Stop for unødig afbrænding af naturgas på Nordsøen
Fremadrettet vil der ikke være tvivl om, at rutine-afbrænding af gas - også kaldet rutine-flaring - er forbudt i Danmark. I dag skal olie- og gasselskaber sikre, at efterforskning og indvinding af olie og gas skal finde sted på en forsvarlig og hensigtsmæssig måde, således at spild af råstoffer undgås. Dette præciseres nu, så det bliver tydeligt, at rutine-flaring ikke er tilladt.
”Klimakrisen kræver handling på alle fronter, og vi har som nogle af de første i verden sat en slutdato på udvinding af olie og gas. Men vi skal også sikre, at produktionen foregår så effektivt som mulig, mens den stadig foregår, og derfor kommer vi med dette forbud mod rutine-afbrænding af gas,” siger klimaminister Dan Jørgensen.
Flaring vil fortsat være tilladt i helt særlige tilfælde for at opretholde sikkerheden på platformene, eller hvor andre driftsmæssige forhold nødvendiggør afbrænding i en kort periode. Det kan for eksempel være for at undgå for højt tryk i et anlæg på en platform, som kan føre til brud på rør og tanke og dermed et eventuelt ukontrolleret gasudslip, der i værste tilfælde kan antændes og eksplodere.
Stop på rutine-flaring globalt
Danmark har allerede tilsluttet sig Verdensbankens Zero Flaring by 2030-initiativ og går nu også med i et nyt initiativ kaldet ”Global Methane Pledge Energy Pathway” med USA og EU i spidsen. Formålet er at accelerere stop af rutine-flaring globalt og reducere metan-udledninger fra olie- og gassektoren generelt. Danmark er sammen med Norge allerede blandt de lande, som udleder mindst metan i forbindelse med olie- og gasproduktion.
EU er også på vej med et forbud mod rutine-flaring, og de danske regler bliver i nødvendigt omfang tilpasset den kommende forordning, når den er forhandlet på plads.
Fakta
• Et forbud mod rutine-flaring skal træde i kraft 1. juli 2023
• Lovforslaget fremsættes i næste lovsamling
• Siden 2006 er udledninger fra flaring generelt halveret på danske platforme
• I naturgas er der metan, som er meget skadelig for klimaet
• I 2050 er det helt slut med udvinding af olie- og gas i Nordsøen
Kontakter
Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon: 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Ungeklimarådet har fået syv nye medlemmer2.5.2025 12:26:04 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med resten af Ungeklimarådet skal de syv nye medlemmer af Ungeklimarådet rådgive og udvikle anbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
KF25: Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket30.4.2025 12:01:43 CEST | Pressemeddelelse
Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser, at Danmarks CO2-udledning nu forventes at ramme målet i 2030. Det er især appetit på elbiler og udsigten til et grønnere landbrug, der giver en mere sikker grund.
Presseinvitation: Teknisk brief om Klimastatus og -fremskrivning 202525.4.2025 11:54:49 CEST | Presseinvitation
Pressen inviteres til teknisk gennemgang af årets udgivelse om Danmarks udledninger og klimamål. Onsdag 30/4 kl. 11.15 i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Holmens Kanal 20, 1060 København K. Tilmelding via pressekontakt@kefm.dk og husk pressekort.
Presseinvitation til Copenhagen Climate Ministerial 7.-8. maj24.4.2025 14:06:56 CEST | Presseinvitation
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er vært, når ministre og beslutningstagere fra hele verden kommer til Copenhagen Climate Ministerial d. 7. og 8. maj.
Slut med elbranchens brodne kar: Det skal være tryggere for danskerne at købe el3.4.2025 07:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange danskere har oplevet at blive snydt, når de har skiftet elselskab. Derfor kommer regeringen nu med en række tiltag med blandt andet mulighed for karantæne og bøder - alt sammen for at gøre det både mere trygt og gennemsigtigt for forbrugerne at skifte elselskab.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum