Dyrenes Beskyttelse: Tilbagevendte tun bør ikke bruges som forlystelse

Den tilbagevendte, blåfinnede tun er et populært fisketrofæ og kan blive en lukrativ forretning, viser en analyse fra DTU Aqua. Det kræver blot, at tunen sættes ud igen efter den timelange kamp mod fiskeren. Men hos Dyrenes Beskyttelse fik fiske-ekspert Nicolai Nicolaj Lindeborgh kaffen galt i halsen, da han læste konklusionen.
- At lande en blåfinnet tun på lystfiskegrej kan tage flere timer – det er en voldsom påvirkning af fisken og må formodes at volde den stor smerte. At fange den for sjov er en grum, tingsliggørelse af dyret, som vi ikke ville udsætte andre hvirveldyr end fisk for, siger Nicolaj Lindeborgh, konsulent for fisk hos Dyrenes Beskyttelse.
Forskerne har over tre år fulgt lystfiskere, der deltog i DTU Aquas videnskabelige fiskeri og mærkning af tunfisk herhjemme. Ved at kortlægge lystfiskernes udgifter til fiskeriet og estimere omfanget af dødsfald blandt tunfiskene, konkluderer de, at hver død tun skaber en omsætning på tre millioner kroner. Men det er ikke kun de cirka fem procent døde tun, der betaler prisen for fiskernes fornøjelse, understreger Dyrenes Beskyttelse.
- God dyrevelfærd kan ikke sidestilles med, at fisken overlever fangsten. Vi ved fra studier af andre fisk, at catch and release kan have mange negative konsekvenser for fisken fx smerte, udmattelse, infektioner, kvæstelser, nedsat vækst, ændret adfærd og nedsat reproduktion, siger Nicolaj Lindeborgh.
Da 4,3 procent af tunene ifølge forskerne dør under fangsten, kan selv en lille kvote for fiskeri af tun give plads til masser af såkaldt catch and release-fiskeri. Det er ikke usandsynligt, at fiskene bliver fanget flere gange, da tunen ofte vender tilbage til de samme områder. Det skærper kritikken fra Dyrenes Beskyttelse.
- Risikoen for, at seancen gentages flere gange for det samme dyr, gør blot idéen om catch and release med tun endnu mere bestialsk, siger Nicolaj Lindeborgh.
Fiskere presser på for kvoter
I en artikel på DTU’s site sammenligner forskerne fiskeriet efter tun med hvalsafari. Nicolai Lindeborgh påpeger dog, at en hvalsafari ikke indebærer, at hvalerne bliver pint og dør.
Forskerne opfordrer også direkte til, at deres resultater bliver grundlag for politiske beslutningstagere og ledere, og Danmarks Sportsfiskerforbund presser på for at få permanente kvoter til ”et skånsomt fiskeri baseret på genudsætning”, som det hedder i et nyligt høringssvar til Fødevareministeriet. Det advarer Dyrenes Beskyttelse på det kraftigste i mod.
- Det er en rigtig dårlig og uetisk forretningsmodel. Og det er meget bekymrende, at forskere i et af landets førende forskningsinstitutioner for fisk ser så unuanceret på fiskevelfærd, siger Nicolaj Lindeborgh
Kontakter
Søren KrogsgaardPressechef
Tlf:42474833skr@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum