Forsker bag ny analyse: ”Vi ser vækst i landsbyer og landdistrikter i hver en krog af Danmark.”
Analysen ”Fremtidens bosætning i mindre landsbyer og landdistrikter – del 1”, der er udarbejdet af Fremforsk – Center for Fremtidsforskning på foranledning af Forenet Kredit, viser, at befolkningsudviklingen i landsbysamfund med mindre end 2.000 indbyggere slet ikke er så entydig dyster, som man forledes til at tro.
Nok går befolkningsudviklingen i landsbysamfundene samlet set tilbage i perioden fra 2015 til 2022 med 22.422 indbyggere. Men siden 2020 synes befolkningstilbagegangen at være bremset; en udvikling, som det endnu er for tidligt at kalde en tendens, men som dog peger i en positiv retning for de danske landsbyer.
”Rygterne om de danske landsbyers snarlige død og historien om affolkning af landdistrikterne er for unuancerede. Vi ser vækst i landsbyer og landdistrikter i hver en krog af Danmark. Siden 2020 er befolkningstallet i landdistrikterne steget med mere end 6.000 indbyggere. Og på trods af en betydelig urbanisering, som har samlet stadig flere danskere i de større byer, bor der stadigvæk 50.000 flere danskere i landdistrikterne end i Hovedstadsområdet,” fortæller direktør i Fremforsk – Center for Fremtidsforskning og fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der har udarbejdet analysen i samarbejde med kollegaen Marianne Levinsen, forskningschef i Fremforsk.
Alle kommuner i landet har landsbyer med befolkningstilvækst
I Forenet Kredit, der har som mærkesag at understøtte udviklingen i hele landet via en lige adgang til realkreditlån og finansiering, ser man med interesse på resultaterne af analysen.
”Når Forenet Kredit har taget initiativ til undersøgelsen, er det for at kvalificere den viden, vi har om, hvad der reelt sker med befolkningsudviklingen i landdistrikterne. Her bor mange af vores medlemmer, og vi vil gerne arbejde for, at det forsat er attraktivt at bosætte sig i landdistrikterne, og i den henseende er det interessant, at analysen fra Fremforsk blandt andet viser, at der er både små og store landsbysamfund i alle landets kommuner, der har en positiv befolkningstilvækst,” siger Karsten Beltoft, vicedirektør i Forenet Kredit.
De større landsbyer klarer sig bedst
Analysen viser, at 30 procent af de danske landsbyer i dag har flere indbyggere på baggrund af nettotilflytning, fødselsoverskud og nettoindvandring end i 2015. Hovedreglen er, at jo større en landsby er, jo bedre klarer den sig, fortæller Jesper Bo Jensen. Og der bor i gennemsnit 104 flere i samtlige landsbyer på mellem 1.500 og 2.000 indbyggere i dag end i 2015, hvilket svarer til en positiv befolkningsudvikling på 6 procent.
”Dermed har de største landsbyer faktisk klaret sig bedre end Danmark som helhed, som de sidste syv år har haft en befolkningstilvækst på knap 4 procent,” siger Jesper Bo Jensen.
De mellemstore landsbyer på mellem 1.000 og 1.499 indbyggere oplever også fremgang i antallet af indbyggere de seneste år. Det er dermed de mindste byer, særligt de helt små med under 500 indbyggere, der oplever tilbagegang, og hvor der i dag bor færre indbyggere end i 2015.
”Men selv blandt de helt små landsbyer, der generelt oplever negativ befolkningsudvikling, findes der en række succeshistorier, hvis de rette lokale omstændigheder er til stede. Billedet af de helt små landsbyers udvikling er derfor mere nuanceret end blot en generel affolkning,” fortæller Jesper Bo Jensen, der også noterer sig en række interessante regionale forskelle.
”Samlet set ser landsbyerne på Fyn på tværs af deres størrelse ud til at klare sig bedst, hvad angår befolkningsudviklingen. Men under overfladen er det også en række positive tendenser at spore, selv i de dele af landet, hvor befolkningsudviklingen overordnet set er mest negativ. Sjælland og Lolland mister for eksempel færrest indbyggere ved nettofraflytning. Østjylland har det største fødselsoverskud. Det er kompliceret at tegne et entydigt billede af befolkningsudviklingen i landsbyerne,” slår Jesper Bo Jensen fast.
Hvad skaber en positiv landsbyudvikling?
Men hvad skal der så til for, at en landsby oplever befolkningstilvækst?
”Der findes ikke en fast formel på, hvad en landsby skal gøre for at sikre en positiv befolkningsudvikling. Men det rapporten viser er, at landsbyer med befolkningstilvækst generelt har et tilbud om skole og daginstitution, billig fjernvarme og muligheden for at handle ind lokalt. Der er en helt evident sammenhæng mellem tilstedeværelsen af disse faktorer og en positiv befolkningsudvikling. Så det er et oplagt sted at starte,” slutter Jesper Bo Jensen.
Baggrund for analysen
Forenet Kredit arbejder for en økonomisk og socialt bæredygtig realkredit i hele Danmark med transparente priser og lige vilkår for alle. Derfor har foreningen bedt Fremforsk om at se nærmere på udviklingen i landsbyer og landdistrikter for at få et bedre indblik i, hvordan bosætningsmønstrene udvikler sig, og hvad der driver dem. Analysens første del ”Sammenhæng mellem bosætning, befolkningsudvikling og landsbyers faciliteter på en række områder”, er en registeranalyse. Den følges senere på året op af en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt tilflytterne til landdistrikter og landsbyer for at afklare, hvem de er, og hvad der har fået dem til at flytte til deres nye bopæl.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Bo JensenDirektørFremforsk - Center For Fremtidsforskning
Tlf:20674500jbj@fremforsk.dkJørgen Thomassen HyblerPresseansvarlig
Tlf:5335 5853jhyb@forenetkredit.dkVedhæftede filer
Information om Forenet Kredit
Forenet Kredit er en forening for kunder i Nykredit og Totalkredit. Foreningen er hovedaktionær i Nykredit og Totalkredit, og det ejerskab bruger vi til at sikre en både økonomisk og socialt bæredygtig realkredit i hele Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forenet Kredit
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forenet Kredit
Tunø får prisen for Årets Ø efter imponerende u-vending22.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Købmanden lukkede, skolen lukkede, folk flyttede – det har ikke altid været let at være Tunø. Men øen gjorde en imponerende kraftindsats, hev sig selv op ved støvlerne og vendte modgangen - og nu vinder Tunø derfor prisen som Årets Ø 2024-2025. Præmien er 50.000 kroner og en kæmpe fest for alle øens beboere.
’Bølgen’ bringer hele landet tættere på landsholdet15.5.2024 11:50:30 CEST | Pressemeddelelse
Vil du gerne vise din støtte til Herrelandsholdet i fodbold? Nu får hele Danmark mulighed for at sende landsholdet afsted til EM i Tyskland på en bølge af overskud.
Spænding på Aarø: Nomineret til Årets Ø3.4.2024 09:03:55 CEST | Pressemeddelelse
En kæmpe fest for hele øen. Det er hvad, der er på spil for de 150 beboere på Aarø. Den lille ø i Lillebælt ud for Haderslev er nemlig én af blot tre kandidater til at vinde den landsdækkende pris som Årets Ø, hvor gevinsten er en stor ø-fest for alle øens beboere og derudover 50.000 kroner.
Spænding på Tunø: Nomineret til Årets Ø3.4.2024 08:56:24 CEST | Pressemeddelelse
En kæmpe fest for hele øen. Det er hvad, der er på spil for de 75 beboere på Tunø. Den lille ø ud for Hou nær Odder er nemlig én af blot tre kandidater til at vinde den landsdækkende pris som Årets Ø, hvor gevinsten er en stor ø-fest for alle øens beboere og derudover 50.000 kroner.
Spænding på Anholt: Nomineret til Årets Ø3.4.2024 08:47:02 CEST | Pressemeddelelse
En kæmpe fest for hele øen. Det er hvad, der er på spil for de 130 beboere på Anholt. Den lille ø i Kattegat i Norddjurs Kommune er nemlig én af blot tre kandidater til at vinde den landsdækkende pris som Årets Ø, hvor gevinsten er en stor ø-fest for alle øens beboere og derudover 50.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum