Energistyrelsen opfordrer danske arbejdspladser til at spare på energien

”Sammen sparer vi på energien. Også på arbejdet”. Sådan lyder budskabet i en ny kampagne som Energistyrelsen lancerer i dag, og som skal få de danske arbejdspladser til at implementere gode energivaner. Bagtæppet for kampagnen er en undersøgelse, som Energistyrelsen offentliggjorde den 26. september. Undersøgelsen viser, at mange af os glemmer de gode energisparevaner, når vi tager på arbejde. Til gengæld viser undersøgelsen også, at der er vilje til at gøre mere - også når danskerne er på arbejde. Den vilje vil Energistyrelsen gerne understøtte,” siger Stine Leth Rasmussen, vicedirektør hos Energistyrelsen:
”Danmark og hele Europa står i en yderst vanskelig situation, der både presser forsyningssikkerheden og vores økonomi. Med kampagnen kommer vi i Energistyrelsen med en række konkrete og handlingsanvisende energispareråd, der skal hjælpe de danske arbejdspladser med at skrue ned for energiforbruget. Det handler om at både private virksomheder og offentlige institutioner får set energiforbruget efter i sømmene, skabt dialog om, hvor der kan spares, og får skruet ned, hvor det er muligt,” siger hun og fortsætter:
”Vi bruger omkring halvdelen af vores vågne timer på arbejdet. Derfor gør indsatsen på arbejdspladserne også en forskel. Med kampagnen ønsker vi at give konkrete værktøjer til spareindsatsen. Hvis vi alle gør en indsats, kan vi sammen gøre en stor forskel. Vi håber derfor, at mange arbejdspladser vil gøre brug af det kampagnemateriale, Energistyrelsen har udarbejdet, og som findes på SparEnergi.dk”.
Sådan kan jeres arbejdsplads bidrage
Arbejdspladser inden for offentlig og privat handel og service står for omtrent 14 % af det samlede energiforbrug i Danmark. 51 % af energiforbruget går til opvarmning af rum, 27 % af energiforbruget går til belysning og elektronik, mens 17 % af energiforbruget går til elektriske motorer og ventilation/køling.
Der er altså store potentialer for at spare på energien, hvis alle gør en indsats. Konkret opfordrer Energistyrelsen arbejdspladserne til at følge seks spareråd:
- Få overblik over energiforbruget – Skab et retvisende overblik over jeres nuværende forbrug til især varme, vand og el, og identificer sparepotentialer for jeres arbejdsplads
- Skru ned for varmen – Varm kun rummet op til 19 ºC. Hold døren lukket mellem rum med forskellig temperatur.
- Spar på strømmen – Gør det til en vane at slukke for lys, skærme, computer og andet elektronik, når du forlader et rum eller går hjem.
- Skift til LED-belysning – Undersøg muligheder for at skifte til LED-belysning. Det giver effektivt lys på kontoret og sparer udgifter på elregningen.
- Brug mindre varmt vand – Brug mindst muligt varmt vand, når du vasker hænder eller vasker op. Når du starter opvaskemaskinen, så sørg for, at temperaturen ikke overskrider 50 grader.
- Involver hele arbejdspladsen – Snak med jeres kollegaer om, hvor I kan spare energi på arbejdspladsen, og tænk gerne driften ind i jeres spareindsatser.
Vil man i gang med at spare på energien, er man godt hjulpet ved at downloade Energistyrelsens kampagnemateriale, hvis formål er at hjælpe de danske arbejdspladser med at få de gode energivaner implementeret i organisationen.
Materialerne findes her: SparEnergi.dk/arbejdsplads.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen består af en dataindsamling foretaget af Bilendi i perioden 21.06 -31.06. Indsamlingen er sket via webinterviews med 500 beslutningstagere og 700 medarbejdere i danske virksomheder.
Resultater fra undersøgelsen blandt medarbejdere:
Q: Jeg tænker meget mere på at spare energi når jeg er hjemme, end på mit arbejde
- Helt enig: 27 procent
- Overvejende enig: 31 procent
- Hverken enig eller uenig: 30 procent
- Overvejende uenig: 5 procent
- Uenig: 7 procent
Q: Har du bidraget til, at din arbejdsplads har sparet på energien inden for de seneste seks måneder?
- Nej: 35 procent
Q: Som medarbejder føler jeg mig ikke forpligtet til at spare på energien, når jeg er på arbejde:
- Helt enig: 5 procent
- Overvejende enig: 13 procent
- Hverken enig eller uenig: 30 procent
- Overvejende uenig: 27 procent
- Uenig: 25 procent
Q: Er du generelt motiveret for at du gør mere for at spare på energien, når du går på arbejde?
- Ja: 66 procent
- Nej: 19 procent
- Ved ikke: 15 procent
Q: Jeg synes vi gør rigtig meget for at spare på energien på min arbejdsplads
- Helt enig: 7 procent
- Overvejende enig: 26 procent
- Hverken enig eller uenig: 43 procent
- Overvejende uenig: 15 procent
- Uenig: 8 procent
Kontakt
Rasmus Siggaard Pedersen, tlf: +45 33 95 09 27, e-mail: rspn@ens.dk.
Kontakter
Laura AndersenPressemedarbejder
Tlf:+45 33 95 09 06lrsn@ens.dkTure Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkBilleder
Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
Behov for øget fokus på sikkerhed: Energistyrelsen hæver beredskabsniveauet i flere dele af energisektoren15.5.2025 11:27:08 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen beder olie- og fjernvarmesektorerne om at skærpe opmærksomheden på sikkerheden ved deres anlæg og hæver beredskabsniveauet til GUL. Det er samme niveau som i øvrige dele af energisektoren. Skærpelsen sker på baggrund af det generelle trusselsniveau for cyberangreb og fokus på risikoen for fysisk sabotage.
Danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet30.4.2025 15:07:09 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsens rapport ”Danmarks globale klimapåvirkning – Global afrapportering 2025” viser, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet med 3,3 mio. ton CO2e i 2023 sammenlignet med 2022.
Energistyrelsen offentliggør ny analyse om potentialet for Danmarks havvindudbygning frem mod 205028.4.2025 11:08:25 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse udarbejdet af Energistyrelsen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet giver vurdering af, hvordan Danmarks havarealer og havvindressourcer kan nyttiggøres i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum