Et flertal af unge voksne vil gøre værtshuse røgfri
Med rygelovens indførelse for 15 år siden blev det forbudt at ryge på restauranter og store værtshuse, men der bliver fortsat pulset løs på værtshuse under 40 m2.
Men det skal der nu laves om på, mener et flertal af landets unge voksne. I en ny rundspørge fra Epinion svarer 54 pct. af de 18-34-årige, at lovgivningen skal ændres, så også de små værtshuse fremover bliver røgfri.
- Det glæder mig at se, at de yngre generationer vil gøre alle værtshuse røgfri, og at de ovenikøbet er mere positive over for en lovændring end de ældre. Danmark var det eneste land i Europa med sådan en kvadratmeter-regel, og nu er det tid til at få lukket den undtagelse fra 2007, siger Niels Them Kjær, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.
Ifølge Niels Them Kjær bekræfter rundspørgen et generelt billede af, at de unge i det hele taget er mere positive overfor strammere lovgivning for tobak. Eksempelvis mener mere end halvdelen af de unge, at en pakke cigaretter skal koste 120 kr.
Unge går oftere på bar
Og lige netop de unge voksne ved, hvad de taler om, for de går oftere på værtshus end andre aldersgrupper. 45 pct. af de 18-34-årige svarer, at de har besøgt en pub/bar/værtshus i løbet af de seneste 30 dage, og mere end halvdelen svarer, at der blev røget indenfor.
- Da det især er unge, som kommer på de brune værtshuse, kan røgen der være årsag til, at de begynder at ryge eller skruer op for deres rygning.
Når det især er de unge, som støtter røgfri værtshuse, så skyldes det nok, at de unge ryger markant mindre end de midaldrende. Værtshusene er et af de eneste steder, hvor de unge møder tobaksrøg indendørs og i så store mængder, siger Niels Them Kjær og tilføjer:
- Det må være en bunden opgave for et nyt folketing at lytte til de unge og få lukket dette absurde hul i rygeloven. Det er grotesk, at man stadig i 2022 må ryge indendørs på små værtshuse, når vi på alle mulige måder prøver at beskytte børn og unge mod tobaksrøg og ændre normerne for rygning
_______________________________________________________________________
Vælgerne klar til dyrere cigaretter
En pakke cigaretter skal koste 90 kr. Det mener seks ud af ti vælgere ifølge ny meningsmåling. I flere partier er opbakningen endnu højere.
Læs mere om vælgernes holdning til cigaretpriser på cancer.dk:
Nøgleord
Kontakter
Niels Them KjærProjektchef
projektchef for tobaksforebyggelse
35 25 75 34
Billeder
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening4.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening, selvom de gerne vil. Nu sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening og minder om den vigtige undersøgelse.
Ny kampagne sætter lup på tobaksindustriens metoder29.10.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Tobaksindustrien presser politisk på for at bremse lovgivning mod nikotinprodukter og bidrager til at overbevise de unge om, at snus og e-cigaretter er harmløse. Det sætter partnerskabet Røgfri Fremtid fokus på i ny kampagne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum