Madspildsskolen: Få styr på disse madmyter og mindsk dit madspild
247.000 tons spiselige fødevarer ryger hvert år i skraldespanden i de danske hjem. Og ofte uden grund. For en stor del af det enorme madspild skyldes myter, der ikke er hold i.
Derfor er Arla, Arla Fonden og Too Good To Go gået sammen om at etablere Madspildsskolen, som oplyser om madspild og rydder op i madmyterne.
For med fødevarepriser, der er steget med mere end 15% siden sidste år, har det aldrig været vigtigere at få mest muligt ud af den mad, vi investerer i.
10 madmyter
Myte 1: Græskar skal altid skrælles - på grund af den hårde skal
Falsk: Skrællen fra et græskar bliver mør under varmebehandling, og du behøver derfor ikke at skrælle græskar. Men sørg for at skylle det godt inden brug. Husk også, at du kan riste græskarrets kerner og anvende dem som snacks eller som topping på salater.
Myte 2: Grønne kartofler skal kasseres
Sandt: Hvis kartofler har grønne pletter, kan det være tegn på, at de har et højt indhold af giftstoffet solani, og skal derfor smides ud. Det grønne på kartoflen dannes, hvis den får for meget sollys. Opbevar derfor dine kartofler mørkt og køligt ved ca. 5-8 grader.
Myte 3: Yoghurt skal smides ud, hvis datomærkningen er overskredet
Falsk: Datomærkningen “Bedst før” er kun vejledende. Brug derfor altid din smags- og lugtesans til at vurdere, om yoghurten kan spises. Da yoghurt er et syrnet produkt, kan det i mange tilfælde stadig spises, selvom datoen er overskredet. Af samme grund har en række producenter føjet ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen. Du kan læse mere om datomærkning her.
Myte 4: Syltetøj med mug kan spises, når muggen er skrabet af
Falsk: Er der mug eller skimmel på dit syltetøj, skal hele glasset kasseres. Syltetøj er en ”blød” råvare, og svampesporer spreder sig hurtigt til hele glasset.
Myte 5: Er der mug på bare én skive af rugbrødet, skal det hele kasseres
Sandt: Brød med mugpletter skal du altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden du kan se det.
Myte 6: Fjern skimmel på skæreosten og spis resten med velbehag
Sandt: Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. Du kan nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går et par centimeter rundt om mugpletten.
Myte 7: Det er farligt at genopvarme mad med persille eller spinat
Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille eller spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder du en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum af retten inden for tre timer) samt genopvarme retten til minimum 75 grader.
Myte 8: Bananer kan ikke blive for brune
Sandt: Bananer kan du altid spise – brune eller ej. En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er blevet, der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er perfekte til smoothies eller banankage, fordi de giver en dejlig konsistens og en ekstra sød smag. Husk, at du kan altid fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.
Myte 9: Kødsovs må kun genopvarmes én gang
Falsk: Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres. Du skal dog være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum inden for 3 timer) og genopvarme den til minimum 75 grader.
Myte 10: Der må ikke være pels på champignon
Falsk: Hvis du ser hvid pels på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord.
Kilde: Arla, Arla Fonden og Too Good To Go. Alle myter er afstemt med Fødevarestyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Tanja Møller AndersenPressechef | PR Manager
Tlf:81773718presse@toogoodtogo.dkBilleder
Links
Information om Too Good To Go ApS
Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
10.345 skoleelever deltog sidste år: 'Smag på Overskuddet' skal uddanne flere børn i madspild i 202422.10.2024 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Smag på Overskuddet, et undervisningsinitiativ udviklet af Madkulturen, Too Good To og Lidl, vender tilbage i 2024 med ambitionen om at nå endnu flere børn og skoler. Initiativet, der debuterede i 2023, med en flot tilslutning på 16% af de danske folkeskoler, har til formål at bekæmpe madspild ved at engagere skoleelever i kreativ og madspildsreducerende madlavning.
Kan man klare en uge uden at smide mad ud? Too Good To Go dedikerer en hel uge til at ændre danskernes madspildsvaner20.9.2024 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Too Good To Go inviterer danskerne til at deltage i Uge Uden Madspild, der lanceres den 23. september. Initiativet, som rulles ud i ni lande, har til formål at skabe konkrete forandringer i vores daglige vaner og give deltagerne de nødvendige redskaber til at reducere madspild.
Madspildsskolen vender tilbage for femte år i træk: Børnefamilier kan lære af tidligere generationers forhold til madspild18.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det vellykkede initiativ, Madspildsskolen, der er skabt i samarbejde mellem Too Good To Go, Arla, Arla Fonden og føtex, sætter i efterårsferien i år fokus på at bruge tidligere generationers viden og madkultur i nutidens køkkener.
Kun 32% skolebørn spiser op: Nyt initiativ fra Lidl og Too Good To Go skal bekæmpe madspild i børns madpakker11.9.2024 12:12:33 CEST | Pressemeddelelse
Lidl og Too Good To Go er gået sammen om et spændende nyt tiltag under konceptet "Hver Bid Tæller", der skal hjælpe danske familier med at mindske madspild i børns madpakker.
Madspild holder ikke ferie: Too Good To Go vil hjælpe danskerne med at redde måltider i udlandet4.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med den nye funktion, City Guides, vil Too Good To Go guide danskerne til konkrete spisesteder og butikker, der gør det muligt at tage ambitionen om at bekæmpe madspild med på ferie.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum