Forskere fra hele verden er enige: Mål om 100 procent vedvarende energi i verden inden 2050 er realistisk

Klimakrisen har gjort det nødvendigt at omlægge verdens energiproduktion til en mere bæredygtig udgave. Blandt forskere og meningsdannere har der i de senere år været uenighed om, hvorvidt det inden 2050 er muligt at nå i mål med en total omlægning til bæredygtig energi på verdensplan.
Forskere i energiplanlægning på Aalborg Universitet (AAU) og fra LUT University udfordrer sammen med andre ledende forskere fra 13 internationale universiteter kritikernes påstande i en ny artikel, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift IEEE Access.
"Når klimakrisen får verden til at brænde på, giver forskerne håb om en bedre fremtid. De videnskabelige undersøgelser viser, at der allerede findes løsninger, så vi kan opfylde verdens behov for vedvarende energi. Vi kan faktisk nå målet fuldt ud alene baseret på vedvarende energi. For få år siden blev sådanne påstande fra forskere latterliggjorte, men den artikel, vi i fællesskab netop har publiceret, beviser, at denne forskning nu er videnskabelig mainstream”, fortæller professor Poul Alberg Østergaard fra Institut for Planlægning på AAU.
Omfattende forskning bag artiklens budskaber
Mere end 20 forfattere fra 15 organisationer og ni lande har været med til at bidrage til det fælles forskningsprojekt. Deres synspunkter er samlet i den nye artikel, som dermed afspejler udviklingen af forskningsfeltet inden for energiplanlægning. Den nuværende status, fortidens kritik og synet på det fremtidige forskningsbehov inden for energiplanlægning bliver også belyst i artiklen.
Ifølge Poul Alberg Østergaards samarbejdspartner på LUT University i Finland, professor Christian Breyer, cementerer artiklen forskernes påstande om, at løsningerne på verdens behov for vedvarende energisystemer allerede findes.
“Mængden af publicerede undersøgelser vokser med 30 procent og mere hvert år. Et stigende antal forskere konkluderer dermed, at det kan lade sig gøre at omlægge til - og levere vedvarende energi. Forskningen viser også, at det på længere sigt faktisk vil blive billigere og øge produktionen samtidig med, at det opfylder kravet om en bæredygtig løsning”, forklarer professor Christian Breyer fra LUT University.
Teknologien er klar
Forskerne pointerer, at de nye energisystemer i vid udstrækning vil være baseret på sol- og vindenergi, energilagring og sektorkobling. Foruden både direkte og indirekte elektrificering af næsten al energiefterspørgsel og bortskaffelse af kuldioxid. Teknologierne er der således allerede. Det er eksempelvis videnskabeligt bevist, at det er muligt at udnytte synergier på tværs af energieffektivitet, elektrificering, fjernvarme og elektrobrændsler.
”Nu er det op til beslutningstagerne at stoppe alle nye investeringer i fossile brændstoffer og fokusere på at skabe vedvarende, energibaserede, smarte energisystemer. Virksomheder, NGO’er og regeringer skal arbejde sammen og dyrke det offentlige engagement, der er nødvendigt for at implementere det bæredygtige energisystem”, udtaler professor Poul Alberg Østergaard fra AAU.
Poul Alberg Østergaard forklarer også, at det er vigtigt at udvikle lokalt ejerskab, styring og markedsmodeller, så de passer til de forskellige kontekster og kulturelle traditioner rundt om i verden.
Ny forskning afviser tidligere kritik
Den nyeste forskning inden for energiplanlægning viser ifølge Henrik Lund, at de tidligere kritikpunkter - eksempelvis for høje omkostninger, manglende udbytte af investeringer i vedvarende energi, systemernes driftssikkerhed og produktivitet foruden den negative påvirkning på lokalsamfund - ikke længere er problemer uden løsningsmuligheder:
”De videnskabelige undersøgelser forholder sig til alle kritikpunkter. Resultatet er, at ingen af de aspekter bør være en forhindring imod en total omlægning til vedvarende energi”, fortæller professor Poul Alberg Østergaard fra AAU.
---
FAKTA: Forskere fra hele verden har bidraget til artiklen.
School of Energy Systems, LUT University, 53850 Lappeenranta, Finland
Christian Breyer, Siavash Khalili, Dmitri Bogdanov, Manish Ram, Ayobami Solomon Oyewo, Arman Aghahosseini, Ashish Gulagi, A.A. Solomon, Dominik Keiner og Gabriel Lopez
Department of Planning, Aalborg University, 9000 Aalborg, Denmark
Poul Alberg Østergaard og Henrik Lund
Department of Planning, Aalborg University, 2450 Copenhagen, Denmark
Brian Vad Mathiesen
Department of Civil and Environmental Engineering, Stanford University, Stanford, CA 94305, USA
Mark Z. Jacobson
Department of Mechanical and Production Engineering, Aarhus University, 8000 Aarhus, Denmark
Marta Victoria
Institute for Sustainable Futures, University of Technology Sydney (UTS), Sydney, NSW 2007, Australia
Vend Teske
German Aerospace Center (DLR), Institute of Networked Energy Systems, 70563 Stuttgart, Germany
Thomas Pregger
Center for Life Cycle Analysis, Department of Earth and Environmental Engineering, Columbia University, New York, NY 10027, USA
Vasilis Fthenakis og Marco Raugei
School of Engineering, Computing and Mathematics, Oxford Brookes University, Oxford OX3 0BP, U.K.
Marco Raugei
Recognis Oy, 01530 Vantaa, Finland
Hannele Holttinen
School of Electrical & Electronic Engineering, University College Dublin, Dublin 4, D04 V1W8 Ireland
Hannele Holttinen
Dipartimento di Chimica, Università di Firenze, Sesto Fiorentino, 50019 Florence, Italy
Ugo Bardi
Department of Mechanical Engineering, Eindhoven University of Technology, 5612 AZ Eindhoven, The Netherlands
Auke Hoekstra
Center for Energy Technologies, Department of Business Development and Technology, Aarhus University, 8000 Aarhus, Denmark
Benjamin K. Sovacool
Science Policy Research Unit (SPRU), University of Sussex Business School, Brighton BN1 9SN, U.K.
Benjamin K. Sovacool
Department of Earth and Environment, Boston University, Boston, MA 02215, USA
Benjamin K. Sovacool
Kontakter
Poul Alberg Østergaard, Aalborg Universet
mail: poul@plan.aau.dk
tlf: +45 99408424
Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet
mail: bvm@plan.aau.dk
tlf: +45 99407218
Christian Breyer, LUT University, Finland
mail: christian.breyer@lut.fi
tlf: +358 50 443 1929
Jeannette Bylov, presserådgiver, Aalborg Universitet
mail: jmb@adm.aau.dk
tlf: +45 24230566
Billeder
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum