterne vil arbejde for en mere fair fordeling af de statslige arbejdspladser. Vores anbefaling er, at de enkelte ressortministerier i samarbejde med relevante styrelser og institutioner i første omgang gennemfører en grundig evaluering af de nu afsluttede udflytninger. På baggrund af evalueringerne foreslår vi, at Folketinget gennemfører en ny runde strategiske udflytninger af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet,” siger Kim Ruberg, bestyrelsesformand i Balance Danmark.
Han påpeger, at det er vigtigt for Balance Danmark, at en ny udflytningsrunde angribes strategisk.
”Statslige styrelser, institutioner og virksomheder skal placeres i de områder af Danmark, hvor de passer til den erhvervsmæssige aktivitet i det private erhvervsliv. På den måde kan vi skabe klynger rundt i Danmark, hvor det offentlige og private får langt mere gavn af hinanden. Flytter vi samtidig flere uddannelser med, som passer til det regionale jobmarked, kan vi skabe erhvervsklynger i verdensklasse,” siger Kim Ruberg.
Han peger også på, at større nærhed mellem statsadministrationen, erhvervslivet og relevante uddannelser vil give bedre mulighed for jobskifte på tværs af offentlige og private enheder i hele landet.
Nye arbejdspladser placeres uden for hovedstadsområdet
I undersøgelsen har Balance Danmark også spurgt folketingskandidaterne, om de inden for næste valgperiode vil arbejde for, at alle nye statslige styrelser og institutioner som udgangspunkt placeres uden for hovedstaden. Det svarer 60 % ja til.
”Når hovedstaden fra 2015 til 2022 kan få tilført knap 10.000 nye statslige arbejdspladser, uden nogen rynker på næsen, så er der virkelig et kæmpe behov for, at vi tager et grundigt opgør med den underliggende centraliseringsmaskine, som konsekvent pumper nye statslige arbejdspladser ind i hovedstaden,” siger Kim Ruberg og fortsætter.
”Derfor foreslår vi, at Folketinget som udgangspunkt altid bør placere nye statslige styrelser, institutioner mv. uden for hovedstaden, medmindre der er en overvejende grund til, at de skal ligge i København. Det princip skal bl.a. sikre, at der kontinuerligt kommer nye statslige arbejdspladser til resten af Danmark og dermed på sigt skabe en bedre overensstemmelse mellem danskernes bosætning og den geografiske placering af statslige arbejdspladser.”
Undersøgelsen er foretaget via et spørgeskema, som Balance Danmark har sendt ud til ca. 800 folketingskandidater i hele landet.
254 folketingskandidater har svaret på, om de inden for næste valgperiode vil arbejde for, at staten gøres mere nærværende i hele Danmark ved at sikre, at statslige arbejdspladser placeres i bedre overensstemmelse med befolkningsfordelingen i Danmark. 75,20 % svarer ja. 9,45 % svarer nej. 15,35 % svarer ved ikke.
255 folketingskandidater har svaret på, om de inden for næste valgperiode vil arbejde for, at alle nye statslige styrelser og institutioner som udgangspunkt placeres uden for hovedstaden. 60,39 % svarer ja. 22,75 % svarer nej. 16,86 % svarer ved ikke.
Kontakter
Kim Ruberg
Bestyrelsesformand
Tlf.: 40 300 500
Martin Ø. CarstensenSekretariatschefmac@balance-danmark.dk
Tlf:23 71 00 43Information om Balance Danmark
Balance Danmark er en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i bedre balance.
Følg pressemeddelelser fra Balance Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Balance Danmark
49 borgmestre foreslår stor analyse af udligningssystemet20.9.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
I et brev til regeringen og medlemmer af Folketinget foreslår 49 borgmestre sammen med Balance Danmark, at der igangsættes en gennemgribende analyse af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
Balance Danmark: Mange gode initiativer i regeringens landdistriktsudspil22.8.2024 10:48:43 CEST | Pressemeddelelse
Balance Danmark roser regeringens landdistriktspolitiske udspil for at indeholde vækstfremmende initiativer og have fokus på lokal beslutningskraft.
Centraliseringen fortsætter: Tusindvis af nye statslige arbejdspladser til hovedstaden30.1.2024 07:01:57 CET | Pressemeddelelse
Antallet af statslige arbejdspladser i hovedstaden er steget markant fra 2022 til 2023, viser ny analyse fra Balance Danmark. Samlet har hovedstaden fået tilført over 12.000 nye statslige arbejdspladser siden 2015.
Regeringen placerer nye uddannelser klogt18.1.2023 10:36:21 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har godkendt 33 nye uddannelsesudbud. Halvdelen bliver placeret uden for de fire store byer.
Flere gode forslag i regeringsgrundlaget til et Danmark i bedre balance14.12.2022 13:09:39 CET | Pressemeddelelse
SVM-regeringen vil arbejde for et Danmark i geografisk balance, lyder det i regeringsgrundlaget. Balance Danmark roser flere af de konkrete forslag, men peger også på behovet for fornyet fokus på bl.a. den kommunale udligningsordning og de decentrale uddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum