Mindre madspild i julen: Too Good To Go og ONE\THIRD går atter sammen om Spis Op Dag den 27. december
Spis Op Dag opfordrer danskerne til at spise julens mange rester, som ellers risikerer at ende i skraldespanden. Initiativet, der blev startet i 2024 af Too Good To Go og ONE\THIRD, skal igen i 2025 sætte fokus på madspild i forlængelse af en af årets mest ressourcekrævende perioder.

Julen er en af årets mest mættede højtider, fyldt med traditioner, forventninger og store måltider. Men det er også en tid, hvor betydelige mængder mad ender i skraldespanden. Ifølge tidligere beregninger fra Landbrug & Fødevarer smider danske husholdninger alene i december mad ud for omkring 1,4 milliarder kroner, hvilket svarer til en tiendedel af årets samlede madspild, og det gør julen til en oplagt anledning til at sætte fokus på bedre udnyttelse af de fødevarer, der allerede er købt.
Too Good To Go og madspildstænketanken ONE\THIRD markerer derfor for andet år i træk den 27. december som julens uofficielle restemadsdag: Spis Op Dag. Initiativet blev lanceret i 2024 for at opfordre danskerne til at udnytte julens rester i stedet for at lade dem ende i skraldespanden.
“Spis Op Dag blev taget utrolig godt imod sidste år, men i år håber vi på at kunne få endnu flere med på at se den 27. december som en naturlig anledning til at rydde ud i køleskabet og få brugt juleråvarerne,” siger Ken Vanhoegaerden, landedirektør i Too Good To Go Danmark og Norge.
Madspildstænketanken ONE\THIRD, der er en institution under Fødevareministeriet, støtter igen i år op om Spis Op Dag. Formand Louise Gade fremhæver, at initiativet gør et komplekst problem håndgribeligt for danske familier.
”Spis Op Dag giver danskerne en konkret anledning til at mindske madspild i en periode, hvor risikoen for spild er høj. Når vi gør det til en fælles dag at bruge resterne fra julens mange måltider, bliver det tydeligt, at små handlinger i hverdagen kan have stor samlet betydning. Jeg håber, at endnu flere vil tage traditionen til sig,” siger hun.
Nye opskrifter udviklet for at give julemaden nyt liv
En analyse fra Landbrug & Fødevarer (2024) peger på, at danskernes julevaner fortsat er præget af store indkøb og traditioner. Cirka hver fjerde dansker (26%) forventer at have større fokus på at undgå madspild end tidligere, men størstedelen, seks ud af ti, regner med at købe ind og lave mad nogenlunde som de plejer.
Samtidig viser en undersøgelse fra Too Good To Go (Epinion, 2023), at 68% af danskerne ofte eller altid køber mere mad end nødvendigt op til jul for at sikre, at ingen går sultne fra bordet. Ifølge Ken Vanhoegaerden ser vi derfor ind i en jul med store mængder mad, der går til spilde:
“Julen er fyldt med traditioner, som giver mange lyst til at købe meget stort ind. Det har desværre den konsekvens, at store mængder mad aldrig bliver spist. Spis Op Dag sætter fokus på at mindske spild og viser respekt for de ressourcer, vi har til rådighed,” siger han.
For at gøre det lettere og mere appetitligt at bruge resterne har Too Good To Go bedt kogebogsforfatter Maria Vestergaard om at udvikle fire nye opskrifter ifm. Spis Op Dag, der skal give julens rester nyt liv:
• Stegt and med nudler
• Kroketter med rester af flæskesteg
• Desserttærte med rester af risalamande
• Ramen med rester af juleanden
Opskrifterne skal give danskerne inspiration til konkrete måder at spise julemaden op på, uden de føler, at de har spist det samme fire dage i træk.
Læs mere om Spis Op Dag og find opskrifterne på https://www.toogoodtogo.com/da/blog/spis-op-dag-2025
Nøgleord
Kontakter
Caroline Cecilie OlesenFRIDAY
Tlf:22257976caroline@fday.dkBilleder
Links
Om Too Good To Go
Too Good To Go er en certificeret B Corp social impact-virksomhed med en mission om at inspirere og give alle mulighed for at bekæmpe madspild sammen. Gennem sin markedsplads forbinder Too Good To Gos fællesskab usolgte fødevarer fra en række forretningspartnere, herunder detailhandlere, bagerier, caféer, restauranter og producenter. Siden 2016 har Too Good To Go hjulpet med at redde over 400 mio. måltider fra at gå til spilde, hvilket svarer til 1,1 mio. tons CO2.
Too Good To Go er vokset til over 100 mio. registrerede brugere og 175.000 aktive forretningspartnere på tværs af 19 lande i Europa, Nordamerika og Australien, hvilket gør selskabet til den førende teknologivirksomhed i kampen mod madspild.
Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA13.11.2025 07:02:00 CET | Pressemeddelelse
Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder.
Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild3.11.2025 12:25:31 CET | Pressemeddelelse
På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 lande. Nyeste tilføjelse til Too Good To Go-verdenskortet er Japan.
Nye tal fra Eurostat viser, at Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit16.10.2025 11:48:21 CEST | Pressemeddelelse
Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der er blevet offentliggjort i dag. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant mere mad ud end det europæiske gennemsnit, hele 87 kilo pr. år, mod gennemsnittet på 69 kilo. Hos Too Good To Go kalder man tallene “et alvorligt wakeup call”.
FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag har prydet København i dag29.9.2025 15:56:38 CEST | Aktuelt
Danmark ligger blandt de to dårligste lande i EU, når det gælder madspild, mens vores svenske naboer klarer sig langt bedre. Det har Too Good To Go synliggjort i dag, på FN's Internationale Madspildsdag, med en klar opfordring til danskerne om at "komme ind i kampen og vise flaget".
Too Good To Go flager med det svenske flag på FN’s Internationale Madspildsdag26.9.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Blå-gule flag vil mandag den 29. september præge gadebilledet i København, når Too Good To Go markerer FN’s Internationale Madspildsdag. Med budskabet “Danmark skal til at vise flaget. Indtil da må vi låne det svenske” sætter virksomheden fokus på, at Danmark hører til bundskraberen i Europa, mens naboerne mod øst klarer sig langt bedre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum

