Disse partier og kandidater kan du stemme på til folketingsvalget
Når du skal stemme til folketingsvalget den 1. november 2022, har du tre muligheder. Du kan enten:
- stemme på et af de 14 partier, der stiller op,
- stemme personligt på en kandidat, der stiller op for et parti, eller
- stemme på en kandidat, der stiller op uden for partierne (løsgænger)
Hvis du vil stemme personligt, kan du kun stemme på en af de kandidater, der er opstillet i den storkreds, hvor du bor. Hvis du vil stemme på et parti, kan du derimod stemme på et af de 14 partier, der stiller op i hele landet.
Hvilke partier kan du stemme på?
Der er 14 partier, du kan stemme på:
A. Socialdemokratiet
B. Radikale Venstre
C. Det Konservative Folkeparti
D. Nye Borgerlige
F. SF - Socialistisk Folkeparti
I. Liberal Alliance
K. KD – Kristendemokraterne
M. Moderaterne
O. Dansk Folkeparti
Q. Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti
V. Venstre, Danmarks Liberale Parti
Æ. Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg
Ø. Enhedslisten – De Rød-Grønne
Å. Alternativet
Hvilke kandidater kan du stemme på?
Det er din bopælsadresse, der afgør, hvilke kandidater du kan stemme på til folketingsvalget.
Danmark er inddelt i ti storkredse, der igen er inddelt i 92 opstillingskredse. Du kan se en oversigt over storkredse og opstillingskredse i bilag 1 til folketingsvalgloven.
Du kan stemme på de kandidater, der er opstillet i den storkreds, hvor du bor. Du kan ikke stemme på kandidater, som er opstillet i andre storkredse. Det gælder både for kandidater, der er opstillet for et parti, og for kandidater, der er opstillet uden for partierne (løsgængere).
Hver opstillingskreds har sin egen stemmeseddel. Der er derfor 92 forskellige stemmesedler til folketingsvalget. Kandidaterne er de samme i hele storkredsen, men de kan godt stå i forskellig rækkefølge på stemmesedlerne i de enkelte opstillingskredse. De kandidater, der er opstillet i din opstillingskreds, er på stemmesedlen fremhævet med fed skrift og står øverst i hvert felt, men du kan sætte dit kryds ved en hvilken som helst kandidat på stemmesedlen.
Du kan se listen over opstillede kandidater, og i hvilke kredse de er opstillet, på Indenrigs- og Boligministeriets valghjemmeside.
Kandidater uden for partierne (løsgængere)
En kandidat uden for partierne er en kandidat, der stiller op for sig selv uden for et opstillingsberettiget parti. Kandidater uden for partierne kaldes også for løsgængere.
Kandidater, der stiller op uden for partierne, skal inden valget have indsamlet underskrifter fra mindst 150 og højst 200 stillere (vælgere) i den eller de opstillingskredse, hvor kandidaten ønsker at stille op.
Kandidater uden for partierne står nederst på stemmesedlen under rubrikken "Uden for partierne". Kandidaterne uden for partierne er anført i alfabetisk rækkefølge. Den eller de kandidater, der er opstillet i den konkrete opstillingskreds, står dog øverst og er fremhævet med fed skrift.
Få flere nyheder om folketingsvalget: Følg @valgDK på Twitter.
Nøgleord
Kontakter
Christine BoeskovValgkonsulent
Tlf:25 16 12 06valg@im.dkCecilie Rex SelmerPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 17crs@im.dkInformation om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.
Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.
JV Ventilation modtager digital pris10.3.2025 15:43:03 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsminister Caroline Stage har i dag uddelt prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2025 ved Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Prisen går til JV Ventilation fra Roskilde.
Danskerne vinker farvel til kobbernettet og får hurtigere internet3.3.2025 11:02:28 CET | Pressemeddelelse
Det gamle kobbernet bliver udfaset. Nu viser nye tal, at danskerne fortsætter med at skifte til nyere teknologier med højere hastigheder – og at danskerne bruger mere og mere data.
Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation26.2.2025 12:01:05 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum