Kongerækken vender hjem
Mens Hendes Majestæt Dronningen den 10. september modtager folkets hyldest på Amalienborg, i karet gennem hovedstaden og fra balkonen på Københavns Rådhus, så skal jyderne drage til Jelling for at fejre Dronningens 50 års regentjubilæum.
Her er storskærm med levende billeder direkte fra hovedstaden, musikkorps, flag, balloner, cykelkaretture i vikingekongernes cykelspor og så selvfølgelig de over 150 hæklede dronning Margrether, som danskerne har hæklet til den nye udstilling.
Opfordring fra Dronningen
Udstillingen er bygget op i to dele. Først er det DEN HÆKLEDE KONGERÆKKE. 53 hæklede monarker giver dig kongerækken, som du aldrig har fået den før. Det er et samarbejde mellem Christine Sørensen fra Valby og Kongernes Jelling. Christine Sørensen har hæklet hele kongerækken, og det er Dronningens skyld.
- I sin nytårstale i 2017 opfordrede Dronningen danskerne til at prøve at gøre noget unyttigt, noget i farver. Det blev startskuddet til den_ haeklede_ kongeraekke på Instagram, hvor man kan se og læse om 1000 års Danmarkshistorie i garn, siger hun.
Udstillingen Den Hæklede Kongerække bliver derfor Kongernes Jellings lidt skæve hyldest til Hendes Majestæt.
- Kong Gorm den Gamle og Kong Harald Blåtand fik sat skub i kongerækken her i Jelling, og vi vil gerne fortælle vores historie med et glimt i øjet. Det er de små hæklede dronninger og konger perfekte til, siger museumschef Morten Teilmann-Jørgensen.
Hæklede dronninger fra hele landet
Anden del af udstillingen er resultatet af projektet Danmark Hækler Margrethe, hvor danskere fra hele landet har sendt deres hæklede majestæt, som de ser hende. Med gravhund under armen, i grønlandsk folkedragt, som ung, som barn og i alverdens balkjoler. Mange danskere i alle aldre har hæklet, og flere har sendt en rørende beskrivelser med, hvor de fortæller hvorfor de har hæklet Dronningen netop på den måde.
- Vi er blevet væltet bagover af de mange indsendte dronninger, og de bliver ved med at komme, siger museumschefen.
De mange hæklere er sammen med alle andre inviteret til åbningen og fejringen af regentjubilæet den 10. september kl. 10.30. Desuden opfordres alle børn til at møde op i prinse- og prinsesseudstyr.
Fakta:
På www.kongernesjelling.dk kan man finde mere information om den nye udstillingen og projekt Danmark Hækler Margrethe.
Kontakt:
Morten Teilmann-Jørgensen, Museumschef – 4120 6335 – mtj@natmus.dk
Christine Sørensen på www.instagram.com/den_haeklede_kongeraekke
Nøgleord
Kontakter
Morten Teilmann-JørgensenMuseumschef og daglig leder
Tlf:4120 6335morten.teilmann-joergensen@natmus.dkBilleder
Information om Kongernes Jelling
Kongernes Jelling er et museum og besøgscenter tæt ved Jellingmonumenterne, der fortæller historien om tiden, da Jelling var centrum i den danske historie, hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand levede. Museet viser, hvordan Jellingstenene formentlig så ud oprindeligt og præsenterer ny viden om vikingetiden
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Jelling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Jelling
The connection between your phone and an old Viking king6.10.2023 14:57:18 CEST | Press release
Do you know why it is called Bluetooth? Now a Danish Museum will tell the story through several events and an entirely new exhibition at Kongernes Jelling, Denmark – Home of the Viking Kings - on October the 10th and 11th.
Bluetooth vender hjem til vikingekongen Harald13.6.2023 06:27:00 CEST | Pressemeddelelse
Den verdensberømte trådløse teknologi fylder 25 år, og det skal fejres med en international fest i en lille jysk by, hvorfra Harald Blåtand regerede. For både navn og logo stammer fra den danske vikingekonge.
3600 skoleelever møder danske krigsforbrydere24.1.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
3600 elever fra 98 skoler over hele landet deltager, når Frøslevlejrens Museum den 27. januar markerer Auschwitz-dagen ved at sætte fokus på danske krigsforbrydere, som undgik straf. ”Med krig i Europa, er det vigtigere end nogensinde at forhindre tidligere tiders grusomheder.”
Escape room og rundvisninger gav Frøslevlejren 28.000 gæster21.12.2022 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Frøslevlejrens Museum tiltrak i år knap 28.000 gæster. Det flotte besøgstal skyldes især museets escape room og nye rundvisninger, der fokuserer på fangelejrens menneskelige skæbner. Flere initiativer er på vej i 2023.
50-året for UNESCOs verdensarv: ”For få kender danske og grønlandske kulturarvssteder”16.11.2022 05:31:00 CET | Pressemeddelelse
UNESCOs verdensarvsliste fejrer i dag 50-årsjubilæum, men alt for få danskere de syv danske og tre grønlandske steder på listen. Det vil ny sammenslutning ændre. For jo bedre vi kender vores kulturarv, desto mere bruger vi den og passer på den.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum