Varmepumpeindustrien i Danmark

Kommunerne siger, de har grøn varme som klimaprioritet nr. 1 – så hvorfor tøver de med at udrulle den grønneste opvarmningsform?

Del
Individuelle varmepumper nu sikrer grøn omstilling – og sparer mest energi, CO2 og importeret brændsel

Allerede for flere år siden, fastslog Klimarådet, at varmepumper skulle stå forrest i den grønne omstilling. Udsagnet er ikke blevet mindre aktuelt i denne tid, hvor vi for alvor straks skal vikle os fri af den russiske naturgas og sikre grøn varme i fremtiden. Ifølge KL’s årlige Klimabarometer, der blev offentliggjort 7. september 2022, er omstilling til grøn varme topprioritet i kommunernes klimaindsats. Men samtidig tøver både lokal- og landspolitikere med at benytte den enkleste metode til at skaffe grøn varme.  Der bør åbnes for udrulning af flere individuelle varmepumper nu og her, både for den enkelte varmekundes skyld og for den grønne omstillings skyld, siger Lars Abel, sekretariatschef i Varmepumpeindustrien.

Tallene burde tale deres klare sprog:

Mere end 60 % af dansk elproduktion sker ifølge Energistyrelsens Energistatistik 2020 allerede med sol- og vindkraft, som er helt emissionsfri og uafhængig af importerede brændsler. Andelen går hastigt mod 100 %.

Samtidig udnytter en varmepumpe den grønne elforsyning med en virkningsgrad på over 300 %.

Modsat produceres ca. 90 % af dansk fjernvarme stadig ved traditionel forbrænding, i vidt omfang med importeret biomasse som brændsel.  Det er en begrænset ressource, med voksende efterspørgsel, og prisen er allerede mere end fordoblet. Desuden har forbrændingsprocesser kun en varmevirkningsgrad på ca. 100 %, og der er nettab på ca. 20 % i de fjernvarmeområder, hvor individuelle varmepumper er hensigtsmæssige, så den samlede virkningsgrad kun er ca. 80 %.

Der er ikke udsigt til, at den forskel i energi- og CO2-effektivitet vil blive udlignet. Kraftvarme udfases, og ifølge den ambitiøse ”Varmeplan Danmark 2021” fra Aalborg Universitet, vil geotermi og overskudsvarme fra industri og Power-to-X kun levere 10 % af fjernvarmeforsyningen i 2045. Det bringer ikke fjernvarmen op på varmepumpeniveau – heller ikke hvis man forudsætter, at der samtidig kommer 10 % solvarme i fjernvarmeforsyningen.

Hvis et område om 15-20 år kan få fjernvarme baseret på geotermi og/eller overskudsvarme med så høj en andel, så den samlede effektivitet er bedre end en varmepumpes, er de installerede varmepumper ikke en væsentlig hindring. Deres forventede levetid er ca. 16 år, så de vil være modne til udskiftning, når og hvis den grønne fjernvarme virkelig kommer.

Birgit S. Hansen, formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg, har for nyligt bedt om tilladelse til at udsætte fristen for at nedbringe affaldsafbrændingen i fjernvarmen under henvisning til den aktuelle krise om naturgassen. Afbrænding af træ er p.t. det dominerende brændsel i fjernvarmen. Men ved at udrulle flere varmepumper her og nu reduceres behovet for naturgas da noget hurtigere, og så sparer flere varmepumper absolut mest energi og CO2-udledning. Det er absolut en grønnere løsning. Så hvorfor vente?

Nøgleord

Kontakter

Lars AbelSekretariatschefVarmepumpeindustrien

Tlf:40303075

Vedhæftede filer

Links

Information om Varmepumpeindustrien i Danmark

Varmepumpeindustrien i Danmark
Varmepumpeindustrien i Danmark
Aaboulevard 7, 1.tv.
1635 København V

http://www.varmepumpeindustrien.dk

Følg pressemeddelelser fra Varmepumpeindustrien i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Varmepumpeindustrien i Danmark

Behov for dansk handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumpeteknologien2.1.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark kan ikke fortsat ”nøjes med” at læne sig op ad den omdiskuterede ”hockeystav” i forventning om, at uprøvede teknologier vil sikre de nødvendige CO2-reduktioner i løbet af ganske få år. Såvel Klimarådet som fremtrædende erhvervsrepræsentanter har offentligt givet udtryk for, at den grønne omstilling nærmest er gået i stå. Udfasningen af naturgassen i rumopvarmningen skal erstattes af mere vedvarende energi. Varmepumpeindustrien ser frem til, at der sættes yderligere turbo på denne udvikling.

Få nu fjernet barriererne for hurtig grøn varmeforsyning15.12.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling i Danmark er nærmest gået i stå! Tiden er inde til, at politikerne træffer nogle afgørende beslutninger, som reelt fjerner barriererne for hurtig grøn varmeforsyning og samtidig sikrer de rigtige varmeløsninger de rette steder. Og – nej – fjernvarme er ikke den rigtige løsning alle steder, hverken samfundsøkonomisk, for den enkelte husejer eller for den klogeste grønne omstilling.

Vi skal undgå fejlinvesteringer – derfor skal projektforslag i kommunernes varmeforsyningsplaner genberegnes14.8.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på arbejdskraft, stigende materialepriser, inflation og lønstigninger er blot nogle af de ændrede forudsætninger, der kan få økonomien for mange allerede godkendte projektforslag i kommunernes varmeplaner til at vakle. Som led i prioriteringen af fremtidige varmeløsninger i Danmark skal der gennemføres en genberegning - en ”gennemlysning” - af alle de fjernvarmeprojektforslag og de alternative forslag til udrulning af individuelle varmepumpeløsninger, som aktuelt indgår i de kommunale varmeplaner. Det foreslår Varmepumpeindustrien, som også fastslår, at den grønne omstilling kan gå hurtigere, end det vi oplever i disse måneder. Genberegningen skal ske på en objektiv og neutral måde, der ikke favoriserer en særlig varmeløsning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye