Børn med ADHD adskiller sig genetisk fra personer der er diagnosticeret som voksne
I Danmark er det cirka fem procent af alle skolebørn der udviser symptomer på ADHD. For voksne er tallet cirka tre procent. ADHD er en udviklingsforstyrrelse, som debuterer i barndommen.
To tredjedele af de børn, der diagnosticeres, har også ADHD som voksne, og nogle gange diagnosticeres ADHD først i voksenalderen.
Forskere fra det nationale psykiatriprojekt, iPSYCH, har undersøgt, hvilke genetiske forskelle, der er hos de personer, der diagnosticeres i barndommen og dem, der først diagnosticeres som voksne.
”Vi finder, at den genetiske arkitektur er forskellig alt efter hvor gammel man er, når man får en ADHD-diagnose,” fortæller lektor Ditte Demontis, der står bag undersøgelsen.
Mindre hyperaktivitet hos voksne
Cirka 74 procent af risikoen for ADHD kan forklares ved genetik. Den genetik, der ligger til grund for ADHD er ’polygen’, hvilket vil sige, at ADHD er forårsaget af mange genetiske varianter i arvemassen, der hver især bidrager en lille smule til sygdomsrisikoen.
Den genetiske arkitektur er den samlede betegnelse for alle varianter i arvemassen, der er involveret i ADHD.
I det nye studie kortlagde forskerne den genetiske arkitektur hos personer diagnosticeret med ADHD som børn og hos personer diagnosticeret med ADHD som voksne. Ved at sammenligne disse resultater med resultater fra store genetiske studier af autisme of depression fandt forskerne ud af, at den genetiske arkitektur hos børn diagnosticeret med ADHD overlapper autisme betydeligt mere, end hvis man bliver diagnosticeret med ADHD som voksen.
Omvendt overlapper den genetiske arkitektur hos personer diagnosticeret med ADHD som voksne mere med den genetik, der ligger til grund for depression end der ses hos personer der bliver diagnosticeret med ADHD som børn.
Mere depression
Det vil sige, at risikoen for depression hos personer diagnosticeret med ADHD som voksne er øget og dette skyldes til dels genetiske risikofaktorer. Forskerne fandt også ud af, at den genetiske arkitektur hos personer diagnosticeret med ADHD som voksne er mindre beriget med genetiske varianter, som er involveret i hyperaktivitet og koncentrationsbesvær end hos personer, der bliver diagnosticeret med ADHD i barndommen.
”Personer diagnosticeret med ADHD som voksne er overordnet mindre genetisk prædisponerede for at være hyperaktive og uopmærksomme. Dette resultat kan være med til at forklare, hvorfor diagnosetidspunktet er skubbet til senere i livet hos denne gruppe af personer med ADHD,” forklarer Ditte Demontis.
Samlet set tyder disse resultater på, at der er forskelle i den underliggende genetiske arkitektur for ADHD, alt efter hvornår man får sin diagnose.
Resultaterne, der er offentliggjort i Nature Genetics, giver viden om, hvilke følgesygdomme der er øget risiko for at få, alt efter hvornår i livet man får sin ADHD-diagnose.
Bag om resultatet
Studiet er et Genome-wide associations studie
Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden
Den videnskabelige artikel kan læses her https://www.nature.com/articles/s41588-022-01143-7
Kontakt
Lektor Ditte Demontis
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
ditte@biomed.au.dk
M: 28539746
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
Ny viden om bakterie er vigtigt skridt i kampen mod antibiotikaresistente bakterier23.10.2024 10:27:19 CEST | Pressemeddelelse
En lille molekylærstreng kan være nøglen til svaret på et af vores største globale sundhedsproblemer. Det kan nemlig være dødsensfarligt, når bakterier udvikler resistens mod antibiotika, men nu har forskere fra Aarhus Universitet og University of Pittsburgh afkodet en del af bakteriernes forsvar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum