Madspildsskolen: Få styr på disse madmyter og mindsk dit madspild

247.000 tons spiselige fødevarer ryger hvert år i skraldespanden i de danske hjem. Og ofte uden grund. For en stor del af det enorme madspild skyldes myter, der ikke er hold i.
Derfor er Arla, Arla Fonden og Too Good To Go gået sammen om at etablere Madspildsskolen, som oplyser om madspild og rydder op i madmyterne.
For med fødevarepriser, der er steget med mere end 15% siden sidste år, har det aldrig været vigtigere at få mest muligt ud af den mad, vi investerer i.
10 madmyter
Myte 1: Græskar skal altid skrælles - på grund af den hårde skal
Falsk: Skrællen fra et græskar bliver mør under varmebehandling, og du behøver derfor ikke at skrælle græskar. Men sørg for at skylle det godt inden brug. Husk også, at du kan riste græskarrets kerner og anvende dem som snacks eller som topping på salater.
Myte 2: Grønne kartofler skal kasseres
Sandt: Hvis kartofler har grønne pletter, kan det være tegn på, at de har et højt indhold af giftstoffet solani, og skal derfor smides ud. Det grønne på kartoflen dannes, hvis den får for meget sollys. Opbevar derfor dine kartofler mørkt og køligt ved ca. 5-8 grader.
Myte 3: Yoghurt skal smides ud, hvis datomærkningen er overskredet
Falsk: Datomærkningen “Bedst før” er kun vejledende. Brug derfor altid din smags- og lugtesans til at vurdere, om yoghurten kan spises. Da yoghurt er et syrnet produkt, kan det i mange tilfælde stadig spises, selvom datoen er overskredet. Af samme grund har en række producenter føjet ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen. Du kan læse mere om datomærkning her.
Myte 4: Syltetøj med mug kan spises, når muggen er skrabet af
Falsk: Er der mug eller skimmel på dit syltetøj, skal hele glasset kasseres. Syltetøj er en ”blød” råvare, og svampesporer spreder sig hurtigt til hele glasset.
Myte 5: Er der mug på bare én skive af rugbrødet, skal det hele kasseres
Sandt: Brød med mugpletter skal du altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden du kan se det.
Myte 6: Fjern skimmel på skæreosten og spis resten med velbehag
Sandt: Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. Du kan nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går et par centimeter rundt om mugpletten.
Myte 7: Det er farligt at genopvarme mad med persille eller spinat
Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille eller spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder du en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum af retten inden for tre timer) samt genopvarme retten til minimum 75 grader.
Myte 8: Bananer kan ikke blive for brune
Sandt: Bananer kan du altid spise – brune eller ej. En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er blevet, der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er perfekte til smoothies eller banankage, fordi de giver en dejlig konsistens og en ekstra sød smag. Husk, at du kan altid fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.
Myte 9: Kødsovs må kun genopvarmes én gang
Falsk: Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres. Du skal dog være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum inden for 3 timer) og genopvarme den til minimum 75 grader.
Myte 10: Der må ikke være pels på champignon
Falsk: Hvis du ser hvid pels på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord.
Kilde: Arla, Arla Fonden og Too Good To Go. Alle myter er afstemt med Fødevarestyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Tanja Møller AndersenPressechef | PR Manager
Tlf:81773718presse@toogoodtogo.dkBilleder
Links
Information om Too Good To Go ApS
Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Nye tal fra Eurostat viser, at Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit16.10.2025 11:48:21 CEST | Pressemeddelelse
Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der er blevet offentliggjort i dag. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant mere mad ud end det europæiske gennemsnit, hele 87 kilo pr. år, mod gennemsnittet på 69 kilo. Hos Too Good To Go kalder man tallene “et alvorligt wakeup call”.
FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag har prydet København i dag29.9.2025 15:56:38 CEST | Aktuelt
Danmark ligger blandt de to dårligste lande i EU, når det gælder madspild, mens vores svenske naboer klarer sig langt bedre. Det har Too Good To Go synliggjort i dag, på FN's Internationale Madspildsdag, med en klar opfordring til danskerne om at "komme ind i kampen og vise flaget".
Too Good To Go flager med det svenske flag på FN’s Internationale Madspildsdag26.9.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Blå-gule flag vil mandag den 29. september præge gadebilledet i København, når Too Good To Go markerer FN’s Internationale Madspildsdag. Med budskabet “Danmark skal til at vise flaget. Indtil da må vi låne det svenske” sætter virksomheden fokus på, at Danmark hører til bundskraberen i Europa, mens naboerne mod øst klarer sig langt bedre.
Too Good To Go indgår samarbejde med Vuffeli og lancerer lykkepakker med hundefoder8.5.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Der bor over 800.000 hunde i de danske hjem, og deres foder fylder både i budgettet og i klimaregnskabet. Nu indgår madspildsvirksomheden Too Good To Go et samarbejde med den danske hundefoderproducent Vuffeli, der skal sikre, at overskudsfoder til hunde ender i hundeskålen, i stedet for skraldespanden.
Too Good To Go opfordrer til højere ambitioner i EU's nye madspildsmål24.2.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
I onsdags vedtog EU for første gang juridisk bindende mål for nedbringelse af madspild som en del af affaldsrammedirektivet. Det er et vigtigt skridt, men ambitionerne skal være højere, ifølge Too Good To Go.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum