Fremtidens grønne løsninger til bygge- og anlægsbranchen demonstreres på Mindet, Aarhus Havn

Nyt projekt med Teknologisk Institut og Per Aarsleff A/S i spidsen, kaldet Fremtidens Grønne Byggeplads, ser fremad og etablerer en datadrevet fuldskala-demonstration af initiativer til en grønnere byggeplads.
– Vi ønsker at give branchen dokumentation for, hvilke miljø- og klimaforbedrende tiltag der giver mest effekt. Vi afprøver derfor alternative drivmidler og andre løsninger til at reducere både energiforbrug samt klima- og miljøpåvirkning på byggepladsen. Dermed får bygge- og anlægsbranchen et bedre grundlag for at træffe beslutninger, som kan understøtte arbejdet med den grønne omstilling, siger Lars Overgaard, projektleder, Teknologisk Institut.
Byggeplads bliver et udstillingsvindue
Byggepladsen på Mindet bliver et udstillingsvindue for, hvad man på byggepladser kan iværksætte af konkrete tiltag for at skabe fremtidens byggeplads. Projektet etablerer bl.a. et sensornetværk med realtidsmonitorering af luftkvalitet og støj på og omkring byggepladsen, mens forsøg vil påvise effekten af bl.a. biobrændstof (HVO), elektriske og hybride entreprenørmaskiner samt støvdæmpende materialer. Projektet vil også demonstrere fremtidssikret og CO2-besparende energiforsyning til byggepladser samt en energieffektiv skurvognsby med forbedret arbejdsmiljø.
- Aarsleff får gennem projektet en unik viden og mere præcis dokumentation for nogle af de tiltag, vi allerede arbejder med på vores byggepladser som f.eks. konvertering til HVO100 biodiesel og øget brug af eldrevne maskiner. Samtidig udvikler og tester vi sammen med projektets øvrige partnere en række helt nye teknologiske løsninger, som skal bringe os det næste skridt mod fremtidens emissions- og fossilfrie byggepladser i Aarsleff. F.eks. udvikling af mere energieffektive skurmoduler, som både er produceret med mere energieffektive varme- og ventilationssystemer og samtidig gennem aktiv brug af sensordata understøtter medarbejdere i bl.a. energirigtig adfærd, siger Rune Østergaard Haven, seniorfagleder hos Per Aarsleff A/S.
Solceller, varmepumper og energilager integreres
Byggepladsen skal bl.a. have en smart energi-infrastruktur med solceller ovenpå skurvognsbyen, opvarmning med effektive varmepumper og energilager. Teknologisk Institut vil her afdække og analysere elforsyning og -forbrug for byggepladsen, hvor øget antal elektriske maskiner fremadrettet vil fordre en smartere byggestrøm. Et sådant set up reducerer omkostning til tilslutningsafgift, tilføjer fleksibilitet, øger andelen af grøn strøm i stikkene og sikrer tilstrækkelig effekt til de stadigt større elektriske entreprenørmaskiner.
Kørsel, emissioner og energiforbrug minimeres
Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet bidrager til projektet ved at se på logistikken på byggepladsen og vurdere, hvor kørsel og energiforbrug kan minimeres. De vil sammen udvikle en såkaldt digital twin, som med input fra sensorer, telematik og lokationsdata bl.a. kan frembringe en dynamisk heat map over, hvor f.eks. en gummiged har kørt, hvad den laver, og hvor meget den koster i udledning af partikler og CO2. Målsætningen er at skabe et databaseret værktøj, som dokumenterer den aktuelle kørsel og giver mulighed for løbende at vurdere, hvor det er muligt at optimere logistik og drift for bl.a. mindre tomgangskørsel og forurening med partikler og CO2.
- Af erfaring ved vi, at håndværkerne ikke er bedre end andre til at tænke på energien. Vi ser vores engagement i projektet som et yderligere skridt til at tage bæredygtigt ansvar i forbindelse med udviklingen af så stort et projekt som Mindet. Vi er glade for, at vi, udover at have bæredygtighedsbriller på i forhold til selve bygningen, nu også får det på byggepladsen, hvor vi kigger på, hvordan vi arbejder med ressourceforbruget under byggeriet i forhold til anvendt logistik, materiel og forurening.
Vi tror på, at vores samarbejde med Fremtidens Grønne Byggeplads kommer til at bidrage med ny viden og dermed udvikling indenfor branchen. Det er et ansvar, vi gerne vil tage, selvom det koster lidt ekstra tid og giver nogle udfordringer på vores i forvejen logistisk udfordrede byggeplads, siger Olav de Linde, grundlægger og bestyrelsesformand, Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S.
Fakta om projektet:
Deltagere: Per Aarsleff A/S, CP, Volvo Entreprenørmaskiner A/S, Airlabs Denmark, Alumichem A/S, Purefi A/S, Aarhus universitet (Institut for Byggeri og Bygningsdesign samt DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi samt), Danmarks Tekniske Universitet (Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi) og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af Miljøstyrelsens MUDP-program og er et såkaldt fyrtårnsprojekt og gennemføres i tæt samarbejde med bygherre Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S.
Kontakter
Projektleder Lars Overgaard, Teknologisk Institut tlf.: 7220 1295,
mail: lod@teknologisk.dk
Seniorfagleder Rune Østergaard Haven, Per Aarsleff A/S, tlf.: 3057 4985,
mail: ruha@aarsleff.com
Billeder

Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny rapport: Stort potentiale i intelligent opladning og V2G-løsninger i parkeringshuse30.11.2023 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Potentialet i intelligent styring af traditionelle og Vehicle-to-Grid (V2G) ladestandere i parkeringshuse er stort. Omkostningerne til el kan reduceres og styringen kan være med til at mindske CO2-udledningen. Det viser en ny rapport udarbejdet af Hybrid Greentech, Teknologisk Institut og Københavns Lufthavn i EU-projektet ALIGHT.
De fleste renseanlæg har ikke oprustet til kampen mod miljøfarlige stoffer23.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport: Danske rensningsanlæg har ikke taget stilling til, hvordan miljøfarlige stoffer skal renses ud af spildevandet.
200 virksomheder skal skabe nye råstoffer fra affald20.11.2023 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut er videnpartner i et nyt, stort partnerskab, CLOSING THE LOOP, som skal lukke huller - slutte cirklen - i den cirkulære økonomi ved at sikre, at SMV’erne bruger færre ressourcer og skaber mindre affald.
Biometriske data skal forbedre samspil mellem mennesker og robotter i sundhedssektoren14.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forbedret samspil mellem menneske og robotter ved at inddrage biometriske målinger fra de patienter og sygeplejersker, der bruger robotten. Det kan være den afgørende brik til at knække koden til implementering af robotter i sundhedssektoren, som i kritisk grad trænger til aflastning.
Teknologisk Institut åbner Danmarks første fleksible testanlæg til fangst af CO29.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt modulært testanlæg på Teknologisk Institut skal sætte turbo på den teknologiske udvikling af fangst, lagring og anvendelse af CO2, og bidrage til at modne fangst af CO2 i Danmark yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum