Fagbevægelsen vil styrke professionsuddannelserne

I morgen får tusindvis af unge at vide, om de er kommet ind på en videregående uddannelse.
”Det er altid glædeligt, at tusindvis af unge kan se frem til et nyt kapitel af deres liv som studerende, men vi kan desværre ikke se bort fra, at der er færre optagne på de store professionsuddannelser til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver, hvor vi så høj grad mangler arbejdskraft”, siger Nanna Højlund, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
FH understreger, at det er afgørende, at flere unge tager en professionsuddannelse på velfærdsområdet. I takt med at der bliver færre unge de kommende år, som kan søge ind på uddannelserne, så kan situationen med mangel på arbejdskraft forværres yderligere. FH ønsker derfor, at der sættes markant ind politisk for at styrke professionsuddannelserne yderligere.
Behov for politisk handling
”Optaget i år bekræfter, hvad vi allerede ved; der er behov for politisk handling, hvis vi skal ændre de unges søgemønstre. Flere professionsbachelorer er afgørende, hvis vi skal opretholde et stærkt velfærdssamfund. Vi skal gøre uddannelserne meget mere interessante for de unge og udvide de muligheder, der følger med, når man vælger at blive fx lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver. Det kræver, at vi investerer i uddannelsernes udvikling og kvalitet”, siger næstformand i FH, Nanna Højlund.
Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår blandt andet at:
- Professionsidentiteten skal styrkes via fagligt stærke læringsmiljøer, en tæt kobling til praksis og flere undervisningstimer.
- Pengene skal følge de studerende, så de praktiksteder der løfter uddannelsesansvaret også får de nødvendige ressourcer til det, og der skal være større krav til kvaliteten af praktikvejledningen, herunder krav om uddannelse af vejlederne.
- Bedre karriereveje inden for professionerne og en forbedring af Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), så ydelsen bliver højere og dækker en bredere målgruppe.
”Vi skal styrke koblingen mellem teori og praksis. Vi skal stille større krav til praktikken, og den vejledning de studerende modtager i praktikforløbet. Og så skal vi skabe bedre muligheder for efter- og videreuddannelse, bl.a. ved igen at give erhvervsakademi- og professionsuddannede mulighed for at få Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) så der bliver bedre muligheder for at specialisere sig inden for ens fag”, siger Nanna Højlund.
Fagbevægelsen vil fremlægge et konkret forslag til en National handlingsplan for øget rekruttering til professionsuddannelserne på velfærdsområdet i august.
Overvej en ekstra gang
Nanna Højlund opfordrer de unge, der ikke har fået deres uddannelsesønske opfyldt til at overveje professionsuddannelserne en ekstra gang.
”Vi kan alle sammen huske den helt særlige lærer, vi selv havde i skolen eller den pædagog, som drog omsorg for vores barn eller den sygeplejerske, som gjorde en forskel i en svær situation. Derfor håber jeg også, at mange af de unge, der ikke er kommet ind på den uddannelse, de har søgt, vil overveje professionsuddannelserne, som åbner for et hav af muligheder for at få et spændende og meningsfuldt arbejdsliv og for at gøre en positiv forskel for andre mennesker,” siger Nanna Højlund.
Samlet set er der tale om et fald i optaget på tværs af erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter på 5.680 studerende sammenlignet med i 2019. Det lave optag skal også ses i lyset af, at årets søgetal til de videregående uddannelser var det laveste i ti år.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Billeder

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum