Arbejdermuseet

Anker Jørgensen 100 år - personlige breve vises for første gang

Del
Arbejdermuseet åbner op for Anker Jørgensens personlige arkiv i en ny særudstilling, der fortæller om mennesket Anker Jørgensen. Om arbejdsmanden, modstandsmanden, tillidsmanden, guttermanden. Om den fattige, forældreløse dreng med den store nysgerrighed på livet og om manden med evig kærlighed til Sydhavnen, til litteraturen og til sin Ingse.
Foto af Harry Nielsen_Arbejdermusset
Foto af Harry Nielsen_Arbejdermusset

Udstillingen åbner mandag d. 27. juni kl. 16 med en stor fest i Arbejdermuseets festsal. Presse er velkommen til omvisning og interviews. 

D. 13. juli ville han være blevet 100 år. Anker, som tusindvis af danskere var på fornavn med, når de mødte ham på gaden i Sydhavnen, på Christiansborg, på fabrikken eller i Folkets Hus i Rømersgade, hvor Arbejdermuseet ligger i dag. Anker, som ingen behøvede at nævne efternavnet på. Alle vidste, at det var Jørgensen. 

Jeg angler ikke efter et stort eftermæle. Jeg håber bare, at de siger: 
Anker, han var sgu god nok.

Ankers eftermæle endte med at blive stort, også selvom han ikke anglede efter det. Og mange danskere vil stadig sige, at ’Anker, han var sgu god nok’. Det blev Arbejdermuseet bekræftet i, da medarbejdergruppen omkring udstillingen indsamlede erindringer om Anker som del af forarbejdet. Linda Nørgaard Andersen, vicedirektør på Arbejdermuseet, fortæller:

–Det var fuldstændig overvældende at modtage så mange historier fra enkeltpersoner, som har et personligt minde om et møde med Anker. En kort ordudveksling, en dyb samtale, et smil eller blot et ’godaw’ på vejen. Det fortæller os noget om, at han havde en helt særlig evne til at skabe relationer og til at være til stede i de nogle gange få øjeblikke, han har tilbragt med rigtig mange forskellige mennesker i løbet af sit lange liv.

Ankers personlige tanker

Museet har de seneste år gennemgået og registeret Anker Jørgensens omfattende personarkiv. Hele 340 arkivkasser fyldt med de minder, som Anker selv ønskede, at omverdenen skulle kende for eftertiden. Og meget har han gemt. Fra svømmediplomer i barndommen til Harvard-beviset fra sin efteruddannelse. Breve fra Ingrid, postkort til familien, talerne fra statsministertiden, ministerlister og korrespondancer med dronningen. 

For at se dette indhold fra www.arbejdermuseet.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Men der er også Ankers egne optegnelser, dagbøger og noter i tusindvis, skrevet på flybilletter, begravelseshæfter små lapper og papirer. Tanker, indskydelser og ideer måtte fældes ned øjeblikkeligt. Han er citeret for at sige, at hvis han havde forladt lejligheden på Borgbjergvej uden sin blyant, måtte han vende om og hente en. Linda Nørgaard Andersen fortæller: 

–De arkivalier, vi har fra Anker, og som vi nu viser et udsnit af i udstillingen, fortæller os mere om mennesket Anker end om statsministeren Anker Jørgensen. Han var generøs med at vise os, hvordan han hele livet var i bevægelse både i tanke, ord og i handling. Han var nysgerrig på verden, på kulturer og søgte viden alle steder – ikke mindst i litteraturen.

Fra barnsben og frem til sin død i 2016 søgte Anker svar på livets store spørgsmål i bøger. Som dreng læste han Paw og Tarzan i gaslygtens skær i den lille lejlighed på Christianshavn, og som ung modstandsmand og arbejderdreng søgte han indsigt i værker af Goethe og Brandes. Ifølge Anker uddannede han sig selv på biblioteket i Ølandshus på Amager, og litteraturen fulgte ham hele livet. Han stoppede aldrig med at søge viden og inspiration. 

For at se dette indhold fra www.arbejdermuseet.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

I udstillingen kommer publikum tæt på Ankers livsbibliotek og på hans syn på verden, på individet, på demokratiet og på ham selv, som menneske. 

– Anker har flere gange sagt, at ’det vigtigste er at huske at være menneske.’ Og det er essensen af, hvad vi gerne vil fortælle med udstillingen. Vi håber, at folk går fra derfra med et smil på læben og tænker, at uanset, om man er arbejdsmand eller statsminister, barn eller voksen, høj eller lav, så er man først og fremmest et menneske. Og det er vi mange, der kan lære af at huske på en gang imellem, slutter Linda Nørgaard Andersen. 

Arbejdermuseet åbner udstillingen Anker – et usædvanligt liv i anledning af Anker Jørgensens 100-års fødselsdag 13. juli 2022. 

Åbningen foregår d. 27. juni kl. 16-18. Alle er velkomne. Læs mere om åbningen.

 


 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af Harry Nielsen_Arbejdermusset
Foto af Harry Nielsen_Arbejdermusset
Download
Foto: Harry Nielsen
Foto: Harry Nielsen
Download
Plakat til udstillingen med tegning af Roald Als
Plakat til udstillingen med tegning af Roald Als
Download
Anker ved sin 60-års fødselsdag på Dyrehavsbakken - porto af Harry Nielsen
Anker ved sin 60-års fødselsdag på Dyrehavsbakken - porto af Harry Nielsen
Download
Grafik til udstillingen med tegning af Roald Als
Grafik til udstillingen med tegning af Roald Als
Download
Festsalen på Arbejdermuset. Her holdes åbningen
Festsalen på Arbejdermuset. Her holdes åbningen
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Arbejdermuseet

Arbejdermuseet
Arbejdermuseet
Rømersgade 22
1362 København K

+45 3393 2575https://www.arbejdermuseet.dk/

Arbejdermuseet ligger i den gamle Forsamlingsbygning fra 1879 i Rømersgade midt i København. Her fortælles historier om hverdag og kamp, om arbejde og organsiering, om fællesskab og demokrati. Det sker i museets faste udstillinger, i et stort arrangementsprogram og i skiftende særudstillnger, der tager aktuelle emner op til debat. 

Arbejdermuset er både et museum, et bibliotek og arkiv. 

Følg pressemeddelelser fra Arbejdermuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdermuseet

Jubel på Arbejdermuseet – Københavns Kommune fortsætter opbakningen13.9.2023 12:01:18 CEST | Pressemeddelelse

Arbejdermuseet har haft et fantastisk 2023. 40% flere besøgende har været igennem udstillingerne i Rømersgade og over 13.000 børn har allerede været med skolen til undervisning i det stemningsfulde museum. I foråret modtog Arbejdermuseet Europarådets Museumspris som det første danske museum nogensinde. Og nu giver Københavns Kommune et vigtigt tilskud til den videre udvikling.

Fri leg til frie børn i baggården14.6.2023 11:56:01 CEST | Pressemeddelelse

En vaskeægte baggård fra gamle dage. Arbejdermuseet bringer nu et stykke glemt bykultur tilbage og giver familier og skoleelever mulighed for at opleve en autentisk baggård, som den så ud i 1930’ernes København. Trang og smal og fuld af forbud for børn, men med rum til nysgerrighed, leg og fri fantasi. Børnenes Baggård er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 5,3 mio. kr. og har åbningsweekend for publikum d. 24. og 25. juni 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye