Vandhunde har taget godt imod Esbjergs nye badested

Den flotte sommer har fået de badende til at flokkes til Esbjergs nye badested, hvor man kan få en forfriskende dukkert. Badesæsonen begyndte officielt den 1. juni, og siden da har målinger af vandkvaliteten vist, at man trygt kan bade i områderne forbeholdt aktivitet i vandet.
Badegæster ved den menneskeskabte havneø mødes af skilte, der fortæller, hvor man kan bade. Her gøres der også opmærksom på, at udspring er forbudt. Det kan være fristende at springe ud fra broerne og andre høje punkter som fx kajkanterne eller slusen. Desværre egner forholdene sig slet ikke til det, da vanddybden stiger og falder med flere meter. Visse steder er vanddybden kun 1,5 meter, og ved kraftig østenvind kan det være endnu lavere.
Bedste badevandskvalitet
Kun fem gange i år er det røde flag, som varsler om forurening, strøget til tops ved Esbjerg Strand.
”De seneste målinger ved Esbjerg Strand viser, at badevandskvaliteten er så god, at vandet vil blive klassificeret af EU som ”Udmærket”, hvilket er den bedste klassificering inden for badevandskvalitet”, uddyber Jørgen Ahlquist.
En mere robust kloak giver færre overløb
Badevandskvaliteten bygger på et tæt samarbejde mellem Esbjerg Kommune og DIN Forsyning:
”Vi har bl.a. fokuseret på at overløb fra kloaksystemet i Fovrfeld og Renseanlæg Vest skal reduceres ved i højere grad at udnytte kapaciteten i kloakken. Vi har gennemført tiltag, som dels reducerer overløbsmængderne, og som samtidig sikrer, at overløb i højere grad sker til Trafikhavnen, som er mindre sårbar ifht. bakterieværdierne, fordi den bliver brugt til skibe frem for badegæster”, fortæller projektchef Henrik H. Blicher fra DIN Forsyning og fortsætter:
”Desuden har vi længe arbejdet på at gøre Esbjergs kloaksystem mere robust overfor kraftig regn. Det gør vi bl.a. ved at dele kloakken op i to rør – ét til spildevand og ét til regnvand. Så kan vi lede regnvandet udenom renseanlægget og undgår ubehagelige overløb og oversvømmelser med en blanding af spildevand og regnvand. Det er et arbejde, vi stadig er i gang med, men nu hvor vi har fået lavet en række vigtige omkoblinger af nogle af de centrale dele af byen, ser vi en tydelig effekt”, fortæller Henrik H. Blicher.
PFAS under grænseværdien
Foruden initiativerne for at mindske mængden af bakterieværdierne i badevandet, er der også blevet målt for PFAS.
”Badevandet er også analyseret for PFAS-forurening, og resultatet må anses som meget tilfredsstillende. Der blev gjort et lille fund af samlede PFAS-stoffer, der ligger ca. 40 gange under den vejledende grænseværdi”, slutter Jørgen Ahlquist.
Selvom badevandssæsonen slutter den 31. august, kan badegæster stadig gå i vandet med ro i sindet. Varsling med rødt flag fortsætter hele året til glæde for vinterbaderne.
Kontakter
Jørgen Ahlquist, formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune,
tlf. 27 24 52 82.
Julie Maj Bryderup Gaardsdal, kommunikationskonsulent, DIN Forsyning, tlf. 60 15 70 19.
Billeder

Information om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Hvor er der bygget smukt og renoveret med omtanke?7.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Byfond efterlyser nu borgernes nye bud på arkitektoniske perler i Esbjerg Kommune.
Esbjerg Festuge afslører flere kunstnere4.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er et stjernepakket lineup med Blæst, Noah Carter, Michael Falch, Esbjerg Hylder Madsen, Dodo & The Dodos og IAMJJ, der slutter sig til musikprogrammet til Esbjerg Festuge 2025.
Booktalks skal styrke læseglæden og inspirere til bogvalg hos folkeskoleelever i Esbjerg Kommune3.4.2025 09:44:35 CEST | Pressemeddelelse
Elever på Danmarksgades Skole fik et fascinerende indblik i bøgernes verden, da Esbjerg Kommunes Biblioteker lagde vejen forbi med en booktalk. Med besøget vil biblioteket og skolen gerne sammen styrke elevernes læselyst og samtidig klæde dem på til at vælge en række nye bøger. Projektet gennemføres med tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Ny rapport: Unge vender tilbage til Esbjerg for at genfinde de trygge rammer og naturen1.4.2025 08:57:40 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport viser, at en stor del af de unge, der flytter fra Esbjerg for at studere, senere vælger at vende hjem, og det er ikke tilfældigt hvem der vender hjem, og hvorfor de gør det.
Sommerens skiltning i Ribe trykprøves27.3.2025 09:10:00 CET | Pressemeddelelse
Ny skiltning sættes op fra uge 27 og seks uger frem som led i årets trafikforsøg. Nu kan du komme med input til budskabet på skiltene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum