Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark vært for internationalt topmøde om uafhængighed af russisk energi

Del
Den 30. august danner den gamle fæstning Hammershus på Bornholm rammen for et stort internationalt topmøde, der samler EU-Kommissionsformanden, statsledere og energiministre fra Østersølandene. Formålet er at styrke udbygningen af havvind i Østersøen og sikre uafhængighed af Ruslands sorte energi.

Efter den russiske invasion af Ukraine har Putin brugt energi som et politisk våben mod Europa. Derfor samler Danmark nu Østersøens otte EU-lande samt EU-Kommissionen til et topmøde på Bornholm.

Statsminister Mette Frederiksen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er værter for mødet, der får deltagelse fra Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og EU-Kommissionen. Tilsammen repræsenterer de otte lande knap 150 mio. europæiske borgere.

Foruden EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og energikommissær Kadri Simson deltager statsoverhoveder, energiministre og topembedsmænd fra landene. Tyskland er repræsenteret af deres parlamentarisk statssekretær. Hvert land kan desuden medbringe en havvindmølleparkejer eller sektorspecialist og deres elnet-myndighed.

Med sine knap 400.000 km2 – eller det, der svarer til næsten 10 gange Danmarks landareal - har Østersøregionen et stort, men overvejende uudnyttet potentiale for vedvarende energiprojekter. Den samlede havvindskapacitet i Østersøen er pt. på omrkring 3 GW.

”Energiuafhængighed og et farvel til sort energi er det skjold, som kan beskytte os mod Ruslands trusler. Det kræver en massiv udbygning af vedvarende energi i hele Europa. Landene omkring Østersøen er særligt udsatte i den nuværende situation, men nu samles vi på Bornholm for at stå sammen mod Putin og høste Østersøens store vindressourcer. For vores sikkerhed og for klimaets skyld,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Presse med akkreditering er velkommen til at deltage i dele af programmet. Akkreditering skal søges hos ipcd.dk.

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye