Hjælp til yderområder har fejlet på ét punkt

Foto: Shutterstock
Fra 1. juli og i en tre-årig periode kan boligkøbere få gavn af statsgaranti på boliglån, når de ønsker at købe en bolig i de cirka 200 postnumre, hvor det hidtil har været svært at få finansiering i banken. I årevis har den manglende finansiering medvirket til at affolke dele af yderområderne i Danmark og presset boligkøberne mod byerne. Det skulle en lov om statsgaranti fra regeringen og dens støttepartier gøre op med, men noget tyder på, at loven har fejlet på ét punkt; Nemlig, at der skal to til tango, og bankerne er tilsyneladende ikke meget for tango.
– Vi har selv i flere år kæmpet for boligejerne i yderområderne og talt for statsgaranti på boliglån, og derfor har det også været vigtigt for os at følge effekten af det. Derfor har vi spurgt vores mæglere, der er tættest på boligejerne, om flere af alle dem, der før fik nej, nu får ja, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.
Sådan svarer ejendomsmæglerne om statsgaranti:
- 94 procent oplever, at købere og sælgere ikke er bevidste om muligheden
- 100 procent ser ikke, at statsgaranti for nuværende har ændret på udfordringerne
- 38 procent har oplevet, at banken er stille over for køber om mulighed for finansiering med statsgaranti, selv om den er der
- Næsten 20 procent har oplevet, at banken siger nej … på trods af statsgaranti
- 36 procent oplever, at bankerne ikke er positivt stillet over for finansiering med statsgaranti. 57 procent siger, at det er individuelt fra bank til bank
Kilde: RealMæglerne
– Vi rammer jo ind i den udfordring, at bankerne mener, de ikke kan tjene nok penge på det. Man har fjernet risikoen, men kundernes lån i banken er mindre, hvorfor bankens indtjening på kunden er tilsvarende lavere, forklarer Preben Merrild Angelo.
Så længe, der ikke er en tilskyndelse for bankerne i at hjælpe boligkøberne i yderområderne, vil statsgarantien ikke ændre på noget. Den står alene, mener Preben Merrild Angelo.
Ordningen med statsgaranti betyder, at banken har mulighed for at gøre brug af statsgarantien på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi. Garantien koster boligkøber én procent af lånesummen i årlig provision.
Banken skal betale 1,25 procent i provision til Finansiel Stabilitet, som repræsenterer staten i den praktiske del af ordningen.
Banken kan vælge at gøre brug af ordningen i postnumre med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på under 8.000 kr. Kvadratmeterprisen skal være under 10.000 kr.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel MilsgaardPresse- & KommunikationsansvarligRealMæglerne A/S - Danmark
Tlf:+45 36 34 08 12Tlf:+45 26 20 16 34mm@mailreal.dkPreben Merrild AngeloCEO
T: 3634 0800
Billeder
Information om RealMæglerne
RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.
Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.
Læs mere her: RealMægler Folkeskoven
Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.
Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima
Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne
Boligmarkedet: Historisk marts2.4.2025 16:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Salget af boliger stak fuldstændig af i marts. RealMæglerne har eksisteret siden 1988, og kun én gang tidligere i historien har salget i en marts overgået marts 2025. Det var i rekordåret 2021, hvor corona fik boligkøberne til lommerne. Hos RealMæglerne steg salget med hele 36 procent i forhold til marts 2024.
Her sælges boligerne hurtigst6.3.2025 10:20:11 CET | Pressemeddelelse
Der er generelt set stor fart på salget af ejerboliger i Danmark, hvor den gennemsnitlige salgstid har været nedadgående gennem de seneste par år. Dog er der stadig store forskelle, når landsdelene holdes op imod hinanden. RealMæglerne har kigget ned i salgsdata for boligmarkedet og sammenlignet salgstider for boliger solgt i januar for hhv. landsdele og kommuner. Se her, hvor længe boligerne er om at blive solgt i din landsdel:
2024 gav rekordsalg på boligmarkedet10.1.2025 22:00:13 CET | Pressemeddelelse
Salget i 2024 steg med 13 % i forhold til salget i 2023 hos RealMæglerne med omkr. 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark: – Og der er god grund til at forvente, at salget vil stige yderligere i 2025, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør. Læs hvorfor her:
Stor erhvervsprofil skifter til REAL11.12.2024 13:24:25 CET | Pressemeddelelse
Det er en markant erhvervsmæglerprofil, der nu er skiftet til RealMæglerne. Kenneth Engberg skal fremover varetage erhvervsejendomsmarkedet i København og Storkøbenhavn for kæden. Kenneth Engberg tager fremadstormende medpartner med sig.
Boligmarkedet går vinter-amok2.12.2024 13:13:17 CET | Pressemeddelelse
Normalvis er der mere gang i foråret end i september, oktober og november på boligmarkedet. Men i år er boligmarkedet gået vinter-amok. Alene i november har RealMæglerne minimum solgt 21 % flere ejerboliger end sidste år, når måneden gøres op. – Det er renterne, der gør forskellen, siger adm. direktør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum