DI - Dansk Industri

DI: Uden løsninger fra Datatilsynet mister Danmark digitalt momentum

Del
Datatilsynet har midt i sommerferien meddelt Helsingør Kommune, at de ikke længere må anvende Chromebooks med Google Workspace i undervisningen, da flere regler i GDPR ikke er overholdt. Afgørelsen er en kæmpe udfordring for Helsingør Kommune og alle de andre kommuner, som bruger Chromebook med Googles operativsystemer. Og det kan i værste fald sætte Danmark tilbage i den digitale udvikling, mener DI.
Rikke Hougaard Zeberg. Foto: Sif Meincke
Rikke Hougaard Zeberg. Foto: Sif Meincke

Kommunerne har investeret massivt i digitale læringsmidler for at give børnene den bedste undervisning. De digitale læringsplatforme og undervisningsmidler er et uvurderligt værktøj i folkeskolen, og det er helt ødelæggende, hvis der nu bliver skabt tvivl om brugen af dem.

- Når Datatilsynet skaber så stor tvivl om en digital læringsplatform, bør de også hjælpe virksomheder og myndigheder med, hvordan de overholder de komplicerede regler. Denne sag viser med al tydelighed, at Datatilsynet bør have en mere støttende tilgang, så vi får mere fokus på løsninger, fremfor at der bliver skabt tvivl og usikkerhed. Det er simpelthen ikke i orden at kaste kommunerne ud i denne usikkerhed kort før skolestart, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Når eleverne arbejder med deres Chromebooks, bliver der sendt oplysninger mellem computeren og Googles programmer i ”skyen”. Datatilsynet mener ikke, at Helsingør Kommune har ordentlig sikkerhed for, at der ikke i den forbindelse bliver udleveret personlige oplysninger om børnene til tredjepart.

Med Datatilsynets afgørelse bliver der også skabt usikkerhed om de it-løsninger, som virksomheder bruger eller leverer. Cloudservices er en udbredt del af de digitale løsninger i Danmark, da de er både sikre og fleksible, mener DI.

- Vi er simpelthen nødt til at finde nogle pragmatiske løsninger nu, ellers mister Danmark sit digitale momentum, siger Rikke Hougaard Zeberg.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal passe godt på vores data, og som Datatilsynet peger på i dette tilfælde, skal kommunerne være ekstra forsigtige, når det handler om børns data. Men vi er ved at være derhenne, hvor det er umuligt at leve op til GDPR-reglerne, selvom man er meget omhyggelig med at vurdere alle tænkte situationer, der kan opstå i fremtiden. Beskyttelse af grundlæggende rettigheder er uhyre vigtigt, men vi skal gøre det på den rigtige måde.

- Rigtig mange af de digitale løsninger, som er med til at gøre Danmark til et rigt og moderne samfund, vil have de samme udfordringer. Afgørelsen fra Datatilsynet betyder, at mange skoler efter sommerferien kan risikere at stå uden de digitale redskaber, som de har bygget undervisningen op omkring, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Følg os på:

    

Nøgleord

Kontakter

Presserådgiver Claus Kaae-Nielsen clkn@di.dk eller 23326829

Billeder

Rikke Hougaard Zeberg. Foto: Sif Meincke
Rikke Hougaard Zeberg. Foto: Sif Meincke
Download
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye