KLS PurePrint A/S

Emballage: Uklarhed og en hårfin balance mellem grønne løsninger og greenwashing

Del
Forbrugere og indkøbere famler i valget af miljørigtig emballage og mærkning af emballagen. Det er uklart for mange, hvad der er reel bæredygtighed, og hvornår der er tale om greenwashing. Faktisk bør virksomheder slet ikke bruge ordet bæredygtighed, men fokusere på at finde de mest skånsomme materialer i en cirkulær økonomi. Der er brug for ensartede målparametre på miljøpåvirkninger, for at forbrugere og virksomheder kan tage de rigtige valg. Trykkerivirksomheden KLS PurePrint A/S udgiver i samarbejde med Gitte Haar, Center for Cirkulær Økonomi, en hvidbog om hele emnet.

Der findes i dag ikke noget entydigt valg af materiale, som sikrer det mest miljøskånsomme emballagevalg. Det er komplekst at foretage et miljørigtigt valg, fordi en stor del af emballagen i dag kun bruges én gang og derefter brændes eller ender i naturen.

”Der er desværre mange myter og fordomme om emballagemateriale. Kun én ting er afgørende for om et materiale er skånsomt og det er at det indgår i en cirkulær økonomi og er både genanvendt samt genanvendeligt. De vigtigste råd er at lade være med at overemballere og at beskytte produktet bedst muligt, da miljøpåvirkningen oftest er størst fra produktet og ikke fra emballagen. Men nu hvor 30% af husholdningsaffaldet er emballage, er der brug for at få omstillet emballagen til genbrug og genanvendelse”, fortæller Gitte Haar, forfatter af Hvidbogen.

Det er vigtigt, at producenter i alle brancher tager valg baseret på viden og dokumentation, og ikke på forbrugernes oplevelse, som ofte bygger på fordomme og forestillinger. Mange tror at det er selve materialevalget, som er afgørende for om emballagen er skånsom – det er en skrøne. Det afgørende er om materialet indgår i en cirkulær økonomi, er genanvendt og genanvendeligt. Kun derved får vi gjort os uafhængige af udbytning og udvinding af jomfruelige råstoffer og skabt en omstilling mod en bæredygtig jord. 

”Vi oplever at der er brug for viden til at tage de konkrete materialevalg og sikre sig, at materialerne er genanvendelige. Derfor har vi valgt at udgive Hvidbogen, som gennemgår de forskellige materialer til brug for emballage og opstiller fordele og ulemper ved de forskellige materialer, der kan bruges som vejledning i virksomhedernes materialevalg”, fortæller Kasper Larsen, kommerciel direktør i KLS PurePrint A/S.

Skærpede EU emballagekrav i 2025 
Producenter bliver mødt af nye krav til emballage fra det udvidede producentansvar som træder i kraft 1. januar 2025, hvilket også resulterer i at emballageproducenter i disse år oplever en stigende efterspørgsel på udskiftning af materialer til emballage generelt, og til fødevareemballage i særdeleshed. 

EU-Kommissionen vil skabe et indre grønt marked i 2030 baseret på en Cirkulær Økonomi og ægte miljøskånsomme produkter. Kildesortering af affaldet i EU er på vej og dette er første skridt til at få adgang til flere genanvendelige materialer. Især EU-lovgivning betyder nye krav om dokumentation og gennemsigtighed af både virksomheder og produkter med nye ecodesign-kriterier, standardiserede mærkningsordninger og udvidet producentansvar. Emballageproducenten KLS PurePrint har valgt at udgive en uvildig hvidbog om emballage for at hjælpe kunder og samarbejdspartnere til at forstå de nye krav og for at hjælpe med materialevalget til emballagen.

Forfatter Gitte Haar driver Center for Cirkulær Økonomi og har mange års erfaring indenfor arbejde med strategisk rådgivning til virksomheder indenfor grøn omstilling, cirkulær økonomi og nye forretningsmodeller. Gitte Haar er også forfatter til bogserien: Grøn omstilling for virksomheder og derudover sidder hun i bestyrelsen hos KLS PurePrint A/S.

Bogen lanceres på to events i november hos KLS PurePrint og ønskes en anmelderkopi tilsendt, så kontakt nedenstående, ligesom både KLS PurePrint A/S og forfatteren stiller sig til rådighed for interviews. 

Bogen kan købes via online boghandlere, på Center for Cirkulær Økonomis hjemmeside, www.c-c-e.dk og i webshoppen www.17verdensmål.dk.

Fakta om bogen:
Titel: Emballage Hvidbog 2022 – Emballage i en Cirkulær Økonomi
Forfatter: Gitte Haar
Forlag: KLS PurePrint A/S
ISBN: 978-87-971030-9-8
Sidetal: 68 sider
Vejl. pris: 149 kr. ekskl. moms.
Udgivelsesdato: 1. oktober 2022

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om KLS PurePrint A/S

KLS PurePrint A/S
KLS PurePrint A/S
Jernholmen 42A
2650 Hvidovre

+45 3634 2900https://klspureprint.dk/

KLS PurePrint har en ambition om at være verdens grønneste og mest bæredygtige trykkeri. Vi ønsker at bidrage til en bedre fremtid for mennesker og natur. Det skal ske ved en bevidst anvendelse af den cirkulære tankegang, Cradle to Cradle og FN's Verdensmål.

Følg pressemeddelelser fra KLS PurePrint A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KLS PurePrint A/S

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye