Mennesker med psykiske lidelser tjener mindre og har højere udgifter til sundhed
Psykisk sygdom koster. Både for den enkelte og for de pårørende og for samfundet. Omkostningerne er dels menneskelige og personlige og dels økonomiske.
Som en del af sin ph.d. har Maria Christensen fra Center for Registerforskning, Aarhus Universitet, undersøgt udgifterne til sundhedsvæsenet for mennesker med psykiske lidelser og sammenlignet med personer uden. Studiet er det første af sin slags, som har undersøgt alle lidelser, der behandles i psykiatrien.
Konklusionen er klar: Det er dyrt at have en psykisk lidelse, for ofte følger lavere indtjeningsevne og højere sundhedsudgifter med.
Undersøgelsen viser eksempelvis, at mennesker med psykiske lidelser i Danmark i gennemsnit tjener 142.500 kr. mindre om året end personer uden psykiske lidelser. På landsplan bliver det 37,5 milliarder kroner i tabt indtjening hvert år.
”At have en psykisk lidelse kan påvirke arbejdsevnen. Nogle mennesker kan have brug for sygefravær fra arbejdet, og nogle kan have behov for førtidspension. At have et arbejde er vigtigt ikke kun for at have en indkomst, men også for en persons selvværd, sociale identitet og tilknytning til samfundet,” siger Preben Bo Mortensen, som har været en del af projektet. Han er videnskabelig direktør for psykiatriprojektet iPSYCH, og professor på Aarhus Universitet.
Undersøgelsen viser også, at mennesker med psykiske lidelser i gennemsnit har 31.500 kr. ekstra sundhedsudgifter om året. Disse omkostninger varierer mellem forskellige typer af psykiske lidelser. Sundhedsomkostningerne for lidelser som skizofreni er højere sammenlignet med dem, der var forbundet med depression.
De samlede omkostninger er ni milliarder kroner ekstra i sundhedsudgifter om året sammenlignet med mennesker uden psykiske lidelser.
”Vi kiggede på omkostningerne ved at modtage behandlinger fra en praktiserende læge eller under et hospitalsbesøg eller døgnindlæggelse,” forklarer Preben Bo Mortensen om undersøgelsen, der er baseret på danske registre.
Undersøgelsen er støttet af Danmarks Grundforskningsfond, som en del af Niels Bohr Professoratet tildelt professor John McGrath.
Artiklen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift npj Mental Health Research.
Kontakt
Professor Preben Bo Mortensen
Aarhus Universitet
pbm.ncrr@au.dk
8716 53 59
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum