H.K.H. Kronprinsessen besøger Grønland: Sætter fokus på plastikaffald i naturen

Plastikaffald er et voksende miljøproblem i hele verden. Tirsdag den 23. august deltog H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er præsident for WWF Verdensnaturfonden, i et WWF-event i Nuuk, hvor hun sammen med det lokale fritidshjem Aqqaluk indsamlede og sorterede plastik ved stranden i Nuuk. Ved arrangementet deltog også borgmesteren i Nuuk, Avaaraq S. Olsen, samt Allan Peter Olsen og Pipaluk Lynge-Rasmussen, der er henholdsvis programchef og projektleder i WWF Verdensnaturfondens Grønlandsprogram
WWF Verdensnaturfonden har på forskellig vis arbejdet for at mindske plastikforurening i naturen i Grønland og vil også gerne sætte fokus på, at man som borger kan gøre en forskel. Derfor talte WWF Verdensnaturfonden og Kronprinsessen bl.a. med børnene om gode plastikvaner: Brug kun plastik, når det er nødvendigt, smid plastikaffald i skraldespanden og husk at tage plastikaffald med hjem fra naturen.
Lokale løsninger er afgørende
WWF Verdensnaturfonden har via flere initiativer sat fokus på udfordringerne med plastikaffald i Grønland. Miljøorganisationen har bl.a. iværksat en større undersøgelse af affald indsamlet langs den grønlandske vestkyst og medvirket til flere samarbejder om plastikoprydning. Disse undersøgelser har vist, at meget af plastikaffaldet har lokal oprindelse.
”Vi har gennem vores arbejde med plastik fået kortlagt, at meget af det plastik, vi finder skyllet op på vores kyster, kommer fra lokale kilder. Det er på sin vis godt, for det betyder, at vi kan finde lokale løsninger, og det vil vi i WWF Verdensnaturfonden meget gerne bidrage til,” siger Allan Peter Olsen, programchef for WWF’s Grønlandsprogram, og fortsætter:
”Lokale løsninger kræver lokalt samarbejde, og det er vigtigt, at vi får inddraget den næste generation, da det jo er dem, der skal leve med de beslutninger, vi træffer i dag. Derfor er vi også glade for, at H.K.H Kronprinsessen kunne deltage i vores arrangement, hvor vi sammen med børnene kunne sætte fokus på plastik i naturen og tale om, hvor plastikaffaldet kommer fra. Vi havde selvfølgelig også en god dialog om, hvordan man kan løse plastikudfordringerne i naturen, og hvilke gode vaner, man kan tillægge sig og praktisere sammen med sin familie.”
WWF Verdensnaturfonden vil de kommende år fortsat fokusere på, hvordan man kan reducere plastikaffald i Grønland. Derfor er Pipaluk Lynge-Rasmussen, der er en af medstifterne bag den grønlandske græsrods-Facebook-gruppe Plastic Not So Fantastic, der har over 4.000 medlemmer, fra 1. august ansat i WWF’s Grønlandsprogram.
Pipaluk Lynge-Rasmussen skal være projektleder i WWF Verdensnaturfondens Grønlandsprogram med kontor i Nuuk og bidrage til WWF’s igangværende plastikaffaldsprojekt, der i september måned bringer miljøorganisationen til Qaqortoq for at samle og analysere plastikaffald sammen med hollandske Wageningen University & Research. Tidligere har WWF Grønland og Wageningen University & Research også besøgt Sisimiut med samme formål.
En grønlandsk version af pressemeddelelsen er tilgængelig under 'dokumenter'.
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder









Vedhæftede filer
Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum