DI: Statsministeren vil rokke ved den danske model – det er en meget farlig vej

- Den danske model har tjent os godt i mange år. Det skal vi holde hårdt fast i. Et forslag fra regeringen om indblanding i løndannelsen er derfor et voldsomt angreb på den danske aftalemodel og risikerer at gøre langvarig skade. Statslig indblanden i lønnen skaber uro på arbejdsmarkedet, ødelægger overenskomstforhandlinger og den danske model. Der vil hurtigt opstå splid mellem lønmodtagergrupper, for hvis regeringen vil dele løngaver ud, hvem skal så have? Og hvem skal ikke?, siger viceadm direktør i DI Kim Graugaard.
Han maner til at passe på en af det danske samfunds grundsten.
- Vi vil kraftigt opfordre til at alle partier holder hovedet koldt i den kommende valgkamp og ikke spille hasard med et af de væsentligste fundamenter under vores samfund. Hvis man kommer i en situation, hvor Christiansborg blander sig direkte i løndannelse ved at love flere penge til udvalgte grupper i den offentlige sektor, bliver det særdeles vanskeligt at indgå overenskomster fremover. For hvem vil tage forhandlingerne seriøst og stemme for ansvarlige forlig, siger Kim Graugaard.
DI-direktøren håber meget, at statsministerens udtalelser er mere et udtryk for sympati med offentlig ansatte end konkrete planer. Og Mette Frederiksen er da også meget ukonkret og overordnet i JPs artikel.
- Statsministerens udmelding sår tvivl om, hvordan løndannelsen skal foregå i Danmark. Derfor beder vi statsministeren melde klart ud, om hun vil gribe ind i den danske model eller ej. Det savner vi et svar på, siger Kim Graugaard.
Danmark har vi en meget lang og stærk tradition for, at løn og ansættelsesvilkår aftales direkte mellem arbejdsmarkedets parter uden nogen form for politisk indblanding. Konkret sker det ved, at det er den mest internationalt konkurrenceudsatte del af det private arbejdsmarked, der sætter niveauet for lønudviklingen for hele arbejdsmarkedet - både det private og det offentlige.
Og det er vigtigt, at det er den private konkurrenceudsatte sektor, der sætter lønniveauet på arbejdsmarkedet. For den private sektor er netop udsat for konkurrence fra udlandet. Dermed sikres der en præcis afvejning af, hvad der er råd til af lønstigninger, samtidig med at virksomhedernes konkurrenceevne ikke sættes over styr. I forlængelse heraf sikrer den danske aftalemodel, at der er balance og retfærdighed mellem de privat ansatte og de offentligt ansatte.
- Vi finder derfor udmeldingen bekymrende. Udmeldingen skal tilmed ses i lyset af, at regeringen selv har nedsat en lønstrukturkomité med eksperter, som er ved at undersøge, hvordan lønnen i det offentlige udvikler sig. Regeringens udmelding undergraver komitéens arbejde og strider direkte mod de konklusioner, som tegner sig. De offentligt ansatte halter ikke efter lønmæssigt, siger Kim Graugaard.
- Samtidig vil et sådan indgreb lægge gift ud for de snarligt kommende overenskomstforhandlinger i den private sektor, og det helt centrale element, at det er den private sektor, der sætter niveauet for lønudviklingen i Danmark. Forårets overenskomstforhandlinger er helt afgørende for et samfund i fortsat balance. Statsministerens melding risikerer at hælde benzin på en i forvejen anspændt situation, og hun smider med sin udmelding kampesten ind i en ellers historisk velfungerende maskineri, hvor arbejdsmarkedets parter har fundet kloge løsninger, siger Kim Graugaard.
- Hvis vi kommer i en situation, hvor offentligt ansatte pludseligt får ekstraordinære lønstigninger, indebærer det, at den offentlige sektor bliver lønførende, og at merudgifterne skal finansieres af medarbejdere og virksomheder i den private sektor. Det vil direkte skade den private sektors konkurrenceevne over for udlandet.
Følg os på:
Kontakter
Viceadm. direktør Kim Graugaard 4064 8942
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Handelskrigen er en realitet – til skade for hele verden2.4.2025 23:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Med told på 20 procent på alle EU-lande og dermed Danmark, så har Trump startet en handelskrig med meget alvorlige konsekvenser. DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen mener, at Europa må svare resolut og behørigt igen – og i øvrigt gøre alt for at styrke Europas konkurrencekraft. DI’s beregninger viser, at alene de 20 procents told på EU reducerer Danmarks BNP med 38 mia. kr. og koster 13.000 job. Dertil kommer så effekten af de højere toldsatser på alle andre lande.
DI i Hillerød: Skrot registreringsafgiften på elbiler31.3.2025 15:24:28 CEST | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund besøgte i dag Andersen Biler i Hillerød, hvor han ved selvsyn fik et indblik i bilbranchens mange omkostninger og brug af ressourcer i håndteringen af en utidssvarende registreringsafgift. Dansk Industri anslår, at bilbranchen hvert år bruger tid og ressourcer svarende til 300 mio. kr. til administration af afgiften.
Kongen i front for erhvervsfremstød i Frankrig: Det helt rigtige tidspunkt31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks eksport til Frankrig er steget med 42 procent i de seneste fem år. De kommende dages statsbesøg og erhvervsfremstød med hele 55 danske virksomheder skal bidrage både til, at partnerskabet mellem Frankrig og Danmark styrkes og samhandlen mellem de to lande øges yderligere i de kommende år.
Dansk Industri: Løft af uddannelser er spot on26.3.2025 12:32:22 CET | Pressemeddelelse
Politikerne gør det rigtige, når de styrker det faglige niveau på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. Samtidig er det godt, at bestemte uddannelser undtages – det mener DI.
Danske virksomheder får ekstra hjælp - DI opruster i USA25.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Trump og USA har skubbet til en handelskrig, og verdensøkonomien og danske virksomheders behov for hjælp er under dramatisk forandring. Derfor opruster DI der, hvor der er allermest behov for at hjælpe danske virksomheder og genskabe overblikket: DI sender to ekstra medarbejdere til USA.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum