Too Good To Go ApSToo Good To Go ApSToo Good To Go ApS

Madspildsskolen: Få styr på disse madmyter og mindsk dit madspild

Del
De høje fødevarepriser har gjort det mere aktuelt end nogensinde at forlænge madens levetid. Men en række sejlivede myter er skyld i, at alt for meget mad ryger i skraldespanden uden grund. Måske har du hørt, at du ikke må genopvarme mad med spinat. Og at skrællen på græskaret ikke kan spises. Her får du styr på, hvad der er sandt, og hvad der er falsk.

247.000 tons spiselige fødevarer ryger hvert år i skraldespanden i de danske hjem. Og ofte uden grund. For en stor del af det enorme madspild skyldes myter, der ikke er hold i.

Derfor er Arla, Arla Fonden og Too Good To Go gået sammen om at etablere Madspildsskolen, som oplyser om madspild og rydder op i madmyterne.

For med fødevarepriser, der er steget med mere end 15% siden sidste år, har det aldrig været vigtigere at få mest muligt ud af den mad, vi investerer i.

10 madmyter

Myte 1: Græskar skal altid skrælles - på grund af den hårde skal

Falsk: Skrællen fra et græskar bliver mør under varmebehandling, og du behøver derfor ikke at skrælle græskar. Men sørg for at skylle det godt inden brug. Husk også, at du kan riste græskarrets kerner og anvende dem som snacks eller som topping på salater. 

Myte 2: Grønne kartofler skal kasseres

Sandt: Hvis kartofler har grønne pletter, kan det være tegn på, at de har et højt indhold af giftstoffet solani, og skal derfor smides ud. Det grønne på kartoflen dannes, hvis den får for meget sollys. Opbevar derfor dine kartofler mørkt og køligt ved ca. 5-8 grader. 

Myte 3: Yoghurt skal smides ud, hvis datomærkningen er overskredet

Falsk: Datomærkningen “Bedst før” er kun vejledende. Brug derfor altid din smags- og lugtesans til at vurdere, om yoghurten kan spises. Da yoghurt er et syrnet produkt, kan det i mange tilfælde stadig spises, selvom datoen er overskredet. Af samme grund har en række producenter føjet ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen. Du kan læse mere om datomærkning her.

Myte 4: Syltetøj med mug kan spises, når muggen er skrabet af

Falsk: Er der mug eller skimmel på dit syltetøj, skal hele glasset kasseres. Syltetøj er en ”blød” råvare, og svampesporer spreder sig hurtigt til hele glasset.

Myte 5: Er der mug på bare én skive af rugbrødet, skal det hele kasseres

Sandt: Brød med mugpletter skal du altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden du kan se det.

Myte 6: Fjern skimmel på skæreosten og spis resten med velbehag

Sandt: Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. Du kan nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går et par centimeter rundt om mugpletten.

Myte 7: Det er farligt at genopvarme mad med persille eller spinat

Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille eller spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder du en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum af retten inden for tre timer) samt genopvarme retten til minimum 75 grader.

Myte 8: Bananer kan ikke blive for brune

Sandt: Bananer kan du altid spise – brune eller ej. En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er blevet, der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er perfekte til smoothies eller banankage, fordi de giver en dejlig konsistens og en ekstra sød smag. Husk, at du kan altid fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Myte 9: Kødsovs må kun genopvarmes én gang

Falsk: Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres. Du skal dog være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum inden for 3 timer) og genopvarme den til minimum 75 grader.

Myte 10: Der må ikke være pels på champignon

Falsk: Hvis du ser hvid pels på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord.

Kilde: Arla, Arla Fonden og Too Good To Go. Alle myter er afstemt med Fødevarestyrelsen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Too Good To Go ApS

Too Good To Go ApS
Too Good To Go ApS
Landskronagade 66
2100 København Ø

81773718http://toogoodtogo.dk

Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye